Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Măsuri după 15 iunie: Se redeschid mall-urile și grădinițele private

ROMANIA -- Romanian President Klaus Iohannis makes a media statement after a meeting in Bucharest, April 27, 2020

Președintele Iohannis a anunțat marți, după ședința cu premierul și mai mulți miniștri, că prelungirea stării de alertă este necesară pentru a putea gestiona mai departe pandemia de coronavirus.

Klaus Iohannis a anunțat și noul set de măsuri de relaxare implementate după 15 iunie, precum redeschiderea mall-urilor, grădinițele și creșele private, sălile de fitness și se vor putea organiza evenimente private cu un număr limitat de participanții.

Klaus Iohannis:

  • Am luat în discuție situația epidemiei, posibile măsuri de relaxare și necesitarea prelungirii stării de alertă
  • Putem continua cu unele măsuri de relaxare
  • După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă
  • Vor putea fi organizate evenimentele private dar nu mai mult de 20 de persoane în interior și 50 în exterior
  • Va fi posibilă, nu obligatorie, redeschiderea after school-urilor, grădinițe și creșe private
  • Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness cu respectarea unor norme de relaxare foarte strictă impuse de Ministerul Sănătății
  • Având în vedere că începe sezonul estival - vor fi posibile redeschiderea piscinelor exterioare
  • Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele măsuri, unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile e sub 5 cazuri la un milion de locuitori.
  • Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările la nivelul UE și vom reacționa imediat acolo unde lucrurile se schimbă în bine.
  • Având în vedere că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăviri noi trebuie să fim precauți
  • Se impune prelungirea stării de alertă, vor fi mai puține restricții impuse, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă
  • Unele măsuri trebuie continuate: portul măștii în interior, distanțarea fizică, evitarea aglomerrăilor mari – aceste lucruri vor rămâne în continuare în vigoare
  • Guvernul va dezbate în ședință acest subiect

PSD se opune prelungirii stării de alertă:

PSD a anunțat luni, prin vocea președintelui său interimar că se opune prelungirii stării de alertă și-i impută ministrului Sănătății că nu ar prezenta argumente „solide” pentru a justifica această intenție.

Sub titlul „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!”, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD a lansat un atac la adresa președintelui țării și a ministrului Sănătății.

Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”, spune Marcel Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Și ALDE a anunțat luni că nu va susține în parlament prelungirea stării de alertă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus luni că este puțin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă, având în vedere evoluția epidemiei, faptul că au apărut focare noi de infecție și că încă există o transmitere comunitară a virusului.

Totuși, de la jumătatea acestei luni, autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricțiilor care țin cont și de faptul că, odată cu încheierea anului școlar, părinții care beneficiau până acum de concediu plătit pentru a sta cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu. Joi, în această săptămână se va anunța cu precizie ce se va întâmpla de luni, 15 iunie.

Tătaru a avertizat că transmiterea comunitară a virusului va continua și pe perioada verii, chiar dacă nu va mai avea aceeași intensitate.

O poziție similară a avut și Raed Arafat care a subliniat că o ridicare grăbită a măsurilor ar putea duce la o situație extrem de dificilă în gestionarea pandemiei.

Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții.

Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi. Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. (...) Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a afirmat Raed Arafat.