Președintele Iohannis neagă informațiile Kievului despre drona rusească ce ar fi ajuns în România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o vizită la Cincu/jud. Sibiu cu premierul Luxemburgului Xavier Bettel, că pe teritoriul României nu a căzut nicio dronă rusească în noaptea din 3-4 septembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, infirmă declarațiile oficialilor de la Kiev care au precizat că o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul României, țară membră NATO.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”, a afirmat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a mai adăugat că autoritățile române urmăresc „cu atenție” atacurile care au loc la doar câteva sute de metri distanță de granița Ucrainei cu România.

„Am avut chiar astăzi (n.r., marți, 5 septembrie) atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”, a precizat Iohannis.

Îți mai recomandăm Primarul satului românesc de la 300 de metri de Ismail/Ucraina: „Nu știu de nicio dronă, dar lucrurile trebuie luate mai în serios”

Pe 4 septembrie, autoritățile ucrainene au declarat că o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul României, după atacuri asupra portului Ismail.

Autoritățile române dezmint această informație. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că „în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

Ucrainenii, însă, susțin în continuare că acest lucru s-ar fi întâmplat. Ministrul de Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, a declarat că există fotografii care dovedesc că aparatură rusească ar fi căzut în România.

„Nu are rost să nege că a căzut ceva acolo”, a spus Kuleba despre autoritățile române.

Nu este primul incident în care rachetele rusești ar fi căzut în spațiul NATO.

În mai, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei. Potrivit presei poloneze, este foarte probabil ca aceea să fi fost o rachetă rusească lansată de pe teritoriul Belarusului către Ucraina.

Pe 3 august, autoritățile din Ceatalchioi/jud.Tulcea au spus că au văzut drone rusești deasupra României, parte dintr-un atac asupra portului Ismail. Ministerul Apărării a negat informațiile, spunând că nu a găsit dovezi concrete.

Îți mai recomandăm Ministerul Apărării dezminte că într-un sat din Deltă ar fi căzut bucăți dintr-o dronă militară

Președintele a repetat angajamentul României la misiunea NATO și susținerea pentru Ucraina, aflat marți într-o vizită la Cincu împreună cu premierul Luxemburgului.