Procesul ziaristului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ), acuzat de procurorii ruși de spionaj, a început pe 26 iunie. Gershkovich se află în detenție în Rusia de peste un an. WSJ și guvernul SUA au respins acuzațiile care i se aduce reporterului, pe care le consideră motivate politic.
Evan Gershkovich a apărut la proces ras în cap, într-o cușca de sticlă, și a avut o scurtă apariție în fața jurnaliștilor.
Procesul se desfășoară în spatele ușilor închise, la Ekaterinburg, orașul din Ural unde Gershkovich a fost arestat pe 29 martie 2023. La acel moment, ziaristul se afla într-o călătorie în interes jurnalistic însă autoritățile ruse l-au acuzat că încerca să obțină secrete militare.
Presa, prietenii, membrii familiei sau personalul ambasadei SUA nu au voie să participe la proces.
Evan Gershkovich este copilul unor imigranți din fosta Uniune Sovietică, născut în SUA. El este și primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia după sfârșitul Războiului Rece.
El riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, un rezultat care, potrivit FRE/RL, pare aproape sigur.
Autoritățile ruse nu au furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile de spionaj. Wall Street Journal și guvernul american au respins ferm afirmațiile autorităților ruse și au transmis că Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, își făcea doar meseria de reporter acreditat în momentul în care a fost arestat.
Gershkovich a fost deținut în închisoare Lefortovo din Moscova încă de la arestarea sa și toate apelurile sale pentru eliberare au fost respinse.
Îți mai recomandăm Fostul militar Paul Whelan cere SUA să-și intensifice eforturile pentru a-l elibera din închisoarea rusă
CEO-ul Dow Jones și editorul Wall Street Journal, Almar Latour, și redactorul-șef al ziarului, Emma Tucker, au transmis într-o declarație din 13 iunie că Evan Gershkovich se confruntă cu o „acuzație falsă și nefondată”, iar faptul că Rusia recurge la un „proces fals” este „profund dezamăgitoar” și „scandalos".
Gershkovich și un alt american, fostul pușcaș marin Paul Whelan, condamnat la 16 ani de închisoare, de asemenea, pentru acuzații de spionaj, au fost desemnați de guvernul SUA ca fiind „deținuți pe nedrept”.
O astfel de desemnare sporește profilul politic al situației lor și permite administrației SUA să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea prizonierilor.
Gershkovich este unul dintre cei doi ziariști americani reținuți în prezent de autoritățile ruse. Celălalt este Alsu Kurmașeva, jurnalista RFE/RL care deține dublă cetățenie americano-rusă.
Alsu Kurmașeva, în vârstă de 47 de ani, a fost arestată la Kazan în octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin în conformitate cu o lege restrictivă rusă care vizează jurnaliști, activiști ai societății civile și alții. Ea a fost, de asemenea, acuzată de răspândirea de falsuri despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare, dacă va fi condamnată.
RFE/RL și guvernul SUA spun că acuzațiile sunt represalii pentru munca de jurnalist a lui Alsu Kurmașeva.
Spre deosebire de Gershkovich și Whelan, Kurmașeva nu a fost desemnată ca fiind „deținută pe nedrept”, în ciuda apelurilor repetate ale angajatorului și familiei sale pentru ca acest lucru să se întâmple.