Jurnaliști și magistrați filați- o acțiune de intimidare și discreditare făcută de patroni de presă anchetați pentru corupție

Sebastian Ghiță, Dan Andronic și Radu Budeanu, patroni de presă cu probleme în justiție.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul filajului a doi magistrați și doi ziariști.

Jurnaliștii Alex Costache, TVR, și Cosmin Savu, Pro Tv, echipa ”Romania, te iubesc”, Horațiu Radu, procuror, ajunct interimar al Parchetului General și judecătorul Răzvan Păștilă au fost filați- filmați și inregistrați- la un restaurant din centrul Capitalei, vineri, 21 februarie, unde sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu. ”Știrea” a fost difuzată rapid de postul România Tv, controlat de Sebastian Ghiță, fugit de justiție în Serbia, și rostogolită de mass-media deținută de patroni aflați în conflict cu legea- Gândul, aparținând lui Radu Budeanu, cercetat de DNA, Evenimentul zilei, deținut de Dan Andronic, trimis în judecată de DNA, luju.ro, site antijustiție, România liberă, cotidian deținut de Alexander Adamescu, urmărit penal și fugit la Londra, și Antena 3, controlată de Dan Voiculescu, cu o condamnare de 10 ani pentru corupție.

Urmărirea ziariștilor a avut loc în contextul numirilor procurorilor-șefi la Parchetul General și DIICOT, prezentate de trusturile media amintite drept o ”conspirație”, iar întâlnirea jurnaliști-megistrați de la barul „Lokal” ca fiind dovada acesteia. Ziariștii Alex Costache și Cosmin Savu au fost critici față de numirea Giorgianei Hosu la conducerea DIICOT și a Gabrielei Scutea la cea a Parchetului General.

Europa Liberă, sub semnătura lui Virgil Burlă, a publicat o serie de dezvăluiri despre Giorgiana Hosu, ziaristul intrând și el în colimatorul Antenei 3.

Antena 3- Sinteza zilei

Televiziunea patronată de Dan Voiculescu a rezervat o emisiune dedicată subiectului, în care ziariștii care au criticat cele două propuneri de procurori -șefi, devenite apoi efective prin semnătura președintelui Klaus Iohannis, au fost virulent atacați de postul Tv, fotografiile lor fiind puse pe ecran. Printre ele și cea a lui Virgil Burlă.

Dosar penal in rem la Parchetul Militar

Alex Costache, journalist Public television

Întrebat de Europa liberă care crede că este scopul acțiunii de urmărire de vineri seara, Alex Costache ne-a declarat că: ”Este un atac grav, o formă de presiune și intimidare din partea unor persoane anchetate sau judecate pentru corupție- Radu Budeanu, Dan Andronic, Sebastian Ghiță- asupra unor jurnaliști care au relatat despre problemele lor penale. Ei vor liniște, să treacă neobservați și să scape de dosare. În ce îi privește pe magistrați, cred s-a urmărit discreditarea lor”.

Potrivit informațiilor furnizate de procurorul Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în dosarul in rem deschis a fost audiat, duminică, Alex Costache, iar marți urmează să fie audiați Cosmin Savu și cei doi magistrați.

Într-o declarație pentru HotNews, Pîrlog spune că dosarul este la Parchetul Militar deoarece există suspiciunea că ar putea fi implicați militari.

Președintele Iohannis, întrebat despre acest caz la conferința de presă de luni, a declarat că: ”dacă astfel de situații au existat, solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea.”

Îți mai recomandăm Cum a ”reevaluat” Iohannis avizele CSM și ce se ascunde în spatele numirii lui Scutea și Hosu la șefia parchetelor

Cristina Guseth: ”Filajul” e parte a unei campanii împotriva justiției și a statului de drept

Directoarea Freedom House România, Cristina Guseth, atrage atenția că televiziunile si publicațiile care au investit bani în acest filaj duc de mai mult timp o campanie susținută împotriva justiției și a statului de drept.

Cristina Guseth, director Freedom House Romania

”Astfel de imagini reprezintă un caz de intruziune în viața privată cu tactici paparazzi folosite de presa tabloidă. Este și un caz de dezinformare, pentru că se fac tot felul de speculatii pentru a-i denigra și decredibiliza pe ziariștii implicați. Ceea ce mi se pare relevant este că acele televiziuni și publicații care au investit banii în acest “filaj” sunt deținute sau conduse de oameni fie anchetați, fie condamnați pentru fapte de coruptie. Mă refer la EVZ, Gandul, RTV și Antena 3 . Este parte dintr-o campanie veche împotriva justiției și a statului de drept, o uriașă manipulare prin concepte inventate precum “statul paralel” “oamenii lui Soroș”, considerați “dușmani ai poporului” și “vânzători de țară”, a declarat Cristina Guseth pentru Europa Liberă.

Directoarea Freedom House România spune că, împreună cu Monica Macovei, fost ministru al justiției, a fost victima unui astfel de linșaj mediatic din partea Antenei 3.

Cei care au curajul de vorbească public despre corupție și crimă organizată devin victimele sigure ale unor campanii de “linșaj mediatic ”, după cum am văzut cu toții în ultimii ani. În astfel de momente, solidaritatea din partea colegilor jurnaliști cât și a cetățenilor este mai necesară ca oricând”, concluzionează Cristina Guseth pentru Europa Liberă.

AZIR: Acțiuni menite a intimida jurnaliștii și a compromite justiția

La rândul ei, Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), Secția românească a Asociației Europene a Jurnaliștilor, a luat poziție și ”solicită autorităților să investigheze și să sancționeze filajul căruia i-au fost victime jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, împreună cu doi magistrați”. Într-un comunicat de presă transmis Europei Libere, AZIR susține că înregistrările video și audio au fost ”difuzate și folosite pentru a acredita relații oculte între jurnaliști și magistrați”, scopul nedeclarat al acestor ”acțiuni de filaj, autorizat sau neautorizat, așa cum ar putea reieși dintr-o anchetă oficială, este de a intimida jurnaliștii și de a compromite justiția”. Sunt practici ”camuflate în act jurnalistic”, apreciază AZIR, care ”încalcă deontologia profesională și pun într-o lumină defavorabilă întrega comunitate jurnalistică”.

Media menționată de cele două organizații este promotoarea ”teoriei conspirației” pentru blocarea accesului în funcțiile de procurori-șefi a Giorgianei Hosu și Gabrielei Scutea, presă care însă nu a relatat nimic despre vulnerabilitățile acestora, în special cele care o privesc pe Hosu.

Îți mai recomandăm Revolta magistraților față de numirea la Parchetul General și DIICOT a procurorilor cu avize negative de la CSM

Asociații ale magistraților: Se poate sedimenta ideea că instituțiile statului sunt complice ale operațiunii

Asociația ”Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” denunță categoric într-un comunicat de presă operațiunea de filaj asupra a doi magistrați și doi ziariști.

Asociațiile avertizează că dacă instituțiile statului nu clarifică rapid chestiunea, percepția colectivă va fi că anumite instituții sunt beneficiarii operațiunii îndreptate împotriva magistraților și ziariștilor filați: ”În absența unor clarificări rapide, dacă acest atac grav la adresa unor magistrați și jurnaliști va fi tratat cu tăcere și indiferență, în percepția colectivă se va sedimenta ideea că anumite instituții ale statului român pot fi privite ca principali beneficiari și complici ai unor operațiuni înfăptuite în scop de intimidare”.

Semnatarii comunicatului amintesc că Serviciul Român de Informații a atras atenția, încă din anul 2005, în cadrul raportului anual de activitate că pe teritoriul României desfășoară activități ilegale entități care funcționează ca adevărate servicii de informații paralele.

Astfel de acțiuni, pe fondul legislației incoerente și deficitare, riscă să devină practici obișnuite, apropiate metodelor invazive puse în aplicare în perioade istorice de tristă amintire, fapt pentru care ele trebuie dezaprobate în termenii cei mai categorici”, încheie cele două asociații ale magistraților.

Europa liberă a dezvăluit că mama Giorgianei Hosu, octogenară, este acționară într-o firmă off-shore, iar soțul ei, Dan Hosu, este trimis în judecată pentru corupție. Mai mult, acesta este prieten cu colonelul Cătălin Paraschiv, cel care a dirijat în 10 august 2018 intervenția brutală a jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici din Piața Victoriei. Dosarul a fost instrumentat chiar de Giorgiana Hosu, ajunsă șefă la DIICOT.