Klaus Iohannis va vizita Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, timp de zece zile, între 14 și 23 noiembrie. Va discuta cu omologii săi, cu alți oficiali și cu foști studenți în România.
Administrația Prezidențială spune că aceste vizite reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre”.
Turneul face parte din „efortul comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa”, este un alt argument al vizitei de aproape două săptămâni.
„Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea”, mai anunță Administrația Prezidențială.
Turnee de peste un milion de euro
Vizitele externe ale președintelui Klaus Iohannis au stârnit controverse odată cu secretizarea costurilor, mai ales că zborurile sunt efectuate cu avioane private de lux, după cum Europa Liberă a arătat în mai multe articole.
Președintele Iohannis a închiriat majoritatea avioanelor de la compania Global Jet Luxembourg, cele mai des fiind folosite modelele Gulfstream și Dassault.
În iulie, Administrația Prezidențială a înregistrat o premieră. În mai puțin de jumătate de an, aproape toți banii alocați pentru deplasările externe ale președintelui au fost cheltuiți - peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro). Bugetul inițial total pentru 2023 a fost de aproximativ 27 de milioane de lei.
Până la sfârșitul lunii septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei - cu trei milioane în plus față de bugetul alocat.
La începutul lunii noiembrie, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă, fiind evitată astfel rectificarea bugetară.
De asemenea, Recorder a dezvăluit, marți, că două dintre deplasările în străinătate ale președintelui au ajuns să depășească 1,2 milioane de euro fiecare, conform estimărilor realizate în baza cifrelor furnizate de companiile private și de specialiști în domeniul aviației.
Este vorba despre turneele făcute în Asia și în America Latină, în primăvara acestui an, respectiv în vară.
Vizita de acum din Africa este asemănătoare ca durată cu cea de pe continentul sud-american, iar cea din Japonia și Singapore a durat cinci zile.
În urma solicitărilor la diferite administrații prezidențiale europene, publicația mai scrie că România este singura țară din Uniunea Europeană în care președintele călătorește cu avioane private și secretizează costurile.
De exemplu, Klaus Iohannis a fost singurul șef de stat din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat.
Vizita, în care a fost însoțit de Carmen Iohannis, ar fi costat aproximativ 85.000 de euro, de circa 40 de ori mai mult decât au cheltuit mulți dintre omologii săi.
În plus, nu puține dintre zboruri au escală la Sibiu, oraș în care este stabilită soția președintelui.
Klaus Iohannis a fost întrebat în ieșirile sale publice de ce sunt secretizate costurile. „Așa este legea”, a răspuns el, dar Recorder arată că acest lucru nu este adevărat, deoarece cheltuielile din banii publici trebuie să fie ... publice.
În plus, decizia secretizării a fost luată la nivelul Administrației Prezidențiale, nicidecum printr-o lege asupra căruia președintele nu are nicio putere, mai spune publicația.
Mai întâi în Belgia
Înaintea vizitei de zece zile în Africa, președintele român a ajuns miercuri în Belgia. Vizita oficială cuprinde o discuție cu prim-ministrul Alexander De Croo și declarații comune de presă.
Iohannis a anunțat ulterior semnarea unui memorandum pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR).
Administrația Prezidențială a comunicat că acest document „constituie baza pentru negocierea unui viitor acord de colaborare având ca scop accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, la un nivel de maturitate care să permită comercializarea unor reactoare cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, si care sa contribuie la tranziţia către un sistem energetic curat”.
Ulterior, Klaus Iohannis are programată o vizită la Centrul Belgian de Cercetări Nucleare, după care va fi primit de regele Philippe la castelul din Laeken.