Potrivit regulilor de acces în țară, din 10 decembrie, NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală.
Pentru restul cazurilor, chiar dacă persoana sosește dintr-o țară membră a Uniunii Europene, care nu se află în zona roșie, este prevăzută „carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:
- Persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării".
Condițiile de acces diferă în funcție de țara de origine și de unele situații specifice, care pot fi consultate AICI.
După cum a spus, pentru Europa Liberă, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiș, ultimele zile au însemnat aglomerarea semnificativă a punctelor de control pentru că majoritatea celor care intră în țară sunt persoane nevaccinate.
Îți mai recomandăm Senatoarea Diana Șoșoacă, implicată în agresarea unei echipe de jurnaliști de la Rai 1DSP Arad, care răspunde de cinci puncte de acces în România, unul feroviar și patru rutiere, inclusiv Nădlac 1 și Nădlac 2, a suplimentat de la o persoană la patru numărul celor verifică documentele într-un singur punct de trecere a frontierei.
La Nădlac 1 și 2, acestea „abia pot să facă față” numărului mare de persoane nevaccinate în cazul cărora trebuie stabilit dacă trebuie sau nu să intre în carantină, spune Horea Timiș. Majoritatea românilor care vin în țară sunt nevaccinați.
„Într-o singură tură, de opt ore, sâmbătă, la un singur punct de trecere, a trebuit decisă carantinarea a 1.400 de români. Fluxul de intrați în țară, nevaccinați, este foarte mare. Noi facem deja de mult verificarea la frontieră și avem experiență, dar este foarte greu pentru asistentele medicale care lucrează în aceste puncte și care se confruntă cu toate nemulțumirile celor care așteaptă la coadă. Mulți dintre cei care intră în țară nu cunosc regulile în vigoare”, spune acesta.
Îți mai recomandăm Combatem pandemia la graniță | Ce se întâmplă în țară în preajma sărbătorilorOamenii nu înțeleg de ce sunt carantinați, adaugă Horea Timiș, care se așteaptă ca situația să fie tot mai complicată până la începutul lunii ianuarie.
Situația ar putea fi îmbunătățită, spune el, doar dacă numărul persoanelor vaccinate ar fi mai mare. Altfel, toți trebuie să treacă printr-un punct de verificare.
Odată decisă carantina, datele sunt introduse în baza de date națională, iar persoana identificată că a încălcat carantina riscă dosar penal.
Potrivit informațiilor prezentate luni de autorități, în 13 decembrie erau în carantină la domiciliu 59.987 persoane, iar în carantină instituționalizată 28.
În ultimele 24 de ore fusese întocmit un singur dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Din 20 decembrie (în ultima săptămână dinaintea sărbătorilor) va intra în vigoare și formularul de localizare a pasagerului, dar nu este clar cum ar putea ajuta acesta în mod concret la punctele de acces.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, „persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniță sau la sosire la graniță, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată”.
În prezent, există și persoane care, deși vaccinate, nu au putut să prezinte la graniță nici măcar o dovadă în acest sens, spune directorul DSP Arad.
Despre formularul de localizare a pasagerului, acesta precizează că nu are alte detalii decât cele prezentate publicului de autorități. „Este foarte important ca oamenii să se informeze și să aibă documente la ei. Și avem multe probleme din această categorie și multe reclamații”, spune el.
Îți mai recomandăm Cum vorbim cu persoanele sceptice despre vaccinarea împotriva CovidPotrivit Poliției de Frontieră, în ultima perioadă, a crescut numărul românilor care revin în țară pentru sărbători, dar și numărul mijloacelor de transport de marfă și a fost suplimentat numărul polițiștilor de frontieră.
„La sfârșitul săptămânii, media zilnică a valorilor de trafic a fost de aproximativ 95.000 de persoane, peste 55.000 pe sensul de intrare în țară. Cele mai mari valori de trafic au fost la granița cu Ungaria și ne așteptăm să crească. Și la Nădlac și la Petea s-a lucrat la capacitatea maximă permisă de infrastructură”, spune pentru Europa Liberă comisar șef de poliție Fabian Badilă, șef Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției de Frontieră.
Îți mai recomandăm Omicron | Scenariul pesimist în Marea Britanie: 75.000 morți până la sfârșitul lunii aprilieLa aglomerație, spune acesta, au contribuit mai multe elemente, inclusiv un nou sistem electronic de control care a produs întârzieri pe partea maghiară a graniței, dar și triajul epidemiologic introdus din 10 decembrie.
Și Fabian Badilă insistă că e important ca cei care vin în România să se informeze și recomandă folosirea tuturor punctele de acces.
La frontiera cu Ungaria sunt deschise 12 puncte de trecere, iar aplicația Poliției de frontieră Trafic Online prezintă și timpii de așteptare de la fiecare punct de acces. Cei care se apropie de graniță pot alege punctele mai puțin aglomerate.
Noile reguli de carantinare nu au produs direct dificultăți pentru poliția de frontieră, dar „după efectuarea controlului de frontieră, cei care nu pot atesta vaccinarea sau trecerea prin boală la verificarea certificatului verde sunt îndrumați către DSP. Acolo au fost aglomerații”.
Îți mai recomandăm Covid | 13 persoane sunt infectate cu tulpina OmicronAccesul în România în perioada 8 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022 se face pe baza Hotărârii 113 din 10 decembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență în vigoare în prezent poate fi consultată AICI.