Într-o declarație publicată pe Twitter după întâlnirea cu Țihanovskaia, Biden a spus că este „onorat” să o primească la Casa Albă.
La rândul său, Țihanovskaia a scris pe Twitter că Biden a transmis un „mesaj puternic de solidaritate cu milioane de belaruși neînfricați care luptă pașnic pentru libertatea lor”.
„Astăzi, Belarus se află în prima linie a bătăliei dintre democrație și autocrație", a spus ea. „Întreaga lume este alături de noi. Belarusul va deveni o poveste de succes".
Îți mai recomandăm Corespondenții RFE / RL din Belarus, eliberați după 10 zile de arestȚihanovskaia se află în Statele Unite din 18 iulie, în încercarea de a obține cât mai mult sprijin pentru mișcarea pro-democrație împotriva autocratului Alexandr Lukașenko, aflat neîntrerupt la conducerea țării din 1994.
Programul ei a inclus întâlniri la nivel înalt la Departamentul de Stat și la Casa Albă - inclusiv discuții cu secretarul de stat Antony Blinken și cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, precum și cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Îți mai recomandăm Svetlana Țihanovskaia după întâlnirea cu Blinken: SUA au „obligația morală de a fi alături de noi”De asemenea, ea s-a întâlnit, cu membri ai Congresului SUA din ambele partide democrat și republican.
La acele întâlniri, Țihanovskaia a îndemnat SUA să garanteze independența țării sale și să susțină cererile opoziției belaruse pentru noi alegeri prezidențiale. Ea le-a mai cerut oficialilor americani să impună mai multe sancțiuni companiilor din Belarus ca răspuns la represiunea brutală a autorităților împotriva manifestanților pro-democrație din Belarus, inclusiv sancțiuni în sectoare economice cheie.
Belarusul este scena unor confruntări violente între reprezentanții regimului Lukașenko și protestatarii care-i contestă autocratului victoria în alegerile din august trecut, despre care Opoziția spune că au fost fraudate.
De atunci, Lukașenko, care se bucură de sprijinul cheie al Rusiei, a reprimat protestele cu violență, folosind inclusiv arme letale, încarcerând mii de oameni și forțându-i pe puținii lideri ai opoziției pe care nu i-a băgat la închisoare să părăsească țara.
Opoziția susține că alegerile au fost fraudate și câștigate masiv de Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania, unde a fost forțată să plece imediat după câștigarea lor. Femeia a fost ridicată de forțele de ordine chiar din biroul electoral unde intenționa să depună o contestație împotriva rezultatului alegerilor din 8 august 2020.
Îți mai recomandăm Vestimentația și dansul, gesturile inofensive considerate crime în BelarusOccidentul refuză să recunoască rezultatele oficiale ale alegerilor și nu-l consideră pe Lukașenko lider legitim.
Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva bărbatului în vârstă de 66 de ani, a unora dintre membrii familiei sale, a altor oficiali înalți și a sectoarelor economice cheie.
Îți mai recomandăm „Represiune brutală” | Organizațiile de apărare a presei cer ajutor în sprijinul Asociației jurnaliștilor din Belarus