Vid de încredere în jurul lui Boris Johnson. Premierul britanic insistă să rămână la putere

Părerile analiștilor sunt împărțite despre o eventuală demisie a premierului Marii Britanii. Publicația The Times crede că este „game over” pentru Boris Johnson, în timp ce Politico spune că acesta va folosi toate variantele disponibile pentru a rămâne la putere.

Marți seara, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak, și cel al Sănătății, Sajid Javid, și-au dat demisia din Guvernul Conservator al Marii Britanii, condus de Boris Johnson.

Demisiile celor doi marchează ultimul cutremur din politica internă britanică, după ce premierul Johnson a recunoscut că a fost avertizat de comportamentul lui Chris Pincher, responsabil de disciplina deputaților conservatori din Parlament, înainte de a-l angaja. Pincher e acuzat că ar fi atins necorespunzător doi bărbați în timp ce era beat.

Sunak și Javid au spus că demisiile lor vin după luni întregi de disensiuni cu premierul și în urma îngrijorărilor referitoare la reputația conducerii de la Londra, grav afectată de ultimele scandaluri din 2022.

Sunak a transmis că „i-a fost loial” premierului și că a „încercat mereu să ajungă la un compromis pentru a livra rezultatele dorite de Boris Johnson”, însă țara se confruntă cu „provocări imense”, iar diferența de perspective pe plan politic dintre cei doi face ca rămânerea la guvernare a ministrului Finanțelor să fie imposibilă.

Inflația a atins 9% în luna aprilie în Marea Britanie, ca urmare a războiului din Ucraina și a crizei energetice de pe continent, iar costurile de trai se află în creștere continuă.

Într-o întâlnire de marți după-masă dintre Javid și Johnson, ministrul Sănătății i-a transmis lui Boris Johnson că premierul a eșuat în a arăta că e capabil de „modestie, pragmatism și abilitatea de a duce Guvernul într-o direcție nouă”.

Johnson a răspuns cu numirea lui Nadhim Zahawi în poziția de nou ministru al Finanțelor, în timp ce secretarul general („chief of staff”) a preluat funcția de ministru al Sănătății.

Downing Street s-a confruntat anul acesta cu efectele scandalul „Partygate” - membrii Guvernului britanic și alți politicieni conservatori au organizat petreceri în perioada lockdown-urilor din Marea Britanie, în timp ce acestea erau interzise, iar oamenii mureau de Covid, adesea izolați de familie.

Ca urmare a nerespectării măsurilor de distanțare socială, încrederea publicului în competențele și sinceritatea Guvernului conservator a scăzut brusc.

Îți mai recomandăm 3 minute | Cum șantajează Turcia NATO, necazurile lui Boris Johnson, „la o cafea” cu dl. Iohannis

Acuzațiile respective și amenzile ulterioare primite din partea poliției britanice l-au adus pe Johnson pe data de 6 iunie în fața unui vot de neîncredere din partea colegilor săi de partid. În urma votului, o majoritate relativ mică, de doar 211 voturi, a decis ca el să rămână în funcția de premier al țării. Alte 148 de voturi au fost împotrivă.

Îți mai recomandăm Boris Johnson și votul de încredere. Ce ar însemna pentru Ucraina o eventuală demisie a sa

Demisiile lui Sunak și Javid marchează ultimele dintr-o lungă listă de retrageri ale oficialilor din actualul Guvernul britanic, aflat la putere de aproape 3 ani.

Astfel, în intervalul de 1084 de zile de când Johnson a devenit premier, 36 de miniștri și-au dat demisia, numărul lor fiind depășit de cel al demisiilor din perioada Guvernului Theresei May. Atunci, în decursul a 1097 de zile, 38 de miniștri au părăsit Guvernul țării în urma luptei date de executivul de la Londra cu efectele controversate și imediate ale Brexitului.

Iar lipsa lui de popularitate se reflectă în ultimele sondaje. Potrivit Politico, intențiile de vot ale oamenilor plasează Partidul Laburist pe primul loc (40%), în timp ce Partidul Conservator se situează la 7 procente distanță, pe locul 2 (33%).

Fostul ministru al Sănătății, Sajid Javid (al doilea din stânga), în timpul unei întâlniri a cabinetului britanic, 5 iulie 2022.

„Încrederea publicului în abilitatea Guvernului de a menține standardele legate de sinceritate și transparență așteptate din partea unui Guvern britanic s-au prăbușit iremediabil”, transmite avocatul general al Marii Britanii, Alex Chalk, într-o scrisoare de demisie ce a sosit la scurt timp, marți seara, după demisiile lui Rishi Sunak și Sajid Javid.

Should I stay or should I go

E greu de estimat cât timp va mai rămâne Boris Johnson în fruntea guvernului. În urma votului de neîncredere din iunie, experții estimau, bazându-se pe istoria politică recentă a Regatului Unit, că acesta nu ar mai putea rezista mai mult de câteva luni ca premier. Ei aminteau de fostul prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May, care în urma unui vot de neîncredere organizat în decembrie 2018, a mai rămas la putere doar pentru alte 6 luni, dându-și demisia în iunie 2019.

Acum, Johnson e hotărât să rămână la putere pentru o perioadă cât mai lungă de timp, a spus el într-o discuție cu aliații săi din Partidul Conservator.

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul Johnson: Prețul pe care l-am plăti dacă Putin ar câștiga ar fi mai mare

Nu există nici mecanisme stricte care să permită înlăturarea sa legitimă de la putere. Politica britanică e adesea marcată, în schimb, de convenții de onoare, pe care politicienii le respectă din bun simț.

Una dintre ele presupune ca „prim-ministrul să facă un gest de domn și să demisioneze voluntar odată ce pierde încrederea partidului său”. După ce a supraviețuit la limită în fața unui astfel de vot în iunie, ar trebui să mai treacă alte 12 luni până când conservatorii vor putea organiza un nou scrutin intern împotriva lui Johnson.

O altă posibilitate ar fi organizarea unei majorități simple în Camera Comunelor din Parlament, însă pentru ca asta să se întâmple, e nevoie de un număr semnificativ de deputați conservatori care să se alieze cu partidele aflate în opoziție.

Îți mai recomandăm Boris Johnson rămâne premier cu 148 de voturi împotrivă, la limită pentru siguranța mandatului său