Guvernul anunță un acord cu fermierii și cu transportatorii pentru încetarea protestelor și înființează un comitet

Imagini de la discuțiile de vineri, de la Palatul Victoria, înainte de semnarea acordului.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat vineri, la Palatul Victoria, un acord prin care vor înceta acțiunile de protest, susține Guvernul, într-un comunicat remis presei vineri.

În baza acordului, reprezentanții protestatarilor vor încheia acțiunile de protest atât în Capitală, cât și în teritoriu.

Premierul i-a invitat pe reprezentanții fermierilor și transportatorilor, care protestează la Afumați, la o nouă rundă de discuții, iar la finalul ei au semnat un acord de încetare a protestelor.

Acordul semnat prevede ca luni va fi înființat un comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va analiza și găsi cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor.

Comitetul va fi format din reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor.

Fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat din subordinea sa, care să facă parte din comitet, și să gestioneze problemele semnalate.

Spețele concrete care privesc un singur domeniu vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social.

Scopul comitetului este soluționarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor și redactarea unor propuneri de soluții concrete pentru sectoarele economice în discuție, transmite guvernul, într-un comunicat.

Acordul a fost semnat din partea guvernului de premierul Marcel Ciolacu, de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, de șeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, și de consilierul de stat Daniel Botănoiu.

„Acest acord reprezintă angajamentul de a apăra interesele acestor sectoare vitale ale economiei noastre și de a îmbunătăți viața celor care produc în România și transportă mărfurile românești în țară și peste hotare”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook după semnarea documentului.

Guvernul a anunțat în mai multe rânduri decizii la protestele fermierilor și transportatorilor, iar unii dintre cei care au negociat că protestele se vor încheia, dar protestatarii au transmis că cei care au negociat cu guvernul nu-i reprezintă.

Transportatorii și fermierii din toată țara au ieșit în stradă pe 10 ianuarie, cu tirurile și utilajele agricole, în semn de protest față de costurile mari ale taxelor de drum și ale carburanților.

Înaintarea lor spre Palatul Victoria a fost blocată de polițiști și de jandarmi care i-au oprit la Afumați, la intrarea în București dar și la marginea mai multor orașe din țară.

Președintele AUR, George Simion, și senatoarea Diana Șoșoacă, președinta SOS, partid înființat de ea după ce a fost dată afară din AUR, au încercat să confiște politic protestele fermierilor și transportatorilor dar au fost de fiecare dată respinși de protestatari.

La jumătatea lunii ianuarie, Primaria Capitalei a aprobat trei zile de protest în București, dar în Piața Constituției a ajuns un singur camion.

Singurii protestatari care mai rămăseseră la Afumați au refuzat să se alăture protestului din Piața Constituției, de care s-au delimitat pentru a nu fi asimilați politic celor care au cerut autorizație.

Prefectul Rareș Hopincă anunțase că un avocat apropiat al senatoarei Șoșoacă ceruse autorizație pentru protestul din Piața Constituției.

Îți mai recomandăm Greu de oprit. Ce condiții pun fermierii și transportatorii pentru a încheia protestele