Un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat luni la un pacient cu Covid-19 aflat în stare foarte gravă și externat la cerere în urmă cu o săptămână de la spitalul suport Colentina, grație vidului legislativ dat de decizia CCR care interzice carantinarea prin ordin de ministru, asimilând-o privării de libertate, și a refuzului PSD de a adopta legea trimisă de guvern.
Cazul a fost făcut public de secretarul de stat Raed Arafat, la dezbaterile de luni după-amiază din Comisia juridică a Camerei Deputaților, unde s-a dezbătut legea carantinei și a izolării.
„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a spus Raed Arafat, citat de Digi 24.
El a spus că nu este singurul caz.
„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a mai spus secretarul de stat.
Arafat a atras atenția că informația care trebuie transmisă populației este cea despre riscul la care se expune pacientul cu simptome ușoare externat și nu despre așa-zisa „închidere în pușcărie”.
„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital... dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a mai spus Arafat.
Întrebat de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, în ce alte țări europene mai este obligatorie carantina, Arafat a precizat că în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, carantinarea persoanelor şi a bunurilor, izolarea, în Austria - carantinarea graduală, în Irlanda - detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie - detenţia persoanelor posibil infectate, iar în Franţa - posibilitatea izolării persoanelor.
De asemenea, Arafat a pus că este nevoie de reglementări legislative pentru a putea lua măsuri împotriva pacienților asimptomatici care nu respectă izolarea. El a invocat un studiu făcut de Universitatea Yale, la care s-a mai referit, care arată că peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici.
Îți mai recomandăm Arafat: Un studiu Yale spune că 50% din infecții sunt transmise de asimptomatici„Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că dacă mergeți acasă peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac. Problema e complexă. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, este o decizie medicală. Familia este expusă”, a declarat, la dezbaterile din comisie, Raed Arafat.
Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări s-a reunit din nou, luni, pentru a dezbate proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
PSD a anunțat luni că întârzie adoptarea legii privind carantina și izolarea.
După ce PSD a votat legea în Camera Deputaților, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că „nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție”.
Îți mai recomandăm PSD blochează legea carantinei și îl cheamă pe premierul Orban să dea explicații în ParlamentMai mult, Ciolacu spune că proiectul guvernului nu are avizul Ministerului Justiției.
El i-a reproșat președintelui Iohannis că nu a chemat la o „discuție aplicată” discuții pe marginea legii toate partidele parlamentare.
Curtea Constituţională a României a declarat neconstituționale carantinarea și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru, echivalând carantinarea cu privarea de libertate.
Judecătorii CCR reproșează măsurilor luate de guvern că ar fi lipsite de claritate şi previzibilitate, că ar avea „un caracter incert şi dificil de anticipat” și că nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
Îți mai recomandăm Curtea Constituțională echivalează carantinarea cu privarea de libertate (motivare)Mai mult, CCR spune că însăși instituirea carantinei în România, prin OMS, ar echivala cu privarea de libertate și ar însemna o restrângere a drepturilor fundamentale.
Pentru că privarea de libertate nu poate fi stabilită decât prin lege, CCR a decis că Ordinul de ministru prin care s-au stabilit condițiile carantinării este neconstituțional.
CCR reproșează autorităților că atribuie ministrului Sănătății instituirea carantinei și a internării obligatorii pentru prevenirea unor boli contagioase, fără să stabilească prin legislație primară condițiile și limitele în care se poate acționa în sensul restrângerii unor drepturi fundamentale, fără să ofere garanții de protecție a cetățenilor față de o eventuală aplicare ilegală, discreționară și abuzivă a acestor măsuri.
CCR a stabilit că sunt neconstituţionale dispoziţiile prin care i se conferă ministrului competenţa de a stabili bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii. Curtea se referă la acele dispoziții prin care cei diagnosticați cu boli transmisibile sunt obligați să urmeze tratament și să fie internați chiar și fără consimțământul lor.
Astfel, din 2 iulie, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. Conform bilanțului oficial de luni, 573 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au fost externați la cerere.