Linkuri accesibilitate

Ce scenariu în conflictul dintre Iran și Israel îi este favorabil lui Putin


Soldați din Garda Revoluționară Iraniană și ruși, la exerciții comune, în Oceanul Indian - februarie 2021.
Soldați din Garda Revoluționară Iraniană și ruși, la exerciții comune, în Oceanul Indian - februarie 2021.

În Rusia au fost câteva ore de tăcere după atacul fără precedent, cu drone și rachete, al Iranului asupra Israelului. Apoi a venit prima reacție oficială: Ministerul rus de Externe a spus că Moscova este „extrem de preocupată de cele mai recente escaladări periculoase din regiune”.

S-ar putea să existe o sămânță de adevăr în această declarație - analiștii spun că un război la scară largă în Orientul Mijlociu nu ar fi în interesul guvernului lui Vladimir Putin. Pentru moment, însă, Kremlinul ar putea să fie interesat de o evoluție care ar fi în favoarea lui Putin în mai multe feluri - cele mai multe, în legătură directă cu războiul împotriva Ucrainei.

„Intrarea Orientului Mijlociu în zone necunoscute (război în toată regula) este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acum lui Putin”, scrie pe X Hanna Notte, senior associate, la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Iată de ce.

În primul rând, distrage atenția de la războiul din Ucraina, într-un moment esențial, în care Kievul are provocări uriașe pe linia frontului, iar situația s-ar putea înrăutăți în următoarele săptămâni și luni. Rusia bombardează continuu infrastructura energetică a țării și orașe precum Harkov și Odesa.

Declanșarea, în octombrie trecut, a războiului Israelului contra Hamas, organizație desemnată ca grup terorist de către Statele Unite și Uniunea Europeană, a complicat deja, la nivel global, percepția asupra războiului din Ucraina și a încurcat calculele Occidentului de a sprijini apărarea împotriva invaziei Rusiei.

Noua criză din Orientul Mijlociu - e prima dată când Iranul își atacă deschis și direct vechiul inamic, Israelul - poate exacerba problemele Kievului.

„O șansă de a provoca”

Potențialele beneficii pe care le-ar putea avea Kremlinul din atacul Iranului în Israel ar fi atât globale, cât și specifice.

De peste doi ani, de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Putin a descris războiul de acolo ca fiind parte a unei confruntări mai ample, în care, spune el, Rusia se apără pe sine și restul lumii de Occident și, în special, de Statele Unite.

În acest context, atacul Iranului asupra Israelului poate ajuta propagandei Kremlinului, oferind Rusiei material nou pe care îl poate folosi pentru a-și întări narațiunea publică despre războiului din Ucraina și confruntarea cu Vestul.

„Există o anume percepție în rândul statelor axei - Rusia, Iran, Coreea de Nord și China - că Occidentul e slăbit. Și [că] atitudinea și politicile americane nu mai pot garanta securitatea aliaților”, spune pentru Current Time, televiziunea online de limbă rusă a RFE/RL, Ihor Semyvolos, director al Centrului pentru Studierea Orientului Mijlociu, din Kiev.

Vladimir Putin și-a întâlnit omogului iranian, pe Ebrahim Raisi, anul trecut, la Moscova.
Vladimir Putin și-a întâlnit omogului iranian, pe Ebrahim Raisi, anul trecut, la Moscova.

Prin urmare, atacul iranian le dă Rusiei și celor care gândesc la fel „o șansă să provoace acestă lume unipolară despre care Putin, Xi Jinping (președintele Chinei) și Ali Khamenei (Ayatollahul suprem iranian) au discutat de multe ori”, adaugă el.

Instabilitatea din Orientul Mijlociu „deturnează atenția și resursele Occidentului departe de Ucraina și flancul estic al NATO, generează insecuritate printre aliații regionali ai Statelor Unite și alimentează percepția globală că Occidentul nu poate pacifica regiunea, amplificând, în același timp, percepțiile asupra războiului din Gaza”, a declarat Notte, pe 15 aprilie, pentru RFL/RL.

„În concluzie, acest tip de instabilitate alimentează percepția globală că războiul din Ucraina e doar un alt război printre multe altele, o problemă într-o mare de probleme - iar asta e o percepție de care Kremlinul poate profita”, spune ea.

În practică, multitudinea de probleme și atacul în sine ar putea dilua ajutorul pentru Ucraina, subminând argumentele care spun că de acest ajutor depind soarta lumii și soarta Occidentului.

Nori în Congres?

Atacul iranian asupra Israelului adaugă un nou element la incertitudinea cu privire la perspectivele ajutorului american pentru Ucraina - mult amânat - chiar dacă perspectiva adoptării legii se profilează, în sfârșit.

La aproape șase luni după ce președintele american, Joe Biden, a propus pachetul de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, precum și ajutor pentru Israel, republicanul Mike Johnson, actualul președinte al Camerei Reprezentanților, a spus, la sfârșitul lui martie, că va încerca să asigure sprijin pentru Ucraina în următoarele zile sau săptămâni.

Cu toate acestea, nu a fost clar ce anume va propune, cât de mult va diferi de legea care a trecut în Senat, în februarie, cu acordul ambelor partide, și dacă efortul de a reînnoi aprovizionarea americană în Ucraina cu atât de necesarele arme ar putea depăsi opoziția fermă din propriul partid.

Pe 15 aprilie, Johnson a revenit cu detalii - a spus că intenționează să facă presiuni pentru măsuri legislative separate - ajutor pentru Israel, pentru Ucraina, pentru Tawian și alți aliați - și să-i liniștească pe republicanii recalcitranți, prin introducerea măsurii cu numărul 4, care să includă și idei pe placul partidului lui. Soarta pachetului e încă neclară.

În căutarea dezechilibrului

Indiferent de rezultatul disputelor privind ajutorul din Statele Unite, Putin ar putea privi atacul iranian asupra Isarealului ca pe o șansă de a crește influența Moscovei în Orientul Mijlociu. Reconstruirea influenței, secate drastic după căderea URSS, pare să fi fost o chestiune importantă pe agenda lui Putin de când a venit la putere, acum un sfert de secol.

Războiul Rusiei în Ucraina a dus la întărirea relațiilor cu Iranul, care a sprijinit atacurile, trimițând Moscovei drone de atac și tehnologia necesară producerii lor. Dar Putin - în încercarea lui de spori influența Rusiei în zonă și a o slăbi pe cea americană - a curtat ani de zile și inamicii regionali ai Iranului, inclusiv Israelul și țări din Golf, precum Arabia Saudită.

Kremlinul poate spera că, în ciuda întoarcerii sale bruște spre Teheran și a răspunsului său la războiul Israel-Hamas, care i-a afectat relațiile cu Israelul, legăturile multitentaculare cu Orientul Mijlociu i-ar putea conferi un rol substanțial în regiune, în următoarele luni sau în următorii ani.

„Deoarece Rusia e un partener din ce în ce mai apropiat al Iranului, Kremlinul ar putea calcula că, odată cu escaladarea conflictului de către Iran, propria valoare a Rusiei și influența asupra țărilor din Golf vor crește -- pentru că statele din Golf s-ar putea uita către Moscova (și Beijing) ca la singurii jucători cu oarecare influență la Teheran. Prin urmare, ca la interlocutori care ar putea ajuta la frânarea iranienilor”, spune Notte pe RFE/RL.

E o abordare clasică pentru Rusia lui Putin: ajută la crearea problemelor și apoi oferă-te să ajuți la rezolvarea lor - într-un fel în care e în avantajul Kremlinului. Cu toare acestea, analiștii spun că Moscova nu dorește un război total între Israel și Iran.

„Acest scenariu ar provoca riscuri importante pentru Rusia”, spune Notte. Ar complica situația prezenței militare ruse din Siria, iar o lovitură puternică în Iran ar duce la slăbirea Moscovei în războiul contra Ucrainei.

„Un război complet ar pune - aproape sigur - capăt jocului de echilibru (oricât de fragil ar fi devenit el deja) pe care îl face Rusia în zonă. Ar obliga Rusia să aleagă o parte.”

În timp ce Moscova, care s-a apropiat din ce în ce mai mult de Iran și proxi-urile lui, după declanșarea invaziei pe scară largă în Ucraina, „nu vrea, cu siguranță, să fie « all in» cu Iranul”, adaugă Notte.

Acest articol a fost publicat inițial pe rferl.org. Current Time a contribuit la el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG