Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul Reprezentant Militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard, spune la one2one că România este îndreptățită să ceară aliaților occidentali să trimită mai multe trupe și echipamente pe teritoriul său.
Liderii celor 32 de state membre ale NATO vor decide la summitul de săptămâna viitoare ce măsuri suplimentare vor fi luate pentru consolidarea Flancului Estic, în fața agresiunii Rusiei.
NATO a decis ca Grupul de Luptă din România, condus de Franța, să atingă la începutul anului viitor nivelul de brigadă – adică să aibă de aproape trei ori mai mulți militari decât acum (4.000 față de aproape 1.500).
Acest nivel va fi menținut pentru aproximativ o lună, spune la one2one, Înaltul Reprezentant Militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard.
Până atunci, conducerea Grupului de Luptă se pregătește pentru primirea a încă 2.500 de militari NATO și a 1.000 de vehicule militare.
De asemenea, aliații NATO vor să preia de la Grupul Ramstein din Germania coordonarea ajutorului de securitate pentru Ucraina și de pregătire a militarilor ucraineni.
Grupul Ramstein este condus de SUA și este format din majoritatea aliaților din NATO și alți aproximativ 20 de țări partenere.
Îți mai recomandăm Jens Stoltenberg: Ungaria nu va bloca sprijinul NATO pentru UcrainaAlianța Nord Atlantică a decis deja înființarea unui nou centru de comandă în sud-vestul Germaniei, la Wiesbaden, tocmai pentru coordona eforturile logistice menite să asigure Ucrainei ajutor de securitate constant și pe termen lung.
Cele mai importante declarații
- Despre dislocarea unor forțe NATO suplimentare în România: „Un scop important al misiunii mele aici să pregătesc dislocarea unei brigăzi întregi anul viitor. Brigada va fi dislocată temporar, pentru, poate, o lună. Ce înseamnă o brigadă? 4.000 de militari și cam o mie de vehicule.”
- Despre dificultățile pe care le au trupele NATO dislocate la Cincu/jud. Brașov din cauza neconstruirii podului de la Voila: „Motivul pentru care acest pod trebuie reconstruit este că toate convoaiele militare trebuie să facă un mare ocol, cu jumătate mai mult decât de obicei. Dar face parte din provocările pe care le avem în România, putem avea astfel în probleme oriunde.”
- Despre folosirea Aeroportului Brașov pentru misiuni militare: „Acum, în timpul ultimei sosiri la Grupul de Luptă de la Cincu, am putut să folosim acest aeroport ca să înlocuim trupele în lunile mai și iunie. Am terminat chiar săptămâna trecută această operațiune. Este un mare lucru.”
- Despre cererea șefului Statului Major al Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, ca politicienii să livreze cât mai repede militarilor legi actualizare și muniție de calibru NATO: „Nu sunt aici ca să spun dacă un general român spune ceva bun sau greșit. Însă, ca militar, ca ofițer, cred că rolul unui ofițer este să discute cu autoritatea sa civilă, să-i spună adevărul și să-i ceară, dacă este nevoie, mai multe echipamente, mai multe forțe, materiale pentru a îmbunătăți nivelul forțelor armate.”
Cum și de ce se va mări Grupul de luptă al NATO din România
Grupul de Luptă al NATO din România este unul dintre cele opt înființate de NATO după 2014, când Rusia a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea.
Primele patru grupuri au fost construite în Polonia și statele baltice.
Grupul de Luptă din România a fost creat în 2022, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.
Franța și-a asumat atunci rolul de stat NATO lider în România, iar pe 28 februarie 2022 a trimis primii săi militari, relocați din Africa.
De atunci, Franța a suplimentat numărul de soldați trimiși în România până la aproape 1.500. Toți au venit împreună cu mașini de luptă, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană, iar lor li s-au alăturat, în cei peste doi ani, și militari din alte țări NATO: Luxemburg, Belgia, Polonia, Olanda.
Toți sunt dislocați la Cincu/jud. Brașov, unde baza a fost extinsă. Acolo, militarii francezi și din alte țări au construit un adevărat campus militar.
Îți mai recomandăm România cere NATO mai multe trupe. Dar, de doi ani, nu construiește podul pe care militarii să-și aducă tancurileÎn primăvara anului 2025, Grupul de Luptă din România va atinge nivelul de brigadă, așa cum au decis liderii NATO la summitul din 2023, de la Madrid.
Asta înseamnă că Grupul va avea o dimensiune triplă față de acum, însă doar temporar.
Generalul Loïc Girard Pentru este responsabil de pregătirile pentru primirea, cazarea, hrănirea și antrenarea în comun a mii de militari, 4.000 din Grupul de Luptă, restul din România.
La one2one, generalul francez povestește care este scopul acestor desfășurări de forțe și logistice.
„Misiunile noastre de aici sunt să descurajăm permanent (n.r. inamicul să atace) pe termen lung și să ne antrenăm. Lucrăm să identificăm toate locațiile, să găsim modalitatea de a le transporta (n.r. trupele NATO) către aeroporturi, drumuri și porturi, să vină din Grecia, de exemplu, să le desfășurăm în România, să le punem în locații și, în final, să le antrenăm cu toate trupele din România”, explică generalul Loïc Girard, care este și locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România.
Întrebat ce crede despre cererea României către aliații din NATO de a trimite mai multe trupe și echipamente pe teritoriul național, oficialul militar francez a spus: „Această cerere este perfect justificată din punctul meu de vedere dată fiind situația de partea cealaltă a graniței – războiul.”
Ajutorul pentru Ucraina, tema principală la summitul NATO de la Washington
Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, aliații ar putea decide la summitul de la Washington rolul de coordonator în livrarea Ucrainei de ajutor de securitate.
„Mă aștept ca liderii NATO să cadă de acord ca Alianța să coordoneze acordarea de asistență de securitate Ucrainei și de pregătire (n.r., a militarilor ucraineni) în cadrul unui nou comandament la Wiesbaden (n.r. Germania)”, a declarat Jens Stoltenberg la o conferință de presă, pe 27 iunie, la Bruxelles.
Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski, la Paris: Agresiunea rusă înseamnă că în Europa nu mai e paceDe asemenea, în capitala SUA, aliații vor să adopte un plan de ajutorare a Ucrainei pe termen lung.
„Ideea astăzi este să menținem același ajutor însemnat pentru Ucraina și, în al doilea rând, să continuăm să construim proiectul mare al prezenței NATO pe Flancul Estic, în general, și mai ales în România”, a spus la one2one generalul de brigadă Loïc Girard.
Misiunile privind antrenarea militarilor ucraineni de către state NATO s-au multiplicat, mai spune generalul.
„Chiar acum, ca să dau exemplul Franței, antrenăm ucraineni. Antrenăm câteva forțe ucrainene în Polonia. Și știu că sunt multe țări europene implicate în acest tip colectiv de pregătire în partea estică (n.r. a NATO). Inclusiv în România. Așadar, acum este ceva global, asistăm la o multiplicare a inițiativelor de a ajuta Ucraina în acest tip de misiuni”, a adăugat liderul militar francez.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.