Sora lui Vadim Duboieski a declarat pentru RFE / RL că instanța regională din Belgorod a respins pe 9 septembrie recursul său împotriva ordinului de extrădare emis de Procuratura Generală a Rusiei.
Sora activistului, avocatul lui intenționează să conteste decizia la o instanță superioară din Moscova.
Avocatul va cere, de asemenea, Curții Europene a Drepturilor Omului să blocheze extrădarea, pe motiv că va fi torturat dacă va fi trimis în Belarus, a spus ea.
Îți mai recomandăm UE: Belarus „disprețuiește flagrant drepturile omului” prin noile sentințe împotriva liderilor opozițieiDuboieski, un chitarist în vârstă de 31 de ani al unui grup de hardcore punk, a fost arestat în Brest, oraș din vestul Belarusului în august 2020, pe fondul unor demonstrații de masă fără precedent care cereau demisia lui Lukașenko.
Protestele au izbucnit după alegerile prezidențiale din august trecut pe care Lukașenko a susținut, dar despre care Opoziția spune că au fost fraudate masiv.
Duboieski și alți câțiva activiști au fost reținuți trei zile, timp în care și el și alți reținuți au fost bătuți cu sălbăticie iar apoi au fost obligați să semneze un document în baza căruia spuneau că nu au de făcut nicio plângere împotriva poliției, spun rudele tânărului.
Medicii care l-au examinat ulterior au confirmat că a fost bătut cât s-a aflat în custodia poliției.
A fost eliberat după o săptămână, cu condiția să nu părăsească Brestul, dar a fugit în Rusia la mijlocul lunii octombrie.
Grănicerii ruși l-au reținut în Belgorod în aprilie anul acesta pentru că ar fi traversat ilegal frontiera ruso-ucraineană.
Tânărul ar putea primi până la opt ani de închisoare dacă va fi condamnat în Belarus.
Îți mai recomandăm Lukașenko primește arme de la Putin în schimbul uniunii politice și economice cu RusiaProtestele în masă împotriva lui Lukașenko au fost reprimate brutal și zecii de mii de oameni au fost închiși. Cea mai mare parte din conducerea Opoziției a fost închisă sau forțată să aleagă calea exilului.
Mai mulți protestatari au fost uciși și mii de oameni arestați în timpul demonstrațiilor în masă la care s-a cerut demisia lui Lukașenko, aflat la putere neîntrerupt din 1994. De asemenea, organizațiile pentru drepturile omului au făcut publice rapoarte despre cazuri foarte credibilie de tortură a celor reținuți. Drept urmare, autoritățile din Belarus au închis organizațiile neguvernamentale și publicațiile care au dat publicității aceste rapoarte.