Linkuri accesibilitate

Occidentul pregătește un răspuns comun pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi


Germania a notificat Uniunea Europeană și NATO privind concluziile cercetărilor privind starea lui Navalnîi
Germania a notificat Uniunea Europeană și NATO privind concluziile cercetărilor privind starea lui Navalnîi

Guvernele occidentale iau în considerare o acțiune coordonată împotriva Rusiei după ce Germania a anunțat că liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotixină. Este vorba despre novicioc, o armă chimică pe care Rusia a folosit-o în primăvara lui 2018 împotriva unui fost ofițer GRU care a dezertat în Marea Britanie, Serghei Skripal, și a fiicei acestuia.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri că Germania a notificat Uniunea Europeană și NATO privind concluzile medicale pentru a putea decide privind „o acțiune comună potrivită".

Anterior, guvernul german a arătat că testele efectuate la un laborator militar au arătat „dovezi de necontestat" privind prezența unui neurotoxine de tip Noviciok.

Acest act reprezintă doar unul din lista lungă de atacuri asupra opoziției ruse și criticilor Kremlinului care duc la creșterea tensiunilor din Vest și Moscova. Rusia se lovește de o reacție unanimă de condamnare și de solicitări pentru anchete transparente.

Angela Merkel a transmis că acum „există întrebări foarte serioase la care doar Rusia poate și trebuie să răspundă".

Consiliul de Securitate Națională din SUA a numit otrăvirea drept un act „complet condamnabil" și a arătat că Washingtonul va lucra alături de aliații săii „pentru tragerea la răspundere a celor din Rusia, oriunde probele vor conduce, și pentru restricționarea fondurilor pentru activități vătămătoare".

În Congresul american, aleșii au cerut administrației Trump să impună sancțiuni Rusiei.

Alianța NATO a transmis, de asemenea, că verdictul arată că Rusia trebuie să deschidă „o anchetă completă și transparentă".

Înaltul Responsabilul UE pentru Afaceri Extere, Joseph Borrell, a numit otrăvirea lui Navalnîi drept „o tentativă de asasinat" și a transmis că folosirea de arme chimice reprezintă „o încălcare a normelor internaționale".

Franța, Italia, Canada, Marea Britanie și alte state au cerut, de asemenea, o anchetă și au amenințat cu un răspuns comun.

XS
SM
MD
LG