Echipa cu care Joe Biden va conduce Statele Unite timp de patru ani. Galerie Foto

„Câmpul de steaguri” este iluminat pe National Mall în timp ce clădirea Capitoliului este pregătită pentru ceremoniile de inaugurare a președintelui ales Joe Biden și a vicepreședintelui ales Kamala Harris.

Secretar de stat  - Anthony Blinken
Va conduce politica externă și diplomația pentru președintele Biden în întreaga lume. Antony Blinken a fost secretar adjunct de stat și consilier adjunct pentru securitate națională în timpul administrației Obama. Blinken l-a sfătuit și pe Biden cu privire la securitatea națională când era vicepreședinte. Cei doi au lucrat împreună când Biden activa în Comitetul pentru relații externe al Senatului.

Secretar al Apărării – generalul în rezervă Lloyd Austin
Sfătuiește președintele cu privire la apărarea națională și supraveghează armata SUA. Lloyd Austin este un general cu patru stele al armatei americane, trecut în rezervă după ce a slujit în armată timp de 41 de ani. Din 2013 până în 2016 a fost șeful Comandamentului Central al SUA. Dacă va fi confirmat de Senat, Austin va fi prima persoană afro-americană care va conduce Pentagonul.

Secretar pentru Securitate Internă – Alejandro Mayorkas
Sfătuiește președintele cu privire la problemele de securitate din Statele Unite. Responsabil de imigrație și probleme legate de frontieră; Garda de Coastă; Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor; antiterorism; securitatea aviației și securitatea cibernetică. Alejandro Mayorkas a fost secretar adjunct al Departamentului pentru Securitate Internă în timpul celui de-al doilea mandat al lui Obama. Anterior, el a fost directorul serviciilor de cetățenie și imigrare din SUA din 2009 până în 2013. Dacă va fi confirmat, Mayorkas ar fi primul imigrant și primul latino-american care va ocupa această funcție. Mayorkas are chiar origini românești - mama acestuia s-a refugiat în Cuba în anii '40, în timpul Holocaustului din România.

Director al serviciilor naționale de informații – Avril Haines
Conduce comunitatea de informații formată din 17 agenții și organizații și sfătuiește președintele pe probleme de securitate națională. Avril Haines a fost adjunct al consilierului principal al lui Obama pentru securitate națională și director adjunct al CIA. Ea a lucrat pentru Biden când era președintele Comitetului pentru relații externe al Senatului. Haines ar fi prima femeie care va conduce informațiile naționale dacă este confirmată în urma votului din Senat.

Ambasador la Organizația Națiunilor Unite – Linda Thomas-Greenfield
Reprezintă președintele la Națiunile Unite și oferă consiliere în afaceri internaționale. Linda Thomas-Greenfield este un diplomat de carieră cu mai mult de trei decenii de experiență. A fost secretar asistent pentru Biroul Afacerilor Africane și a fost ambasadorul SUA în Liberia, printre multe alte poziții ocupate.

Secretar al Trezoreriei - Janet Yellen
Oferă consiliere cu privire la politica economică și sistemul financiar. Janet Yellen a fost președinte al Rezervei Federale din 2014 până în 2018. A fost și președintă a Consiliului Consilierilor Economici ai Casei Albe în timpul administrației Clinton. Yellen a fost prima femeie care a condus Rezerva Federală și, dacă va fi confirmată, va fi prima femeie care a condus Departamentul Trezoreriei.

Secretar pentru Comerț - Gina Raimondo
Oferă consiliere cu privire la politica comercială, colectează date economice, supraveghează recensământul și Serviciul Național Meteorologic. Gina Raimondo este guvernatorul statului Rhode Island. La începutul carierei sale, ea a fondat o firmă de capital de risc și a fost trezorierul general al statului. Raimondo s-a concentrat pe formarea la locul de muncă, împrumuturile pentru întreprinderi mici și energia curată în timpul celor două mandate de guvernator.

Procuror general – Merrick Garland
Principalul oficial pe justiție din guvernul federal. Consiliază Casa Albă în probleme juridice și judiciare. Merrick Garland este judecător de curte de apel federal. În timpul carierei sale în cadrul Departamentului de Justiție, el a supravegheat urmărirea penală a atacatorului cu bombă din Oklahoma City, Timothy McVeigh. În 2016, președintele Barack Obama l-a nominalizat pe Garland pentru Curtea Supremă, dar republicanii din Senat au respins audierea judecătorului și i-au oferit lui Trump șansa de a face nominalizarea după alegeri.

Secretar pentru Sănătate - Xavier Becerra
Oferă consultanță cu privire la politica de sănătate. Supraveghează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Centrele pentru Servicii de Asistență și Asigurare Medicală (Medicare și Medicaid), Administrația pentru Alimente și Medicamente și Institutele Naționale de Sănătate, printre alte divizii. Xavier Becerra este procurorul general al statului California și fost congresman. El a condus o coaliție de state în apărarea juridică a Obamacare la Curtea Supremă. Dacă va fi confirmat, Becerra va fi primul latino-american care va conduce Departamentul pentru Sănătate.

Secretar pentru Agricultură – Tom Vilsack
Oferă consiliere cu privire la producția de alimente și pe probleme agricole și supraveghează programele de asistență alimentară. Tom Vilsack, fost guvernator al statului Iowa, a fost secretar al agriculturii în timpul celor două mandate ale administrației Obama. De atunci, a fost președinte executiv al Consiliului SUA pentru produse lactate.

Secretar pentru locuințe și dezvoltare urbană - Marcia Fudge
Oferă consultanță cu privire la politica de locuințe, axată pe îmbunătățirea accesibilității locuințelor. Supraveghează asigurările ipotecare și de împrumut prin Administrația Federală pentru Locuințe. Marcia Fudge reprezintă statul Ohio în Camera Reprezentanților din 2008 și este membru al mai multor comitete. Fudge este, de asemenea, un fost primar al orașului Warrensville Heights, Ohio.

Secretar pentru Muncă - Marty Walsh
Oferă consultanță cu privire la politicile de securitate la locul de muncă și salarizare. Marty Walsh este în al doilea mandat de primar al orașului Boston. Anterior, a activat în Camera Reprezentanților din partea statului Massachussets și a fost președinte de sindicat. Walsh s-a concentrat pe probleme precum creșterea salariului minim, concediu familial plătit și energie curată.

Secretar pentru problemele veteranilor - Denis McDonough
Oferă consiliere cu privire la serviciile guvernului federal pentru veteranii armatei americane, inclusiv asistența medicală și  pentrubeneficii financiare și educaționale. Denis McDonough a fost șef de cabinet al fostului președinte Barack Obama din 2013 până în 2017 și, anterior, a fost adjunct al consilierul lui Obama pentru securitate națională.

Secretar pentru Transporturi - Pete Buttigieg
Oferă consiliere cu privire la politica de transport. Supraveghează autoritățile de reglementare pentru aviație, autostrăzi, căi ferate, conducte și altele. Pete Buttigieg a fost primarul orașului South Bend, Indiana, din 2012 până în 2020. A participat la alegeri primare din Partidul Democratic din 2020 și l-a susținut pe Biden după ce s-a retras din cursă în martie. Buttigieg a fost ofițer de informații în rezerva Marinei SUA și a fost trimis în Afganistan în 2014. Buttigieg va fi prima persoană deschisă LGBTQ din istoria SUA care va avea un rol permanent în cabinetul prezidențial.
 

Secretar pentru Energie -  Jennifer Granholm
Oferă consiliere cu privire la politica energetică și supraveghează stocul de arme nucleare. Jennifer Granholm a fost guvernatorul statului Michigan din 2003 până în 2011 și a lucrat cu industria auto a statului în timpul crizei financiare, cu accent pe dezvoltarea energiei curate. Anterior, a ocupat un mandat de procuror general al statului Michigan.

Secretar pentru Interne – Deb Haaland
Supraveghează terenurile publice și federale și resursele lor naturale, Biroul Afacerilor Indiene, Serviciul Parcului Național și Serviciul privind Pescuit și Faună. Deb Haaland din New Mexico a fost aleasă în Camera Reprezentanților în 2019, una dintre primele două femei native americane care au slujit în Congres. Dacă va fi confirmată, ea va fi prima persoană nativă americană dintr-un cabinet prezidențial.

Director CIA – William Burns
Oferă informații de inteligență în chestiuni externe președintelui. William Burns este președintele Carnegie Endowment for International Peace. A avut o carieră de 33 de ani în serviciul extern, inclusiv în calitate de ambasador în Rusia și în Iordania.

Administrator al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională - Samantha Power
Colaborează cu Departamentul de Stat și Consiliul de Securitate Națională pentru a direcționa ajutor străin și umanitar. Samantha Power a fost ambasadorul lui Obama la Națiunile Unite și a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională, cu o activitate axată pe probleme de drepturile omului. Fost corespondent de război care a acoperit Bosnia, Power a câștigat premiului Pulitzer pentru relatările despre genocid.

Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor depune jurământul de învestitură pe 20 ianuarie și vor prelua conducerea Statelor Unite pentru următorii patru ani.