Inspectorii ITM sunt la brutăria din Ditrău. Ce verificări fac

Cei doi brutari din Sri Lanka

Angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita sunt în control, luni, la brutăria din Ditrău, județul Harghita, pentru a verifica acuzaţiile lansate de câțiva localnici, foşti angajaţi, care s-au plâns de condiţiile de muncă și salarizare.

Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, a declarat că detaliile privind prezența celor doi muncitori din Sri Lanka la brutăria din Ditrău au fost deja controlate, împreună cu Biroul de Imigrări, și s-a constatat că aceştia lucrează în mod legal, potrivit Agerpres.

Despre controlul de acum, Dorin Male a afirmat că se verifică "pe linie de relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă" aspectele sesizate de localnici.

Câțiva localnici din Ditrău au spus pe 1 februarie, la o adunare sătească, că ar fi muncit la brutăria din sat mai multe ore decât erau pontaţi, fără să fie plătiţi suficient, şi că patronul s-ar fi purtat urât cu ei.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a afirmat, pe 2 februarie, că așteaptă ca ITM să-i prezinte luni o evaluare cu privire la respectarea normelor legale în cazul Ditrău.

Alexandru a spus că, dincolo de respectarea normelor legale, este decizia patronului cum își gestionează afacerea.

Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit inițial să îi mute pe cei doi din procesul de producție.

Localnicii nu au acceptat scuzele și au decis să scrie o petiție.

Ulterior, brutăria din Ditrău a transmis că îi va păstra pe cei doi srilankezi.

Patronii brutăriei au descris și amenințările care le-au fost adresate de localnicii,

„(...) ni s-au adresat amenințări din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de facebook înființat de unii localnici, slogan-ul “Să dăm foc ca în anul ’90”, se arată într-un comunicat al firmei.

Referirea este la confruntările violente dintre etnicii maghiari și români, de la Târgu Mureș, din 19 și 21 martie 1990, plecate de la divergențe de opinie pe tema limbii de predare în anumite licee.

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare în cazul de la Ditrău.