România nu vrea să cumpere niciun vaccin Covid din cele 19 milioane de doze alocate pentru 2023

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că achiziția de vaccinuri pentru prevenirea formelor grave de Covid nu se mai justifică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a justificat refuzul României de a mai cumpăra doze de vaccin Covid spunând că „nu are rost să cumpărăm ce nu folosim”. A continua achizițiile ar însemna „risipă a fondurilor publice” a explicat acesta pentru Europa Liberă.

Invitat la interviurile one2one de la Europa Liberă, ministrul Sănătății a declarat că autoritățile de la București nu intenționează să cumpere niciuna din cele 19 milioane de doze de vaccin Covid alocate României în 2023 în baza contractelor încheiate cu companiile farmaceutice de Comisia Europeană.

„Poziția noastră este foarte clară, nu are rost să cumpărăm ceea ce nu folosim, să aruncăm resurse care, mai ales într-o situație de criză economică, nu sunt justificate. Oricum, nu sunt justificate. Nu este justificată risipa fondurilor publice”, spune Alexandru Rafila

Video: Explicațiile ministrului Sănătății pentru refuzul cumpărării de vaccin Covid în 2023.

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: România nu mai cumpără vaccinuri Covid

Alexandru Rafila a precizat pentru Europa Liberă și că nici anul trecut, România nu a achiziționat întreaga cantitate alocată (tot 19 milioane de doze). Din cele 10,5 milioane de doze achiziționate, România a vândut 7,5 milioane, nu a mai acceptat restul dozelor și ar fi făcut o economie de 150 de milioane de euro, spune Alexandru Rafila.

Despre riscul unor procese în instanță pentru încălcarea contractelor, Alexandru Rafila spune că există această dezbatere la nivel european și este așteptat rezultatul discuțiilor dintre Comisia Europeană și companii.

„Producătorul nu cred că e dispus să denunțe sau să încheie aceste contracte, sper să nu ajungem în justiție”, spune ministrul Sănătății. În orice situație, România nu mai intenționează să mai cumpere vaccin Covid.

Îți mai recomandăm Țară în Service | Afacerea „Pandemia”. Cum s-au sifonat în starea de urgență sute de milioane de euro

O achiziție a unor vaccinuri care nu se folosesc, adaugă Alexandru Rafila, ar fi și un semnal „prost” către populație și ar afecta încrederea populației în orice tip de vaccinare.

În Uniunea Europeană, vaccinul Covid a fost achiziționat de guverne în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană, cantitățile fiind alocate în baza cererilor fiecărui stat membru.

La începutul pandemiei de Covid, Comisia Europeană a semnat contractele cu marii producători de vaccinuri - Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, pentru toate statele membre. Ulterior, numărul de doze alocate fiecărei țări a fost stabilit în funcție de numărul de locuitori.

Interviul integral one2one, cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, joi, 30 aprilie, ora 8:00, pe pagina Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Parchetul European anchetează achiziția de vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană