Franța nu va exclude Huawei de la furnizarea echipamentelor pentru rețeaua 5G, însă telecomunicațiile chineze nu vor avea acces la rețelele din apropierea bazelor militare și a centralelor nucleare, a anunțat, joi, Bruno Le Maire, ministrul economiei și al finanțelor.
Ministrul francez a declarat, la un post de televiziune francez, BMF TV, că Huawei nu va fi discriminată la instalarea tehnologiei 5G în Franța. El a adăugat că „statul francez va lua măsuri de precauție pentru protejarea intereselor suverane”, în special în apropierea instalațiilor militare și nucleare. Le Maire a mai spus că operatorii europeni vor avea prioritate, cum ar fi Nokia sau Ericsson.
Îți mai recomandăm Trump declară urgență națională pentru securizarea rețelelor de internet. Huawei, ca furnizor 5G, pe lista neagră
Franța va demara, în luna aprilie licitația pentru vânzarea spectrului de frecvențe pe care se va instala tehnologia 5G, cea de la care este așteptată o revoluție tehnologică prin viteza și acuratețea cu care vor funcționa o serie de noi aplicații.
Orange a anunțat că ar intenționa să excludă Huawei și ar prefera să implementeze 5G cu Nokia și Ericsson.
Avertismentele Chinei, transmise de ambasadă
Înainte de anunțul ministrului francez, China lansase cu câteva zile înainte avertismente prin ambasada sa la Paris, prin intermediul cărora a cerut Franței „să stabilească criterii transparente și să trateze toate companiile într-un mod similar”, referindu-se, pe site-ul ambasadei, la producătorii de echipamente telecom.
De asemenea, autoritățile chineze, care susțin că Huawei este o companie privată care nu este legată în niciun fel statul comunist, au mai spus că excluderea firmei în Franța de la implementarea rețelei 5G ar fi o măsură discriminatorie și protecționistă.
Un alt avertisment trimis prin diplomații chinezi de la Paris a fost că și filialele companiilor Ericsson și Nokia care operează în China ar putea fi supuse aceluiași tratament.
Avertismentele transmise Marii Britanii
Și ambasadorul chinez de la Londra a emis avertismente la adresa guvernului britanic, după anunțul premierului Boris Johnson, potrivit căruia Huawei poate participa cu echipamente la punerea în funcțiune a tehnologiei 5G, însă nu în domeniile strategice, unde nu va avea acces.
Îți mai recomandăm Statul român nu are un răspuns pentru costurile și securitatea introducerii tehnologiei 5G prin infrastructura Huawei
Liu Xiaoming, ambasadorul chinez de la Londra, a spus, într-un inteviu acordat BBC, că Marea Britanie a declanșat „o vânătoare de vrăjitoare”. El s-a referit la parlamentarii Partidului Conservator, aflat la guvernare, care i-au trimis o scrisoare premierului Johnson, în care și-au arătat îngrijorarea față de acceptarea companiei chineze acuzate de spionaj pe piața britanică a viitoarei generații de comunicații mobile.
Diplomatul chinez a mai spus că Londra ar dovedi că este capabilă să-și stabilească singură politica externă și ar fi adepta pieței libere în economie - aluzie la parteneriatul istoric SUA-UK, precum și la solicitarea președintelui american Donald Trump adresată parternerilor NATO și UE de a nu accepta Huawei în infrastructura 5G.
Îți mai recomandăm Jens Stoltenberg spune că NATO trebuie să aibă o replică la ascensiunea Chinei
La nivelul UE, există o dezbatere intensă în privința excluderii companiei chineze, despre care americanii susțin că ar avea echipamente capabile să fie folosite ca instrumente de spionaj în favoarea statului comunist. Huawei neagă aceste acuzații. Și autoritățile chineze, deopotrivă.
România a amânat licitația la solicitarea președintelui Iohannis
ANCOM a anunțat la finalul anului trecut că a amânat licitația pentru spectrul de frecvențe pe care ar urma să se implementeze 5G. Motivul a fost enunțat de președintele Klaus Iohannis, imediat după alegeri. Șeful statului a cerut guvernului amânarea fiindcă până acum companiile care operează în România au un singur provider - pe Huawei. Poziția președintelui este ca și alți provideri din Europa și SUA, care au capabilități asemănătoare din punct de vedere tehnologic, să intre în această competiție.
- „Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. Dacă am ales o soluție, ea nu mai poate fi întoarsă. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a spus președintele Iohannis.
România a semnat un memorandum cu SUA, cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Statele Unite, când s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump. România se angajează în documentul bilateral ca din motive de securitate să nu permită implementarea tehnologiei 5G de către companii chineze, care nu sunt numite, ci sugerate, Huawei fiind o prezență puternică în România.
Guvernul Dăncilă nu a adoptat în plan intern memorandumul, pentru a putea fi aplicat ca atare în cadrul licitației ANCOM.