Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Heiko Maas,a sporit presiunile pe Moscova pentru a explica otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, afirmând că Berlinul va forța un răspuns comun al aliaților dacă Rusia va eșua în a investiga corespunzător ce s-a întâmplat.
Heiko Maas a făcut declarațiile în cadrul unui interviu publicat duminică în timp ce oficialii germani au semnalat o linie mai dură împotriva Rusiei care neagă orice implicare în otrăvire.
Conform oficialul german, există „mai multe indicii" că Rusia este în spatele otrăvirii.
„Dacă în zilele următoare Rusia nu va ajuta în clarificarea celor întâmplate, vom fi obligați să discutăm un răspuns împreună cu aliații", afirmă șeful diplomației de la Berlin în interviul pentru Bild am Sonntag.
Maas a semnalat și o posibilă schimbare a politicii germane privind finalizarea gazoductului prin Marea Baltică cunoscut ca Nord Stream 2.
Cancelarul german Angela Merkel a respins anterior o posibilă legare a cazului lui Navalnîi de Nord Stream 2, gazoduct ce va aduce gaz rusesc în Germania.
Maas a subliniat că oprirea gazoductului va afecta mulți germani și companii europene.
„Mai mult de 100 de companii din 12 țări europene sunt implicate în Nord Stream 2, circa jumătate dintre ele din Germania", a arătat oficialul.
Dar dacă sancțiunile sunt luate în considerare, ele trebuie să fie pe cât de țintite posibil.
Germania a făcut public pe 2 septembrie că teste toxicologice au furnizat „probe clare" că liderul opoziției ruse a fost otrăvit cu Noviciok.
Neurotoxina este un agent militar produs în perioadă sovietică și a fost în trecut în posesia autorităților militare fiind accesibilă unui grup extrem de restrâns de persoane.
Tot Noviciok a fost folosit și în 2018 în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale. Atacul comis pe teritoriul Marii Britaniei este imputat tot Rusiei, care și în cazul respectiv a respins vehement acuzațiile în ciuda sancțiunile impuse.
Dacă statul rus nu se implică în rezolvarea atacului împotriva lui Navalnîi atunci acest lucru este încă o dovadă a implicării sale, a arătat Heiko Maas.
Rusia a negat acuzațiile germanilor, dar a refuzat să deschidă o anchetă penală, afirmând că nicio probă importantă nu a fost găsită.
În vârstă de 44 de ani, lui Navalnîi i s-a făcut rău în timp ce era într-un avion ce trebuia să îl ducă de la Tomsk la Moscova. Aeronava a făcut o aterizare de urgență, iar Navalnîi a petrecut două zile într-un spital din Omsk înainte de a fi preluat și dus în Germania. El are nevoie acum de sprijin respirator și este în comă indusă într-o unitate de terapie intensivă a spitalului Charite din Berlin.
Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare impunerea de sancțiuni, iar NATO a cerut unei Rusii sfidătoare să „coopereze pe deplin" într-o anchetă „internațională imparțială" care să fie condusă de Organizația pentru interzicerea armelor chimice.
Îți mai recomandăm Donald Trump: Niciun motiv să ne îndoim că Alexei Navalnîi a fost otrăvit