Sunt luate în calcul mai multe posibilități de modificare a Ordonanței, potrivit unor informații care circulă în mediul politic. Se vorbește de o nouă ordonanță, de modificare a OUG 114, sau de adoptarea mai multor ordonanțe, pentru fiecare dintre sectoarele economice în parte, cu modificările aferente.
După informațiile la care a avut acces Europa Liberă, se pune problema convingerii lui Liviu Dragnea pentru a accepta renunțarea la prevederile care au impus taxe suplimentare pentru investitoti, în marea lor parte străini. Se pare că în acest moment, Liviu Dragnea și Darius Vâlcov sunt cei care susțin ca OUG 114 să rămână în formula adoptată în luna decembrie. În cazul în care nu va fi convins, eventuala modificare a OUG se va face în Camera Deputaților, după ce a fost adoptată tacit, adică fără dezbateri, de Senat.
Îți mai recomandăm Standard&Poor's amână cu două săptămâni perspectiva de rating a României, la solicitarea GuvernuluiPoziția oficială a Guvernului privind disponibilitatea de a modifica OUG 114, dacă și cum, dar mai ales când va fi schimbată, va fi exprimată luni, când Viorica Dăncilă va merge la Parlament, la o dezbatere pe această temă, solicitată de PNL.
Problema pentru PSD este că adoptarea ordonanței 114 i-a creat probleme de coeziune în interiorul coaliției. ALDE nu este de acord cu ea, deși miniștrii săi nu s-au opus în momentul adoptării ei, la o ședință de dinainte de Crăciun. Călin Popescu Tăriceanu, care a stabilit participarea pe liste separate a ALDE la europarlamentare, și care se pregătește și pentru a candida la prezidențiale, a spus public că dorește modificarea ordonanței. El a devenit principalul interlocutor politic al companiilor din domeniul bancar și energetic, cărora le-a ascultat nemulțumirile. Din Cabinetul Dăncilă, partenerul de discuții a fost ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, care a anunțat că este posibilă modificarea ordonanței 114.
Îți mai recomandăm Lecția de economie a lui Mugur Isărescu către senatori: „Dumneavoastră lucrați cu vorbe, noi lucrăm cu cifre”OUG a fost și vehicolul care a adus în spațiul public războiul dintre BNR și PSD, care pare că ar avea și miza înlăturării lui Mugur Isărescu din fruntea Băncii Centrale după 30 de ani. Există declarații în acest sens ale lui Darius Vâlcov, principalul consilier al Vioricăi Dăncilă și un camarad de decizii politice al lui Liviu Dragnea. Banca Centrală a anunțat că este nevoie de avizul BNR înainte de modificarea OUG 14, întrucât nu se poate discuta despre o înțelegere între Guvern și bancheri care să impună dobânzi mai mici la credite, așa cum cere Executivul. Ar fi o încălcare a legilor pieței, în condițiile în care dobânzile au alte mecanisme după care se stabilesc, a anunțat, sâmbătă, Adrian Vasilescu, consultant pe strategii al BNR.
Micșorarea dobânzilor la credite pare să fie miza guvernului în an electoral, care a fost exprimată, dealtfel, de Liviu Dragnea, liderul PSD, într-un discurs la Reșița. El a spus că vrea credite la dobânzi mai mici pentru români, așa cum ar fi și cele din alte țări ale UE.
Unul dintre cele mai dificile efecte pentru Guvern după emiterea OUG 114 este scăderea ratingului de țară. Standard & Poor s a anunțat că peste două săptămâni va modifica perspectiva de rating a României și a precizat că nu există stabilitate instituțională în România. Puterea a anunțat că i-a cerut agenției de rating să amâne cu două săptămâni publicarea perspectivei de rating, pentru a aștepta promulgarea bugetului pe 2019, care va fi judecat la CCR pe 6 martie. Pentru cei mai mulți analiști, ar fi vorba, de fapt, de două săptămâni în care să fie modificată ordonanța. Ce ar însemna scăderea ratingului pentru România? Împrumuturi la dobânzi uriașe de pe piețele financiare internaționale, după cum arată Florin Cîțu, liderul senatorilor liberali.
Comisia Europeană a criticat ordonanța care a dat peste cap sistemul fiscal românesc. Valdis Dombrovskis , vicepreședinte al Comisiei Europene și Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, l-au avertizat pe ministrul Orlando Teodorovici printr-o scrisoare transmisă zilele acestea, prezentată de Hotnews, despre necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanță care pune România într-o foarte proastă lumină printre țările Uniunii Europene. Scrisoarea vine în contextul în care și alte autorități europene au transmis îngrijorările lor cu privire la această Ordonanță dată fără consultarea celor pe care îi reglementează drastic.
Îți mai recomandăm Piața pensiilor private încearcă să iasă de sub presiunea taxei pe lăcomie. Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II ?Banca Centrală Europeană, de asemenea, a anunțat că nu a fost consultată înainte ca Guvernul să impună băncilor o taxă pe active.
Se pare că și vicepreședintele american Mike Pence ar fi exprimat îngrijorări privind efectele negative ale ordonanței asupra investitorilor, potrivit unei relatări a ziarului Adevărul, care citează surse politice de la București.
Bancherii și companiile energetice au anunțat că își sisteză proiectele de extindere în România, iar în cazul exploatării gazelor din Marea Neagră, s-au sistat două poiecte aprobate deja, al OMV și al companiei americane Black Sea Oil and Gas (BSOG). Sperăm ca in 2021 OUG 114 să fie de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”, declara, în ianuarie, Mark Beacom, CEO al BSOG, după ce compania a anunţat că a luat decizia finală de investiţie în extracţia gazelor din Marea Neagră, dar a condiţionat investiția de 400 de milioane $ de finalizarea procesului de modificarea legislaţiei, până în anul 2021, momentul în care gazele vor ajunge să fie puse pe piaţă.