Președintele Iohannis a efecuat vineri o vizită la Unitatea de Suport Medical „Bucureştii Noi", unitate medicală pusă la punct de mediul privat pentru a ajuta statul în preluarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.
Unitatea a fost pregătită de firmele Auchan și Leroy Merlin și va administrată de Institutul Național Matei Balș în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.
„Suntem într-o facilitate specială aici, într-o hală care a fost amenajată pentru bolnavi de COVID-19 care au simptome foarte ușoare.
Este totul special amenajat aici, este o facilitate total atipică, într-un spațiu gândit pentru depozit sau magazin. Prin inițiativă privată s-a realizat, practic, un fel de spital", a transmis Klaus Iohannis.
Președintele a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru a sprijini statul în lupta cu pandemia generată de noul coronavirus.
„Din capul locului vreau să spun că apreciez foarte, foarte mult această inițiativă privată. Inițiatorii sunt firmele Auchan si Leroy Merlin, dar și multe alte firme, multe ONG-uri au venit în sprijin, cu materiale, cu bani, cu muncă, și au realizat această facilitate pe care am vizitat-o astăzi. Sunt impresionat!
Avem aici multe soluții noi, inovatoare și cred că cei care din păcate vor avea nevoie de un loc aici vor fi foarte mulțumiți de ceea ce găsesc. Această facilitate va fi operată într-un parteneriat. Firmele private și ONG-urile au amenajat totul, dar în practică Institutul Matei Balș și Inspectoratul general pentru situații de urgență va gestiona tot ce se va întâmpla aici. Departamentul de Situații de Urgență a fost implicat în coordonare și amenajare și va coordona în continuare și modul în care funcționează această facilitate in legătură cu celelalte.
Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat aici, și formelor, si persoanelor private, si ONG-urilor, si voluntarilor, fiindcă au fost și mulți voluntari. Înțeleg că ceva similar se va găsi si in altă parte din tară. Eu sunt foarte, foarte bucuros că antreprenorii, ONG-urilor, persoanele private au înțeles că este bine să nu lase statul singur să gestioneze această epidemie și ne bucurăm cu toții când vedem că și oamenii de afaceri, ONG-urile vin cu un ajutor practic, binevenit.", a afirmat Iohannis.
Centrul de spitalizare pentru persoane noncritice a fost realizat prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu de 7.500 metri pătraţi în Bucureştii Noi, respectiv prin amenajarea şi echiparea lui pentru a fi predat, ulterior, Ministerului Sănătății.
Astfel, o clădire aparţinând Leroy Merlin, situată pe centura Capitalei – zona Mogoşoaia, a fost transformată într-un centru de primire, triere, cazare şi tratare preliminară a bolnavilor infectaţi cu coronavirus, iar cazurile mai grave vor fi transferate către alte unităţi spitaliceşti.
După această vizită, Klaus Iohannis s-a deplasat la Palatul Cotroceni, unde va avea de la ora 13 o nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.