Florin Roman, lider al deputaților PNL, a cerut ca sistemul public să fie supus unor măsuri similare celor implementate în mediul privat, în contextul pandemiei de coronavirus. Mai exact, parlamentarul vrea ca bugetarii, care nu pot continua munca după adoptarea măsurilor restrictive, să intre, la rândul lor, în șomaj tehnic.
„Sunt unul din susținătorii ideii ca aceasta criza trebuie suportata de toți, nu doar de unii!
Cred ca e timpul ca sectorul public sa intre sub aceeași incidența a sectorului privat! Adică, acolo unde bugetarii stau acasa din cauza epidemiei sa o facă exact ca privatul, pe ajutor de șomaj!
Bugetarii trebuie sa înțeleagă ca dacă privații nu mai produc, in toamna nu vor fi bani de salarii! Așa ca poți sa ai salariul întreg acum dacă peste câteva luni nu mai bani in buget!
Încasările au scăzut intr-o singura luna cu 40%. Luna viitoare vor fi mai mici, probabil cu 60%. Nu e de gluma!
Când auziți la televizor politicieni care spun ca va dau amânări, esalonari, scutiri gândiți-va bine! Nimic nu e gratis in lumea asta!", a scris Florin Roman pe Facebook.
Întrebat despre situația profesorilor, Florin Roman a arătat că șomajul tehnic ar urma să se aplice și lor ca urmare a închiderii școlilor, în situația în care nu muncesc în perioada în care sunt impuse restricțiile. Precizăm că multe dintre cursuri, și din mediul preuniversitar și din cel universitar, se desfășoară în mediul online.
Un milion de oameni au intrat în șomaj tehnic sau și-au pierdut locul de muncă în România, ca urmare a pandemiei de coronavirus.
În doar două săptămâni, s-au înscris la Ministerul Muncii 862.557 de oameni pentru obținerea de șomaj tehnic din partea statului. Alți 173.834 de oameni au avut parte de încetarea contractelor de muncă. Vorbim, așadar de 1.036.391 de oameni din mediul privat, aflați în dificultate, ca efect al pandemiei de coronavirus.
De cealaltă parte, bugetarii, 1.251.000 de oameni, nu vor fi afectați de efectele economice induse de coronavirus. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că Guvernul nu intenționează să restrângă în niciun fel cheltuielile de salarii pentru sectorul bugetar. Dintre bugetari, circa 350.000 sunt angajați în sistemul de educație