Epidemie de gripă în România. În ce condiții se închid școlile

Cursurile unei clase se suspendă dacă trei elevi au gripă

Declararea epidemiei de gripă, în urma constatărilor specialiștilor din sănătate că aceasta a evoluat epidemic, înregistrându-se o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri în ultima săptămână, a determinat Ministerul Educației să stabilească în ce condiții vor fi închise școlile pentru a preveni răspândirea bolii.

În unitățile școlare, cursurile unei clase se suspendă, pe o anumită perioadă de timp, în cazul apariției a minimum trei cazuri de gripă confirmate în clasa respectivă.

Aceasta este una dintre măsurile obligatorii pe care Ministerul Educației le-a transmis, joi, tuturor inspectoratelor școlare, la câteva ore după ce Ministerul Sănătății a anunțat epidemia de gripă.

Școlile se închid în totalitate atunci când, timp de trei zile consecutiv, absentează de la cursuri peste 20% dintre elevi din cauza gripei confirmate, a stabilit Ministerul Educației.

În fiecare zi, personalul medical din unitățile de învățământ trebuie să trieze elevii, la începutul fiecărui schimb.

Fiecare școală sau grădiniță care trimite elevii acasă trebuie să raporteze focarul de gripă direcțiilor județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București.

Elevii se vor putea întoarce la școală doar dacă au de la medicul de familie o adeverință medicală în acest sens.

Alte măsuri pe care școlile sunt obligate să le respecte pe timpul epidemiei de gripă :

  • Realizarea dezinfecției unității de învățământ.
  • Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.
  • Pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se vor asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă.
  • Consumul de apă doar din surse sigure/autorizate
  • Amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale etc., pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că au fost diagnosticate peste 4.600 de cazuri de gripă sezonieră la copii.

„Toate aceste raportări sunt primite de la cabinetele medicale şcolare, deci ele prezintă situaţia la zi din şcolile de stat", a spus Firea, joi, la ședința Comandamentului de iarnă al Primăriei Generale.

Potrivit Inspectoratului Școlar al Capitalei, aproximativ 30 de școli au cursurile suspendate în mai multe clase din cauza gripei.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că este de așteptat ca numărul cazurilor de gripă să craescă în următoarele săptămâni, mai ales că rata vaccinării antigripale în România este scăzută față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Ceea ce trebuie să înţelegem este o evoluţie care nu este neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în ţara noastră - doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 75% a acestei categorii, care este luată ca şi indicator", a declarat Alexandru Rafila pentru Agerpres.

Potrivit lui Rafila sunt patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan la copii formele grave au fost produse de virusurile de tip B.

Cum pot fi limitate îmbolnăvirile de gripă

Ministerul Sănătății are, de asemenea, recomandări pentru populație pe timpul epidemiei de gripă.

  • măsuri de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare)
  • evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare,
  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

În spitale, este limitat accesul vizitatorilor, în special în secțiile cu risc.

Medicii și asistenții cu semne de gripă nu pot sta în spital, iar purtarea purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) este obligatorie.

„Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hartie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator", a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.