Rusia vrea să folosească războiul din Ucraina pentru a crea o nouă ordine mondială, una eliberată de ceea ce consideră a fi dominația americană, potrivit unui document secret al Ministerului de Externe.
Într-un addendum clasificat, la „Conceptul de politică externă a Federației Ruse”, ministerul solicită o „campanie de informare ofensivă” și alte măsuri care acoperă „sfera politico-militară, economică, comercială și psihologic-informațională” împotriva unei „coaliții de țări neprietenoase”, condusă de Statele Unite.
„Trebuie să continuăm să ne adaptăm abordarea relațiilor cu statele neprietenoase”, se arată în documentul din 2023 , care a fost furnizat publicației The Washington Post de un serviciu european de informații.
„Este important să se creeze un mecanism pentru găsirea punctelor vulnerabile ale politicii lor externe și interne, cu scopul de a dezvolta pași practici pentru a-i slăbi pe oponenții Rusiei.”
Documentul oferă pentru prima dată confirmarea oficială a ceea ce mulți din elita Moscovei spun că a devenit un război hibrid împotriva Occidentului.
Îți mai recomandăm Ce scenariu în conflictul dintre Iran și Israel îi este favorabil lui PutinRusia caută să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina și să perturbe politica internă a Statelor Unite și a țărilor europene, prin campanii de propagandă care susțin politicile izolaționiste și extremiste, potrivit documentelor Kremlinului despre care scrie Washington Post.
De asemenea, încearcă să remodeleze geopolitica, apropiindu-se de China, Iran și Coreea de Nord, în încercarea de a schimba actualul echilibru de putere.
Folosind un limbaj mult mai dur și mai clar decât documentul de politică externă publică, anexa secretă din 11 aprilie 2023 susține că Statele Unite conduc o coaliție de „țări neprietenoase” care vizează slăbirea Rusiei, deoarece Moscova este „o amenințare pentru vestul global hegemonic."
Documentul spune că rezultatul războiului dus de Rusia în Ucraina va „determina într-o mare măsură conturul viitoarei ordini mondiale”, un indiciu clar că Moscova vede rezultatul invaziei sale ca legat inextricabil de capacitatea sa - și de cea a altor națiuni autoritare - de a-și impune voința la nivel global.
Conceptul de politică externă a Federației Ruse, publicat pe 31 martie 2023 și aprobat de președintele rus Vladimir Putin, folosește un limbaj diplomatic blând pentru a cere „democratizarea relațiilor internaționale”, „egalitatea suverană” și întărirea poziției Rusiei pe scena globală.
Deși conceptul de politică externă acuză, de asemenea, că Statele Unite și „sateliții săi” au folosit conflictul din Ucraina pentru a escalada „o politică anti-Rusia de mulți ani”, acesta mai precizează că „Rusia nu se consideră un inamic al Vestului și nu are intenții rele față de acesta”.
Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski, despre eșecul contraofensivei: Rusia știa unde vom atacaRusia spune în porțiunea publică a documentului că speră că Occidentul va „realiza lipsa oricărui viitor în politica sa de confruntare și ambiții hegemonice și va accepta realitățile complicate ale lumii multipolare”.
Cu privire la documentul secret, Ministerul rus de Externe a declarat într-un comunicat că nu comentează „existența sau inexistența documentelor interne ale ministerului” și nici etapele de lucru la acestea.
„Așa cum am afirmat de mai multe ori la diferite niveluri, putem confirma că starea de spirit este de a combate decisiv măsurile agresive luate de Occident colectiv în războiul hibrid lansat împotriva Rusiei”, a adăugat ministerul.
Recentul drept de veto al Rusiei împotriva extinderii monitorizării de către ONU a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord pentru programul său de arme nucleare și rachete balistice, care pune capăt celor 14 ani de cooperare, reprezintă un semn clar că munca avută în vedere în anexa secretă este deja în curs, a declarat un lider rus din mediul academic cu legături strânse cu înalți diplomați ruși. Profesorul a vorbit sub protecția anonimatului despre subiecte sensibile la Moscova.
„Rusia poate crea dificultăți pentru SUA în multe regiuni diferite ale lumii”, a spus profesorul. „Este vorba despre Orientul Mijlociu, nord-estul Asiei, continentul african și chiar America Latină.”
Crearea Conceptului de politică externă și a addendumului, anexa de document secret clasificat, a urmat unui apel al Kremlinului către academicienii ruși, cărora li s-a cerut să facă sugestii de politici. O propunere înaintată în februarie 2023 Ministerului de Externe de adjunctul șefului Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) din Moscova, care menține legături strânse cu aparatul de securitate al Rusiei, arată opțiunile Rusiei pe plan extern și mai clar.
Academicianul Vladimir Jarîhin a cerut Rusiei să „continue să faciliteze venirea la putere a forțelor izolaționiste de dreapta în America”, „să permită destabilizarea țărilor din America Latină și ascensiunea la putere a forțelor extremiste din extrema stângă și extrema dreaptă”, precum și să faciliteze „restabilirea suveranității țărilor europene prin sprijinirea partidelor nemulțumite de presiunea economică din partea SUA”.
Alte puncte din propunerea care a fost furnizată și publicației The Washington Post sugerează că Moscova a alimentat conflictul dintre Statele Unite și China din cauza Taiwanului pentru a apropia Rusia și China, tot așa cum a alimentat „escaladarea situației din Orientul Mijlociu în jurul Israelului, Iranului și Siriei pentru a ține ocupată atenția SUA cu problemele acestei regiuni.”
Întrebat de The Post, Jarîhin a refuzat să discute despre propunerea pe care chiar el a făcut-o.
Oficialii occidentali au avertizat că Rusia și-a accelerat campaniile de propagandă și influență în ultimii doi ani tocmai pentru a submina orice sprijin pentru Ucraina. Ca parte a acestei propagande, a creat încă un motiv de divizare globală împotriva Occidentului, mesajul său fiind preluat de tot mai multe țări din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia.
„SUA au fost convinse că restul lumii – din nord și din sud – le va sprijini în conflictul cu Rusia și s-a dovedit că acest lucru nu este adevărat”, a spus Jarîhin pentru The Post, într-un interviu acordat înaintea acestor dezvăluiri. „Acest lucru demonstrează că lumea cu un singur pol a dispărut, iar SUA nu vor să se împace cu asta.”
Pentru Mihail Hodorkovski – un critic acid al președintelui rus, Vladimir Putin, care a fost odată cel mai bogat om al Rusiei până când un conflict cu Kremlinul i-a adus zece ani de închisoare – nu este surprinzător că Rusia încearcă să facă tot ce poate pentru a submina Statele Unite. „Pentru Putin, este absolut firesc ca el să încerce să creeze un număr maxim de probleme pentru SUA”, a spus el. „Sarcina sa este de a scoate SUA din joc și apoi de a distruge NATO. Acest lucru nu înseamnă dizolvarea acestuia, ci crearea convingerii oamenilor că NATO nu îi apără.”
Impasul în care se află în Congresul american ajutorul militar pentru Ucraina, amânat de atâta vreme, nu face decât să-i înlesnească Rusiei atacul la adresa Washingtonului, a spus el.
„Americanii consideră că, în măsura în care nu participă direct la război [în Ucraina], atunci pierderile nu sunt ale lor”, a spus Hodorkovski. „Aceasta este o greșeală totală”, spune el, pentru că înfrângerea Ucrainei „înseamnă că mulți vor înceta să se mai teamă să conteste SUA”, iar consecința va fi că vor crește costurile pe care SUA le vor avea de plătit.