Potrivit Associated Press, Kim ar fi trecut granița în Rusia prin stația Khasan, principalul punct de frontieră dintre cele două țări.
Your browser doesn’t support HTML5
Kim Jong Un a părăsit Coreea de Nord duminică, cu trenul său blindat, împreună cu alți oficiali de top ai regimului autoritar al țării și cu reprezentanți ai armatei și industriei de armament. Oficialii de la Phenian spun că nu vor oferi arme Rusiei, deși serviciile de informații occidentale afirmă că acesta este scopul întâlnirii.
Coreea de Nord a exportat în Rusia rachete și proiectile de infanterie de-a lungul războiului din Ucraina.
„Precum știți, în implementarea relațiilor cu vecinii noștri, inclusiv Coreea de Nord, interesele țărilor noastre sunt importante pentru noi, nu avertismentele de la Washington”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
La schimb, Coreea de Nord ar avea nevoie de ajutoare alimentare și de energie.
Îți mai recomandăm Kim Jong-un va vizita Rusia și se va întâlni cu Vladimir Putin „zilele următoare”Luni, Vladimir Putin a ajuns la Vladivostok, unde va participa la plenul Forumului Economic de Est.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, întâlnirea Putin-Kim va avea loc după forum. Nu este programată nicio conferință de presă, nici nu a fost confirmat locul întâlnirii.
În Vladivostok a fost remarcată o prezență a poliției pe străzi mai mare decât de obicei, dar nu au fost arborate steaguri nord-coreene, spre deosebire de data trecută, când orașul a fost împodobit cu stele roșii în cinci colțuri, cele de pe steagul țării comuniste.
Este o vizită rară pentru Kim, care în ultimii 12 ani la cârma țării a părăsit-o doar de șapte ori. Patru dintre acele călătorii au fost în China. Ultima oară când Kim Jong Un a părăsit Coreea de Nord, în 2019, s-a întâlnit tot cu Vladimir Putin.
Îți mai recomandăm SUA, îngrijorate de avansarea negocierilor privind armele dintre Rusia și Coreea de NordStatele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc avansarea negocierilor dintre cele două țări privind armamentul. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a îndemnat pe liderul de la Phenian „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”.
Analiştii spun că Coreea de Nord are provizii uriaşe de obuze de artilerie, rachete şi muniţie pentru arme de calibru mic, care ar putea ajuta Rusia să-și reînnoiască stocurile vaste pe care le-a cheltuit în mai mult de 18 luni de război în Ucraina.
În iulie, ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord, unde a participat împreună cu Kim la o expoziție de arme. De atunci, liderul nord-coreean a vizitat mai multe fabrici de arme; experții spun că rolul acestor vizite, cel puțin parțial, a fost de a examina armamentul care ar putea fi exportat către Rusia.
Îți mai recomandăm Oficiali chinezi și ruși, în frunte cu Serghei Șoigu, la parada militară a liderului din Coreea de Nord