3 minute | Cine a sabotat Nord Stream. Harari despre Netanyahu. Avion VIP pentru K. Iohannis

Nava rusescă pentru instalarea de conducte submarine, „Akademik Tscherski”, care a lucrat la conducta de gas Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, din Marea Baltică. Aici în portul Mukran din insula Ruegen, pe 8 septembrie 2020.

O grupare favorabilă Ucrainei este autoarea exploziilor din 2022 la conductele de gas dintre Germania și Rusia, Nord Stream 1 și 2, scrie NYT. Kievul neagă orice implicare. Opoziția față de linia autoritaristă a lui B. Netanyahu, are voci puternice. România cumpără 56 de tancuri Abrams/SUA.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Mari publicații internaționale reiau relatarea New York Times legată de exploziile la Nord Stream 1 și Nord Stream 2 , conductele de gaz dintre Rusia și Germania, din septembrie 2022.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Autorii exploziilor din sept. 2022 la conductele de gas dintre Germania și Rusia, Nord Stream 1 și 2, fac parte dintr-o grupare favorabilă Ucrainei, scrie NYT.
  • România urmează să cumpere 56 de tancuri Abrams, printre cele mai performante din lume, de la Statele Unite.
  • Filozoful Yuval Noah Harari s-a alăturat opozanților față de politicile nedemocratice ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

Kievul neagă orice implicare în sabotarea Nord Stream

Oficiali americani au fost informați de agenți ai Statelor Unite că exploziile de toamna trecută de la conductele de gas Nord Stream 1 și 2 au fost provocate de o grupare favorabilă Ucrainei, anunță NYT pe prima pagină.

Washington Post adaugă că oficiali din servicii de informații și cercuri diplomatice, din Statele Unite, dar și din Europa, au primit aceste date. Iar WP adaugă: „Este vorba despre atacul care ar putea eroda sprijinul unor țări pentru Ucraina”.

Oficialii SUA citați spun însă că nu există dovezi că președintele Volodimir Zelenski sau subordonații săi ar fi fost implicați în executarea sau coordonarea exploziilor.

BBC titrează, de altfel: „Ucraina neagă orice implicare în exploziile Nord Stream”. Ceea ce nu împiedică Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt, Peskov, să acuze Kievul și Vestul că distorsionează adevărul.

Actele de sabotaj, menite să oprească orice flux de gaz între Rusia și Germania, au dus la vaste investigații. Ucraina și aliații săi, Statele Unite și Marea Britanie păreau suspecții principali. Este prima serie consistentă de informații despre autorii reali ai exploziilor.

Politico, citând presa de la Berlin, spune că atacurile au fost puse la cale și executate de șase persoane care au închiriat un vas din Polonia, de la o companie deținută de doi ucranieni. Cei șase s-au folosit de respectivul yaht pentru montarea explozibililor la conductele din Marea Baltică.

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliac, spune că teoriile care susțin că guvernul Ucrainei s-ar afla în spatele exploziilor de la conductele ruso-germane Nord Stream din Marea Baltică, sunt amuzante. Aici, fotografiat la 17 noiembrie 2022, la circa două luni de la sabotaj.

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliac, a declarat: „Deși mă încântă să colecționez teorii ale conspirației și teorii amuzante despre guvernul Ucrainei, trebuie să spun că Ucraina nu are nimic de-a face cu exploziile din Marea Baltică și nu are niciun fel de informații despre nicio grupare pro-Ucraina de sabotaj” .

Armata Română cumpără 56 de tancuri Abrams de la Statele Unite

Europa Liberă reia anunțul unui important oficial din Ministerul român al Apărării, potrivit căruia „România intenționează să cumpere tancuri Abrams produse de General Dynamics”.

„Este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziţii pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul Teodor Incicaş, precizând că achiziţia, odată aprobată, se va face printr-o tranzacţie de la guvern la guvern.

Cum arată un tanc de luptă Abrams. Aici, unul dintre ele la un exercițiu militar din Georgia, mai 2016.

Adevărul precizează că este vorba despre 56 de tancuri Abrams. G4Media le numește „batalion de tancuri”.

Libertatea se ocupă pe prima pagină de alt subiect: „Cum arată uimitorul avion VIP”, anume aeronava închiriată de statul român pentru vizita președintelui Iohannis în Japonia, vizită relatată de altfel și Europa Liberă.

Libertatea scrie că aeronava de lux a făcut o escală la Sibiu, cel mai probabil pentru îmbarcarea soției președintelui, Carmen Iohannis, care locuiește acolo. Apoi, o altă escală în Azerbaijean, pentru realimentare.

Noah Harari despre regimul autoritarist spre care alunecă Israel

The Guardian publică, cu o minimă editare, discursul ținut de filozoful Noah Harari în față protestatarilor contra măsurilor anti-democratice și de subordonare a Justiției luate de premierul Benjamin Netanyahu.

Sub numele „Opriți tentativa de lovitură de stat sau vom opri țara!”, Noah Harari semnează astfel unul dintre cele mai emoționante discursuri pro-democrație din ultima perioadă.

Tot The Guardian publică un editorial semnat de Svetlana Țihanovskaia, lidera exilată a opoziției din Belarus. Ea atrage atenția Occidentului că Putin ar primi o lovitură puternică dacă șeful autoritarist de la Mink, Alexander Lukașenko, ar fi ținta unor presiuni mai puternice.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena