Activiști reținuți în Polonia după ce au vrut să distrugă gardul de la frontiera cu Belarus

Gardul din sârmă ghimpată ridicat de autoritățile poloneze ar trebui să oprească migrația ilegală dinspre Belarus înspre Uniunea Europeană.

Polonia a reținut 13 activiști care au încercat să distrugă o parte a unui gard ridicat de-a lungul frontierei cu Belarus pentru a ajuta la oprirea fluxului de migranți ilegali care intră în țară.

Serviciul de grăniceri din Polonia a precizat duminică seară că printre suspecții reținuți se numără 12 cetățeni polonezi și un cetățean olandez.

Membru al Uniunii Europene, Polonia - alături de Lituania – s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o creștere a numărului migranților care au trecut granițele cu Belarus.

Îți mai recomandăm O treime din migranții înregistrați în România provin din Afganistan. Granița cu Serbia, „poarta” de intrare a refugiaților


Oficialii polonezi spun că afluxul de migranți este facilitat de liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse împotriva sa pentru modul în care a înăbușit protestele izbucnite după august 2020.

Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a declarat că încercarea activiștilor de a distruge bariera este „absolut inacceptabilă”. Acesta a adăugat că toți făptașii vor fi urmăriți penal. „Vom reacționa la astfel de acțiuni într-un mod hotărât”, a postat pe Twitter Kaminski pe 29 august.

Minsk a fost acuzat că a trimis migranți din Irak, Afganistan și din alte părți peste graniță într-un „război hibrid” pentru a crea instabilitate în blocul celor 27 de națiuni.

Îți mai recomandăm Preşedinta Comisiei Europene: Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere

Ca reacție, Polonia a ridicat recent un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei și a declarat că intenționează să construiască un zid înalt de 2,5 metri de-a lungul frontierei cu Belarus.

Criza a atins un nou nivel săptămâna trecută, când Polonia a acuzat autoritățile din Belarus că nu au permis acordarea asistenței umanitare unui grup de aproximativ 30 de migranți blocați la granița dintre cele două țări.

Grănicerii celor două țări țin grupul de migranți, în mare parte din Afganistan și Irak, într-o mică zonă de la graniță, întrucât ambele țări evită responsabilitatea pentru aceștia.