Israelul recunoaște „greșeală gravă” prin care a ucis șapte lucrători ai organizației World Central Kitchen

Urmările atacului asupra vehiculelor cu care se deplasau lucrătorii WCK.

Șeful armatei israeliene a numit atacul asupra vehiculelor în care se aflau lucrătorii umanitari o „greșeală gravă”. Uciderea lucrătorilor care livrau alimente în Gaza a declanșat un val de critici la adresa Israelului în condițiile în care enclava palestiniană se confruntă cu spectrul foametei.

Șeful forțelor armate israeliene, Herzi Halevi, a pus greșeala făcută de soldați pe seama „identificării greșite” și a spus într-un mesaj video că regretă „răul neintenționat adus membrilor World Central Kitchen”, relatează AFP.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis anterior că acest „caz tragic” va fi investigat „până la capăt”.

Bombardamentele israeliene au ucis luni șapte angajați ai organizației caritabile World Central Kitchen (WCK), într-un atac pe care șeful ONU, Antonio Guterres, l-a etichetat drept „un rezultat inevitabil al modului în care se desfășoară războiul”.

Lucrătorii, transmite WCK, călătoreau în două mașini blindate inscripționate cu logo-ul organizației în momentul atacului.

Convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul în care se descărcaseră peste 100 de tone de ajutoare umanitare aduse pe mare, a mai transmis World Central Kitchen, potrivit Reuters.

După moartea lor, organizația de caritate WCK și-a suspendat operațiunile și o navă care adusese ajutoare alimentare din Cipru în Gaza s-a întors la Larnaca cu aproximativ 240 de tone de provizii nedescărcate.

Inițial, armata israeliană nu și-a asumat atacul și a anunțat că va investiga incidentul.

Îți mai recomandăm Un atac israelian aerian în Gaza ucide șapte lucrători ai World Central Kitchen

Critici internaționale la adresa Israelului

Cele șapte decese au pus și mai multă presiune asupra Israelului, care se confruntă cu critici tot ai apăsate privind situația umanitară catastrofală din Gaza generată de războiul pornit după atacul Hamas.

Președintele american Joe Biden a acuzat Israelul că „nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari care încearcă să ofere ajutorul de care au nevoie disperată civililor” și a spus de spre atacul asupra lucrătorilor WCK că nu este un incident singular.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese și-a declarat „furia și îngrijorarea” într-o convorbire telefonică cu premierul Netanyahu, în timp ce Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul israelian și a cerut „responsabilitate deplină”.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, i-a scris lui Netanyahu și ambasadorului Israelului, spunând că „atacul tragic împotriva voluntarilor și reacția voastră generează o furie de înțeles”.

Organizația de caritate World Central Kitchen a declarat că cei șapte lucrători au fost uciși într-un „atac țintit” care a fost lansat în ciuda faptului că grupul și-a coordonat mișcările cu forțele israeliene.

Lucrătorii uciși erau britanici, australieni, polonezi și palestinieni.

Campania de represalii a Israelului pentru atacul de la 7 octombrie a ucis aproape 33.000 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Militanții palestinieni au ucis pe 7 octombrie aproape 1.200 de persoane și au capturat aproximativ 250 de ostatici. Israelul crede că 130 dintre ei sunt în continuare în Gaza, inclusiv 34 despre care se presupune că au murit.

Îți mai recomandăm Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită asistenţă umanitară de urgenţă în Gaza

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.