3 minute | Atacul dronelor la Moscova. O femeie naște pe trotuar, lângă spital. Twitter a devenit... stânjenitor?

Membrii ai serviciilor de securitate investighează o clădire de birouri de la Moscova, lovită de atacuri din dronă, 1 august 2023.

Atacurile cu dronă de la Moscova, dar și din regiuni rusești învecinate cu Ucraina liberă, sugerează intenția Kievului de a submina moralul societății ruse și de a provoca mari dileme în rândul decidenților militari. În România, o țară ferită de război, o femeie a născut pe trotuar.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Presa românească se concentrează asupra incidentului neverosimil petrecut la Urziceni: o femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului. Fiind amplasat în România, țară sigură, spitalul nu era nici bombardat și, contrar „obiceiului” prost al unor spitale din această țară, nici nu ardea. Avea totuși o hibă: nu avea ginecolog.

Informație care i-a fost livrată gravidei de 24 de ani în travaliu, după care a fost trimisă să nască la 60 km distanță.

Dar iată lista principalelor știri ale dimineții:

  • Un nou atac cu drone la Moscova. New York Times decriptează tactica Kievului în materie.
  • În România, o femeie a născut pe trotuar, în fața unui spital. S-a întâmplat la Urziceni/jud. Ialomița.
  • Schimbările de la Twitter pare să enerveze lumea bună de la Bruxelles. Și Los Angeles. Și nu numai...

Nou atac cu drone la Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de BBC, a anunțat în această dimineață că mai multe drone au fost doborâte de apărarea anti-aeriană a capitalei ruse.

Printre alte câteva ținte a fost lovit însă din nou același zgârie-nori care a pățit-o și duminică, Moscow City Complex, după cum amintește și The Guardian.

Harta redată de BBC indică numeroase lovituri în zona Moscovei de la începutul lui 2023 și de asemenea la granița nordică și nord-estică a Ucrainei libere cu Rusia.

Kievul nu și-a asumat niciodată responsabilitatea directă pentru aceste lovituri, dar acceptul tacit a fost punctat duminică de Volodimir Zelenski: întoarcerea ca un bumerang a războiului asupra Rusiei este „inevitabil, natural și absolut drept să se întâmple”.

Bombardament în orașul de baștină a președintelui Zelenski, la o zi după ce a spus că prezența războiului și în Rusia este un fapt firesc. 31 iulie 2023

Într-o analiză ce condensează informații strategice și militare, New York Times sugerează că ucrainenii nu mizează pe distrugerile pe care dronele le-ar putea provoca, acestea sunt minore.

E vorba despre presiunea psihologică indusă de repercusiunile pe care acest deranj continuu îl aduce în viața rușilor obișnuiți. Aeroportul Vnukovo/ civil a fost închis pe moment, de pildă.

Ministerul rus al Apărării acuză „un atac terorist al Ucrainei”. „Terorist” o fi el, dar cum de a ajuns la doi pași de Kremlin?, apare întrebarea.

Exact aici este cheia, explică unul dintre militarii SUA citați din NYT. Marele avantaj al forțelor ruse pe teritoriul rus este marea lor masă. Dacă aceste forțe sunt împărțite, avantajul este diminuat.

Or, atacurile cu dronă crează „probleme de prioritizare înalților comandanți ruși”, conchide înaltul ofițer american citat, Frederick B. Hodges. Generalii ruși nu își pot permite să ignore dronele. Dacă ar lăsa teritoriul Rusiei neapărat, riscă mari probleme politice.

În România, o femeie a născut pe trotuar

Toată presa românească, aproape fără excepție, tratează incidentul șocant din zorii zilei de luni, 31 iulie, pe trotuarul din fața Spitalului Municipal din Urziceni. Doi ambulanțieri ajută o femeie întinsă pe trotuar, să nască.

Ambulanța fusese chemată chiar de asistentele de la camera de gardă. Îi spuseseră gravidei în travaliu că în spital nu se afla niciun ginecolog. Prin urmare (sic!), nu i-au oferit niciun pat, nici serviciile vreunei infirmiere. Urma să fie transportată la un spital aflat la 60 km depărtare.

Femeia este de etnie romă și este surdă, a aflat apoi presa de la București. Tot ziariștii au înregistrat reacția primarului din Urziceni, politicianul PNL, Constantin Sava. Citat de Adevărul, primarul spune că femeia de 24 de ani era „handicapată” și „nu știa de capul ei”.

G4Media punctează că, în urma scandalului, managera spitalului și asistenta de serviciu au fost sancționate cu amendă.

Ministrul Rafila nu a cerut demisia managerului de la Spitalul Municipal din Urziceni. Vrea să afle ce s-a întâmplat exact. Aici alături de premierul Marcel Ciolacu.

În timp ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, politician PSD, a declarat că a cerut Inspecției Sanitare să cerceteze exact tot ce s-a întâmplat.

Ce s-a întâmplat a scris pe FB ambulanțierul Marian Iordache, martor la nașterea asistată de colega sa de ambulanță, Gabriela Dobra. Mesajul a fost redat integral de Agerpres și următoarea frază cheie:

„Aş atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total şi nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanţa”.

Spitalul municipal din Urziceni a înregistrat în urmă cu câteva zile un caz și mai dramatic. Un pacient de 32 de ani a fost trimis acasă cu dureri, „fără foaie (de externare n.r.), fără nimic”, îl citează SpotMedia pe fratele tânărului mort.

Elon Musk supără lume bună la Bruxelles...

Politico publică în deschidere o amplă analiză a impactului pe care schimbările impuse de magnatul planetar Elon Musk le-a impus la Twitter în ultimul an.

Rebranduit X, într-un format stilizat și masiv, noua țară a Twitter stârnește controverse, ridicări din umeri și, uneori, stânga-împrejur.

Marele X, noul logo al Twitter a dat bătăi de cap vecinilor corporației din Los Angeles. Nu va mai fi luminat noaptea din cauza intensității prea puternice.

Twitter, devenit de mulți ani canalul de comunicare favorit al înalților oficiali NATO, UE și nu numai, începe să devină nefrecventabil. Dave Keating, un jurnalist cu 53 de mii de urmăritori pe Twitter spune că „a devenit stânjenitor să fii pe Twitter” și că e ca un club care nu mai e cool și e pe cale să dea faliment - „out of business”.

Articolul Politico nu poate fi pentru Elon Musk decât o veste proastă. Prima fiind că a fost nevoit să stingă lumina de pe sediul corporației de la Los Angeles. Marele X era atât de mare și difuza raze de atât de mulți lumeni noaptea încât plângerile vecinilor nu au mai putut fi evitate.

Alte subiecte:

Toate cele bune, pe mâine,

Elena