Moartea generalului iranian Qasem Soleimani, care a fost ucis de o dronă militară americană în Irak i-a determinat pe oameni că caute pe Google, mai ales „Al treilea război mondial” și „Franz Ferdinand”, considerat pretextul pornirii Primului Război Mondial, după asasinarea lui la Sarajevo în 1914. Potrivit BBC, după aflarea morții generalului Iranian, în topul căutărilor pe Google s-au aflat următoarele cuvinte:
1. Qasem Soleimani
Era socotit de mulți viitorul președinte al Iranului, fiind unul dintre personajele cele mai puternice din Orientul Mijlociu și în ciuda discreției sale, imaginea lui devenise deja una legendară. Ca lider al Forțelor Quds, trupele de elită ale Revoluției Islamice, a condus operațiunile clandestine ale Teheranului în afara țării, în Siria și Irak.
2. Franz Ferdinand
Era moștenitorul tronului Imperiului Habsburgic (18 decembrie 1863-28 iunie 1914). „Împușcătura care s-a auzit în toată lumea”, cum a fost numit asasinatul, s-a întâmplat pe podul latin din Sarajevo și l-a ucis nu doar pe prințul moștenitor, ci și pe soția acestuia, Sophie Albina Chotek. Autorul crimelor, extremistul sârb Gavrilo Princip făcea parte din organizația panslavistă Mâna Neagră. „Împușcătura care s-a auzit în toată lumea” a fost pusă la cale pentru a convinge Imperiul Habsburgic să abandoneze provinciile sale slave din sud, provincii care mai târziu au format Iugoslavia alături de Serbia, Muntenegru și Macedonia. Moartea lui Franz Ferdinand a fost pretextul începerii primei conflagrații mondiale, după ce Viena a declarant război Serbiei. Moartea generalului iranian Soleimani este comparată cu cea a urmașului ultimului împărat habsburgic.
3. WW III (World War III, Al treilea război mondial)
Paralela cu declanșarea Primului Război Mondial e forțată, dar după cum explică și corespondentul BBC pe probleme de securitate Frank Gardner, „Iranul va riposta cu siguranță”, după moartea generalului Qasem Soleimani: Teheranul a promis răzbunare, „rămâne de văzut când va alege momentul”.
Corespondentul BBC a mai amintit că în stradă s-a strigat „Moarte Americii” și că probabil și moarte Marii Britanii, dar Gardner spune că răzbunarea Iranului va fi doar una „locală”, care nu va duce la declanșarea unui război la nivel planetar. Totuși, insistă specialistul britanic, chiar și în acest caz, uciderea unor americani în regiune ar putea depăși „linie roșie” care, odată trecută, ar duce la o reacție din partea lui Donald Trump, care la rândul lui ar putea să „escaladeze și mai mult această situație”. Comunitatea internațională a răspuns, de altfel, destul de îngrijorată escaladărilor declanșate prin moartea generalului Soleimani.