ASF a cerut falimentul Euroins prea târziu, acuză experții. Transportatorii prevăd o scumpire a RCA cu 40%. Ce spune compania

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis insolvența Euroins și cere falimentul firmei de asigurări.

Specialiștii și actorii din domeniul asigurărilor consultați de Europa Liberă spun la unison că decizia ASF de a cere acum falimentul Euroins vine foarte târziu, iar efectul de scumpire a polițelor nu mai poate fi preîntâmpinat. Acestea s-ar putea scumpi și cu 40%, avertizează transportatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis insolvența Euroins și a anunțat vineri că va cere falimentul firmei de asigurări. Potrivit unui comunicat al ASF, instituția va solicita numirea Fondului de Garantare a Asiguraților ca administrator interimar al societății. Decizia care constată incapacitatea Euroins de a acoperi daunele din asigurările contractate vine după o amplă analiză a situației companiei. ASF trece în revistă doi ani de controale, sancțiuni și amenzi pe care le-a aplicat Euroins.

Îți mai recomandăm ASF cere falimentul pentru Euroins, cea mai mare companie de asigurări auto din România

În replică, Directorul general al Euroins România, Tanja Blatnik, a anunțat că va identifica toate mijloacele legale pentru a contesta decizia ASF. Șefa Euroins acuză ASF că a luat decizia împotriva companiei ignorând două audituri din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare (EIOPA), care s-ar încheia la sfârșitul acestei luni.

Mai mult, într-un comunicat transmis Europei Libere, Eurohold Bulgaria AD, grupul din care face parte Euroins Romania, transmite că preluarea Euroins de către Fondul de Garantare este o „preluare ostilă” și vorbește despre „acțiunile ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”.

Conducerea Eurohold anunță de asemenea că va contesta decizia privind procedura de faliment. De altfel, pe toată perioada analizei ASF, Euroins a susținut că nu are nicio problemă de solvabilitate.

În acest moment, peste 2,5 milioane de români au asigurări auto RCA valabile la Euroins.

După publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial, asigurații și păgubiții pot solicita restituirea de prime și plata daunelor de la Fondul de Garantare a Asiguraților. Plățile se pot face în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare.

Ce pot face clienții și păgubiții Euroins?

Polițele RCA ale Euroins rămân în vigoare până când instanța va decide deschiderea procedurii de faliment al Euroins. După ce va fi dată această decizie în instanță, în termen de 90 de zile toate polițele Euroins vor înceta de drept.

Posesorii de polițe RCA Euroins:

  • pot să-și păstreze polița până la data expirării;
  • pot să denunțe polița și să încheie contracte la un asigurător fără probleme finaciare.

Păgubiții sunt cei mai afectați, așa cum s-a întâmplat își în cazul City Insurance. Multe service-uri auto vor refuza reparația pe polițe Euroins, din cauza întârzierilor la plata reparațiilor

Cine e vinovat pentru ce s-a întâmplat cu Euroins?

Analistul economic Bogdan Glăvan spune că e vina ASF că s-a ajuns în această situație, însă nota de plată o vor plăti asigurații. Bogdan Glăvan e de părere că ASF ar fi trebuit sa investigheze în profunzime și din timp problemele pe care le-a găsit la Euroins și să ia măsuri

„ASF nu și-a făcut treaba. Rolul ASF nu se rezumă la dat amenzi. Rolul organismului de supraveghere este să stopeze fraudele și să prevină producerea unor crize ca aceasta. Aceste daune, acest capital neacoperit al Euroins, necesar pentru plata daunelor, va fi acoperit de cetățeni.”

Specialistul afirmă că lipsa de acțiune a amplificat criza, ajungându-se ca liderul pieței de asigurări RCA să intre în insolvență.

Prin lipsa unor măsuri drastice, e de părere Bogdan Glăvan, ASF a dat senzatia că situația e gestionabilă și a legitimat Euroins care a continuat să vândă asigurări pe piață cu toate că avea probleme grave.

„Dacă ASF-ul dă girul că Euroins poate funcționa în continuare, poate funcționa în continuare. ASF a făcut mai mult rău decât bine, nu a ajutat cu nimic la prevenirea problemei, ci din contră. Părerea mea este că a agravat-o. După părerea mea de economist, este imposibil ca această fabrică de asigurări găunoase să fi ajuns la această proporție, dacă nu a avut măcar suportul tacit al ASF. Practic cei de acolo au închis ochii, dar oficial s-au acoperit cu acte”, acuză Bogdan Glăvan.

De cealaltă parte, Daniel Dăianu, fost prim-vicepreședinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, spune că autoritatea nu a învățat nimic din cazul Astra. Mai exact, nu ar fi învățat că prelungind șirul sancțiunilor insuficiente, riști ca o firmă de asigurări cu mari probleme să ajungă să controleze piața.

Daniel Dăianu adaugă și că „legislația actuală nu permite să faci ceea ce îți dictează bunul simț, adică să introduci în administrare specială compania [n.r. cu probleme]mai de timpuriu. Sunt faze ce trebuie respectate. Chiar dacă ție îți e clar că e ceva putred, nu poți să închizi firma. Legea nu îți permite, te dau în judecată dacă nu respecți procedura. Îi bagi într-un program de redresare, ei trebui sa vina cu un plan de măsuri. Ei pot arăta că au îndeplinit ceva din acel plan de măsuri. Lucrurile sunt tărăgănate. Mai vin cu o mică infuzie de capital. Trag de timp.”

Daniel Dăianu adaugă însă ca legislația permisivă nu scuză situația în care s-a ajuns, ca cei mai mari jucători de pe piața de asigurări să intre în faliment.

Urmează noi scumpiri de polițe, avertizează transportatorii. Ei cer plafonarea profitului

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, e de părere că dispariția unui jucător de pe piață va scumpi mult polițele de asigurare. El spune că acest lucru se poate contracara prin plafonarea profitului pe care companiile îl fac din vânzarea RCA.

„O companie de asigurări nu ar trebui să poată avea mai mult de 6% profit din RCA. Odată cu dispariția Euroins, cum s-a întâmplat și după City, clienții le vor veni pe tavă firmelor rămase și dacă statul nu limitează profitul ne-am dat foc la valiză.”

Mai mult, Augustin Hagiu spune că, în urma dispariției Euroins, se așteaptă în următorul an la o majorare de 40% a tarifelor RCA.

Și analistul economic Bogdan Glăvan spune că pe o piață pe care o firmă neserioasă ajunge să aibă o cotă atât de mare, toate investițiile și afacerile sunt distorsionate.

„Să ne gândim la cum ar fi fost prețurile dacă alte firme serioase ar fi fost în locul Euroins, cu peste 30% din piață sau cu 20% din piață. Ce o să fie în viitor? În viitor o să fie noi scumpiri substanțiale. ”

Decizia ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins și de a cere falimentul companiei vine după o perioadă tulbure pe piața asigurărilor. Anul trecut în februarie, un alt asigurător important, City Insurance, dădea faliment. România a înregistrat, de altfel, un șir mai lung de falimente răsunătoare pe piața de asigurări Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021).

Banii din Fondul de Garantare, insuficienți. Experții cred că e necesară intervenția Guvernului

Este incert cum vor fi plătite daunele acoperite de polițele Euroins. După falimentul City Insurance, cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraților au crescut până la o medie de șase mii pe lună.

Asta a făcut ca sumele disponibile la Fond, din care se vor plăti eventualele daune pentru asigurații Euroins, să scadă la 250 de milioane într-un an. Specialiștii spun că sumele sunt insuficiente și că, cel mai probabil, va fi nevoie de intervenția Guvernului pentru a acoperi sumele de bani de care e nevoie.

Câteva atribuții relevante ale Autorității de Supraveghere Financiară

  • monitorizează piața produselor de asigurare comercializate, distribuite sau vândute în și din România;
  • monitorizează implementarea de către societățile de asigurare și/sau reasigurare a celor mai bune practici și a procedurilor aferente managementului riscurilor operaționale la nivel de procese, sisteme, personal, relația cu mediul extern, incluzând riscurile generate de utilizarea tehnologiei informației și a inovației în acest domeniu, riscurile cibernetice, riscul juridic, care pot afecta drepturile clienților de produse de asigurare;
  • efectuează monitorizări din surse de informații publice sau private cu privire la activitatea de distribuție, vânzări combinate, conflicte de interese, modalitatea de transmitere a informațiilor, lipsa de transparență sau practici neautorizate;
  • monitorizează posibilitatea apariției și derulării de potențiale practici incorecte sau frauduloase, potențiale clauze contractuale care pot avea un caracter abuziv, furnizarea de informații neconforme sau incomplete, publicitate înșelătoare;
  • monitorizează modul în care entitățile supravegheate se conformează recomandărilor și remediază deficiențele care au determinat impunerea de măsuri și sancțiuni, întocmește informări către vicepreședintele din sectorul asigurări- reasigurări/președinte/Consiliul A.S.F. cu privire la acestea;
  • efectuează procesul de monitorizare, supraveghere și control asupra activității societăților de asigurare și/sau de reasigurare în ceea ce privește produsele de asigurare pe ciclul de viață al acestora, desfășurarea activității de distribuție, gestionarea și soluționarea cererilor de despăgubire, instrumentarea și soluționarea daunelor, soluționarea de către aceste societăți a petițiilor primite de la asigurați sau persoanele păgubite în conformitate cu legislația specifică, inclusiv activități de supraveghere a conduitei pentru societățile care desfășoară activități de asigurare și/sau de reasigurare în România pe baza dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii;
  • elaborează și verifică aplicarea recomandărilor și ghidurilor de conduită pentru societățile de asigurare și/sau reasigurare și intermediar;
  • elaborează și implementează în scopul supravegherii, controlului și monitorizării un sistem de indicatori de conduită a societăților de asigurare-reasigurare și a intermediarilor de asigurări;
  • adoptă recomandări, măsuri și sancțiuni prevăzute de prevederile legale aplicabile;