Preview 3 septembrie 2019   

Recomandări pentru cea de-a patra zi de festival

Azi încep primele concerte ale festivalului în țară, cu Monte Piano Trio, în recital la sala Thalia din Sibiu într-un program Chausson, Schonberg, Enescu, precum și programul contemporan dirijat de compozitoarea Lera Auerbach la Filarmonica „Transilvania” din Cuj. În afară de al doilea simfonic al serii, cu London Symphony Orchestra la Sala Palatului, cu concursul Corului Radio și al soliștilor Diana Damrau și Cosmin Ifrim pentru Vox Maris-ul enescian, The Hidden Place de Iain Bell (songs pentru soprană și orchestră) Britten cu fragmente din „Peter Grimes” și Capriccio de Strauss recomand astăzi simfonicul de la Ateneu, dirijat de Lawrence Foster cu Polish National Radio.

Concert Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze/ Lawrence Foster/Szymon Nehring, pian. Recitaluri și concerte camerale, Ateneul Român, 17.00

Pentru mine, numele lui Lawrence Foster e emblematic în ecuația enesciană: un mare avocat al muzicii marelui compozitor român, dirijorul american are origini românești, părinții lui fiind născuți la Iași, e căsătorit cu clujeancă, astăzi consul onorific al României la Monte Carlo. A ajuns prima oară la București în 1967, ca asistent al lui Zubin Mehta, invitat în festival cu Los Angeles Philarmonic Orchestra. În 1998, a fost directorul festivalului – ca un accent subiectiv era prima mea acreditare ca jurnalist la Festivalul Enescu și îi datorez un interviu grozav! Foster e un îndrăgostit de creația lui George Enescu pe care a dirijat-o cu orice ocazie și a înregistrat-o în versiuni de referință: simfoniile 1-3, suitele pentru orchestră, Poema Română, Simfonia concertantă și Rapsodiile, Dixtuor-ul și Simfonia de cameră, și mai ales un excepțional Oedip cu José van Dam, Barbara Hendricks, Brigitte Fassbaender și Mariana Lipovsek și orchestra Filarmonicii din Monte Carlo la EMI, un cd-eveniment, o revelație pentru piața muzicală a anului 1990, o înregistrare care a deschis inimile multora în privința creației lui Enescu.

La conferința de presă de anul acesta a avut cel mai cald mesaj pentru publicul românesc. Omul acesta, un muzician formidabil îl iubește pe Enescu, iar contribuția lui la cunoașterea marelui compozitor român și la istoria festivalului pe care îl numește „lumina culturală a României” e una inestimabilă. Iată mesajul lui de anul acesta, într-un statement special pentru ediția a XXIV-a.

În programul de azi, Lawrence Foster va dirija orchestra radioului național polonez, al cărei director artistic și șef principal e din această stagiune într-un program româno-polonez cel puțin interesant: „Solstițiu” pentru orchestră al clujeanului Adrian Pop, emoționantul concert pentru pian op 11 de Chopin și revoluționarul concert pentru orchestră al lui Witold Lutoslawski, cel mai important compozitor polonez al sfârșitului de secol XX. Actualmente director muzical la Opera din Marsilia, Lawrence Foster, cel mai important promotor american al muzicii enesciene, merită infinit mai mult decât decorația pe care Preșidenția Română i-a oferit-o în 2003 pentru serviciile aduse muzicii românești: Lawrence Foster, recunoștință!

Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu