3 minute | Harris domină dezbaterea cu Trump. UE amendează Apple. Geoană părăsește NATO

Mulți dintre cei care au urmărit dezbaterea Harris-Trump spun că a câștigat candidata democrată. Cu toate acestea, puțini dintre alegători s-au răzgândit în privința alegerii lor de pe buletinul de vot.

În dezbaterea prezidențială, Harris atacă și Trump minte - aceasta ar fi concluzia relatărilor presei americane. Apple datorează Irlandei 13 miliarde de euro. Mircea Geoană a plecat de la NATO și este așteptat să intre oficial în cursa prezidențială din România.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Kamala Harris pare că a reușit să-l înfrângă pe Donald Trump în prima lor dezbatere televizată.
  • Compania Apple este nevoită să acorde Irlandei 13 miliarde de euro în taxe neplătite.
  • Mircea Geoană a părăsit NATO și a fost decorat de secretarul general Jens Stoltenberg.

Dezbaterea Harris-Trump

Acum câteva ore, a avut loc prima (și poate și ultima) dezbatere între cei doi candidați la președinția Statelor Unite, republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris. Ei au discutat despre economie, avort, imigrație, afaceri externe, agenda politică Project 25, arme și asigurarea de sănătate. Europa Liberă a urmărit și a rezumat dezbaterea.

Mai multe detalii sunt și în live-blogurile de la New York Times sau CNN, iar ambele includ și fact-checking pentru declarațiile candidaților.

Ambele publicații, precum și Politico, Financial Times, Washington Post și BBC spun în unanimitate că Harris a dominat (sau chiar că a câștigat) dezbaterea. Ea a reușit să-l atace iscusit pe Trump, care și-a pierdut echilibrul retoric și a ripostat cu conspirații și minciuni. Până și câțiva comentatori Fox News au recunoscut victoria lui Harris.

Dezbaterea a început cordial, dar Harris a țintit bine în atacurile sale împotriva lui Trump.

Un sondaj de opinie instant al CNN arată că publicul crede că Harris a câștigat dezbaterea, însă un grup mai mic cu care a discutat Washington Post arată că aproape nimeni nu s-a răzgândit cu privire la candidatul susținut.

AP analizează felul în care au moderat cei doi prezentatori ai ABC News dezbaterea, pentru că la dezbaterea din iunie între Trump și Biden prezentatorii nu au intervenit suficient ca să corecteze minciunile lui Trump.

La sfârșitul dezbaterii, Taylor Swift, una dintre cele mai influente celebrități din lume, a postat o mult-așteptată susținere a Kamalei Harris, scrie New York Times.

UE amendează Apple și Google

Compania Apple este nevoită să plătească statului irlandez 13 miliarde de euro, taxe neplătite pentru că Irlanda i-a acordat un regim favorabil, redus artificial la rate extrem de mici de care alte companii nu beneficiau, chiar și 0,005% în 2014. Decizia vine la o zi după lansarea celui mai nou model de telefon al companiei, iPhone 16. Mai multe informații, la Europa Liberă.

Conform Reuters, victoria în acest proces al Curții de Justiție a UE nu este singura: și Google rămâne cu o amendă de 2,42 miliarde de euro pentru practici anticoncurențiale, prin care-și favoriza propriul serviciu de cumpărături.

Ambele decizii sunt finale și nu mai pot fi contestate de Apple sau Google, scrie CNN.

Aceasta este una dintre cele mai importante victorii ale comisarei europene pentru Europa digitală, Margrethe Vestager, care în ultimii ani a împins reglementarea mai strictă a giganților multinaționali pe teritoriul UE.

Reuters explică nemulțumirea comapniei Apple și a guvernului de la Dublin după această hotărâre. Decizia Curții menține o hotărâre din 2016, cum că Irlanda a acordat ilegal ajutor companiei, precizează Financial Times.

Guvernul de la Dublin nu are planuri pentru cum să cheltuiască acești bani și nu i-ar dori, pentru că ar fi semn rău pentru alte multinaționale (țara suferă o criză acută a locuințelor și unul din cinci copii duce lipsa unei perechi de încălțări sau unei haine călduroase).

Este o victorie rară, care încununează mandatul comisarei Margrethe Vestager, care a condus lupta împotriva avantajelor ilegale acordate multinaționalelor, conform Politico. Euronews amintește că instituțiile europene au pierdut procese împotriva McDonald’s, Starbucks și Engie.

Mircea Geoană părăsește NATO

În pregătire pentru cursa prezidențială, Mircea Geoană a părăsit oficial NATO, într-o ceremonie cu fast la sediul de la Bruxelles a instituției, în care a fost și decorat pentru Serviciul de Merit de către secretarul general Jens Stoltenberg, transmite Radio România Actualități.

Conform HotNews, Stoltenberg i-a lăudat munca din anii petrecuți ca secretar general adjunct. Câteva detalii despre rolul pe care l-a avut la Bruxelles, pe site-ul Calea Europeană.

El a anunțat săptămâna trecută că-și va da demisia, după ce a transmis de nenumărate ori că va sta până la sfârșitul mandatului. ProTV l-a intervievat pe Geoană despre perspectivele NATO în privința apărării, după ce a plecat de la conducerea Alianței: videoul integral, aici.

În ultima sa zi la NATO, pe 10 septembrie, Geoană a fost decorat de șeful său, Jens Stoltenberg. Geoană promisese anterior că nu va părăsi NATO înainte de finele mandatului.

Geoană încă nu și-a anunțat oficial candidatura, amintește Libertatea, dar au început să răsară corturi de campanie în mai multe orașe din țară, conform Știri pe Surse.

Fostul președinte PSD se prezintă în aceste alegeri drept independent, dar caută încă un partid care să-l susțină. Detalii despre această căutare, la Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă scrie despre cel mai importat aliment în România: carnea de porc.
  • În Middle East Eye, mai multe detalii despre masacrul din tabăra de refugiați al-Mawasi din Gaza, unde armata israeliană a ucis cu o forță nemaiîntâlnită cel puțin 40 de civili, în primele ore ale zilei de marți. Atacul a fost condamnat și de ONU, transmite Al Jazeera.
  • „Dacă nu putem vorbi, de ce să mai trăim?”: BBC a vorbit cu mai multe femei din Afganistan, după ce talibanii le-au interzis să mai primească o educație formală, să-și mai arate fețele sau să vorbească în public.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina