Tanzania, care va fi vizitată de președintele Iohannis, semnalată de MAE cu pericol de atentate teroriste. „Evitați călătoriile neesențiale”

Președintele Klaus Iohannis și soția, în vizită în Kenya, 15 noiembrie 2023

Președintele Klaus Iohannis ajunge vineri în Tanzania, unde va face o vizită de trei zile, până duminică, în cadrul căreia va fi primit sâmbătă și de președintele Zanzibarului, teritoriu autonom ce aparține de Tanzania.

Șeful statului român va fi primit vineri în Tanzania de președinta Samia Suluhu Hassan, la State House, Dar es Salaam, la ora 9:00, potrivit agendei făcute publice de Administrația Prezidențială.

Vizita este răspunsul la invitația președintelui Samia Suluhi Hassan, potrivit declarației emise de ministerul de Externe din Tanzania miercuri, scrie presa locală.

După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête, urmate de convorbiri oficiale și de declarații de presă comune, încheiate cu un dejun oficial.

Sâmbătă, Iohannis va fi primit și de președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, la State House - Zanzibar, cu care va avea convorbiri oficiale, va face o fotografie oficială și un dejun oficial.

În ultima sa actualizare, Ministerul Român al Afacerilor Externe (MAE) semnalează luni, 13 noiembrie, Tanzania cu factor de risc și recomandarea evitării călătoriilor neesențiale, din cauza Covid și a instabilității politice, cu posibilitatea organizării de manifestații sporadice în Zanzibar și a producerii unor atentate teroriste.

„Cetăţenii români care trebuie să se deplaseze în Tanzania, sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zona unde urmează a călători. Datorita instabilității politice recomandăm cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în acest stat (s.n.)

Având în vedere posibilitatea producerii unor manifestaţii de stradă sporadice în Zanzibar, recomandăm tuturor cetățenilor români care se deplasează în această regiune autonomă a Tanzaniei să evite participarea la manifestaţii sau prezenţa în zone populate, cât şi prezenţa în zone unde ar putea izbucni un protest spontan (piețe, centre comerciale, instituții publice etc.).

Există pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriul Tanzaniei (s.n.)

Recomandăm vigilență în zonele de graniță a Tanzaniei, datorită prezentei crescute a unor grupări de crimă organizată (s.n.)

Totodată, recomandăm o atenție crescută pe teritoriul Tanzaniei, deoarece au loc frecvent tâlhării și jafuri în zone turistice precum Zanzibar, cât şi Dar es Salaam”, transmite MAE.

România nu are misiune diplomatică în Tanzania, reprezentarea diplomatică și consulară fiind realizată de Ambasada României în Kenya.

Cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, asistență și protecție consulară din partea misiunilor diplomatice ale statelor membre existente în acest stat.

Îți mai recomandăm Expert: O vizită e insuficientă pentru a schimba paradigma

Joi, Ministerul Român al Afacerilor Externe a reacționat și a precizat că „avertismentul de călătorie emis pentru Republica Unită Tanzania (disponibil aici - https://www.mae.ro/travel-alerts/2925) a fost actualizat cel mai recent în luna aprilie 2023, în baza datelor transmise de către Ambasada României la Nairobi, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Republica Unită Tanzania.”

Numai că avertismentul la care duce linkul trimis de MAE confirmă cele consemnate de Europa Liberă în urmă cu o zi, cu reluarea fidelă a acelorași informații privind evitarea călătoriilor neesențiale, riscul de proteste spontane și producerea de atentate teroriste pe teritoriul Tanzaniei.

Mai mult, MAE a actualizat data: în loc de 13 noiembrie 2023, avertismentul are acum data de 14 noiembrie 2023, adică aduce informațiile și avertismentele și mai mult în actualitate, confirmând cele relatate de Europa Liberă.

MAE mai spune că avertismentul pentru acest stat „nu are un caracter general și vizează călătoriile neesențiale și se referă la anumite zone, regiuni” și că „această alertă nu implică un nivel ridicat de risc terorist”, în ciuda conținutului care spune în continuare că „există pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriul Tanzaniei.”

„Totodată, având în vedere faptul că România nu are o misiune diplomatică în Tanzania, reprezentarea asigurându-se din Kenya, alerta de călătorie vizează cu precădere, atenționarea cetățenilor români care doresc să călătorească în scop turistic / afaceri şi nu se referă la vizitele oficiale/cu caracter oficial”, precizează MAE.

Europa Liberă nu a scris că atenționarea ar viza vizitele oficiale/cu caracter oficial, ci a redat avertismentul MAE, cu citat.

Joi, președintele încheie vizita în Kenya și a vizitat un liceu de fete: Uthiru Girls High School.

Miercuri a avut o întâlnire cu ministrul pentru protejarea naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul general al Kenya Wildlife Service, Erustus Kanga, în cadrul vizitei în Parcul Național Nairobi.

Ulterior, și Administrația Prezidențială a făcut publice imagini de la eveniment.

În 2021, Tanzania a exportat în România produse în valoare de 4,26 milioane de dolari, în timp ce România a exportat produse de 12,3 milioane de dolari.

România a învestit 6,04 milioane de dolari în proiecte din Tanzania din domeniile transportului și turismului, cu crearea a 89 de locuri de muncă, iar în Zanzibar a învestit în 2023 în trei proiete de 7,5 milioane de dolari care au creat 64 de locuri de muncă.

Numărul de turiși din România a crescut de la 6.418 în 2018 la 12.148 în 2022, transmite Ministerul de Externe al Republicii Tanzania, preluat de presa din Tanzania.

Îți mai recomandăm Președintele Klaus Iohannis va petrece zece zile în Africa. Este al treilea turneu oficial pe alt continent în acest an

Administrația Prezidențială spune că aceste vizite reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre”.

Turneul face parte din „efortul comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa”, este un alt argument al vizitei de aproape două săptămâni.

„Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea”, mai anunță Administrația Prezidențială.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă, fiind evitată astfel rectificarea bugetară.

Vizitele externe ale președintelui Klaus Iohannis au stârnit controverse odată cu secretizarea costurilor, mai ales că zborurile sunt făcute cu avioane private de lux, așa cum a scris Europa Liberă.

Recorder a scris că două dintre deplasările în străinătate ale președintelui au ajuns să depășească 1,2 milioane de euro fiecare, conform estimărilor realizate în baza cifrelor furnizate de companiile private și de specialiști în domeniul aviației.

Este vorba despre turneele făcute în Asia și în America Latină, în primăvara și vara acestui an.

Vizita din Africa este asemănătoare ca durată cu cea de pe continentul sud-american, iar cea din Japonia și Singapore a durat cinci zile.

În urma solicitărilor la diferite administrații prezidențiale europene, publicația mai scrie că România este singura țară din Uniunea Europeană în care președintele călătorește cu avioane private și secretizează costurile.

Klaus Iohannis a fost singurul șef de stat din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat.

Vizita, în care a fost însoțit de Carmen Iohannis, ar fi costat aproximativ 85.000 de euro, de circa 40 de ori mai mult decât au cheltuit mulți dintre omologii săi.

Îți mai recomandăm Klaus Iohannis a început turneul african: Kenya este unul dintre partenerii tradiţionali ai României