Textul ordonanței de urgență privind plafonarea ar urma să fie pus în dezbatere publică vineri și adoptat săptămâna viitoare. Recalcularea obligatorie a facturilor a fost deja decisă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat:
- interzicerea debranșărilor;
- refacerea facturilor;
- neperceperea de penalități;
- suspendarea plăților până la refacerea facturilor;
„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și, de asemenea, pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. Pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările”, a spus ministrul Energiei.
În privința perioadei de aplicare a măsurile, ministrul a precizat: „Cu certitudine este până în 31 martie, dar până la 31 iunie furnizorii recalculează facturi”, a spus Virgil Popescu.
El a mai spus că „în mod normal” oamenii nu ar mai trebui să facă sesizări către furnizori cu privire la facturile greșite.
Îți mai recomandăm Facturi „de 3-4 ori mai mari” pentru încălzirea școlilor. Ce soluții au primăriilePeste două milioane de facturi recalculate
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunțat marți că au fost preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, iar peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate.
În urma controalelor efectuate, ANPC a dat amenzi de 645.000 lei. Instituția a precizat că alte 101 controale sunt încă în derulare la toți furnizorii de energie electrică și gaze.
În cazul facturilor achitate de clienți, sumele vor fi deduse din factura următoare.
Potrivit expertului în energie Otilia Nuțu, întreaga sagă a facturilor greșite a fost cauzată de un cumul de factori: „vina este împărțită, statul pentru că nu a făcut niște reguli clare, furnizorii pentru că poate au încercat să profite de neclarități, alții poate n-au știut cum să emită facturile”.
Plafonarea prețului la energie
În privința plafonării prețului la energie, premierul Nicolae Ciucă spune că furnizorii şi distribuitorii din energie au agreat noile măsuri:
- plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali;
- plafonarea prețului la energie pentru întreprinderile mici și mijlocii;
- creșterea plafonului de consum a facilităților;
- aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.
Plafonarea va fi în vigoare în perioada 1 februarie - 31 martie, urmând ca impactul bugetar să fie de 3 miliarde de lei, potrivit anunțul făcut de premier luni seară. Ciucă a precizat că nu se renunță la liberalizarea pieței.
„La consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW”, a arătat premierul.
Pentru IMM-uri, de exemplu, coaliția a decis ca prețul la energie să fie plafonat la 1 leu KW, iar la gaze plafonul să scadă de la 0,37 la 0,31 lei pe KW. În plus, limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40% (în creștere de la 33%) și va fi asigurat astfel un preţ de 0,221 lei pe KW.
Otilia Nuțu explică pentru Europa Liberă că măsurile nu schimbă fundamental principiul pe care funcționează legea plafonării și compensării.
„Se va extinde baza de beneficiari și vor fi și niște reduceri la facturi, nu știm exact cât de mari, și pentru cei care au beneficiat până acum. Ce sens au avut măsurile luate până acum? Vedem un haos complet, normele de aplicare ale legii au fost emise la o lună după ce legea era deja în vigoare”, a subliniat ea.
Îți mai recomandăm „Trecem iarna cu bine” | PSD și PNL au plătit publicitate pentru a convinge românii că facturile nu vor creștePSD vrea reglementarea prețului după 1 aprilie
În timpul ședinței de Guvern de miercuri, Marcel Ciolacu a declarat că dorește ca prețul la energie să fie reglementat după 1 aprilie, pe o perioadă de șase luni.
Președintele PSD a afirmat că statul „trebuie să intervină curajos” pentru rezolvarea „crizei energetice majore”, iar conducerea Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nu ar trebui demisă.
„Rămân la părerea că prețul trebuie reglementat de la 1 aprilie, pe o perioadă de 6 luni legea ne lasă să facem acest lucru”, a spus Ciolacu, lider al coaliției de guvernare.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Cine este furnizorul care a încălcat legea plafonării și l-a taxat în plus inclusiv pe ministrul Energiei„În opinia mea cred că avem o mare problemă cu cei care au emis două luni la rând 2,2 milioane de facturi greșite, voit sau din greșeală. În total, 4,4 milioane de facturi greșite”, a a completat Marcel Ciolacu.
Experții atrag însă atenția că acest lucru s-a mai întâmplat în România, iar o parte din prețurile mari de acum sunt și din această cauză.
„Nu știu dacă ăsta ar fi momentul cel mai bun să discutăm, nu cred că se pune nicăieri în Europa problema. Noi am mai făcut-o și când nu aveam nevoie, în 2018, prin OUG 114. Atunci au fost descurajate în continuare orice fel de investiții în gaze și energie electrică”, a spus Otilia Nuțu, pentru Europa Liberă.
„Dacă ne uităm la bursele de energie, la contractele care se încheie pe termen mai lung, energie livrată după luna aprilie, vedem că prețurile scad, însă așteptarea e că nu vor scădea la nivelul din 2020, nici la nivelul din 2019. Există așteptări în piață că acest șoc va fi de durată mai lungă. Nu știu în ce măsură faptul că am făcut niște politici care protejează consumatorii în perioada asta de iarnă nu cumva o să devină ineficiente din primăvară încolo. S-ar putea ca aceșt șoc să fie destul de lung și chinuitor pentru multe țări din Europa”, a completat ea.
Legea plafonării are „scăpări”
Toate aceste măsuri sunt anunțate acum de către liderii politici, deși de la 1 noiembrie anul trecut a intrat în vigoare o lege a plafonării și compensării a prețurilor la energie, care expiră la 31 martie.
În timp ce ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, declara zilele trecute pentru Europa Liberă că legea pur și simplu nu a fost aplicată de companii, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirma că legea are scăpări, deoarece a fost adoptată de Guvern și Parlament „pe repede înainte”.
„Legea nu abordează în niciun fel cauza structurală a creșterii de prețuri, care este legată de faptul că există mult prea puțină energie în piață față de cât se cere. Nu avem nicio estimare la două luni de la funcționarea legii. Singurul lucru pozitiv este că nu s-a încercat o schimbare brutală a legii, pentru că ar fi dus la un haos și mai mare”, a spus expertul în energie Otilia Nuțu.
Ea a adăugat că o posibilă idee mai bună ar fi fost crearea unei politici la nivel european prin care să fie rezolvată cauza: cererea în creștere.
„Despăgubim consumatorii industriali, dar și măsura aceasta are costuri: o reducere a producției industriale, reducere a PIB-urilor și inflație anul viitor când oferta de produse industriale va fi mai mică decât cererea. Întrebarea e dacă puteam să o facem mai controlat decât acum”, a adăugat expertul în energie.
Îți mai recomandăm Scandalul facturilor în Coaliție | Cum își acoperă PNL și PSD ineficiența