Din noul Cabinet ar putea să dispară câteva nume controversate de miniștri, începând cu ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzat că a dăunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare în scandalul reformei din Sănătate, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după scandalul desemnării Irinei Rimes ambasador al Zilei Brâncuși, și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, din aceleași motive de imagine proastă, potrivit Digi 24.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat imediat că nu va vota un guvern condus de Florin Cîțu.
„Se pare că Iohannis și PNL doresc o instabilitate politică și o criză continuă. Este o glumă și sfidare la adresa Parlamentului. Mă așteptam să iasă să ne spună cum a împrumutat atat de mult și pe ce i-a cheltuit. Domnul Cîțu e cel care noaptea e urmărit de spioni ruși. E ridicolă nominalizarea. Nu o sa votăm această propunere”, a spus Marcel Ciolacu.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis
- Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări.
- Partidul Național Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean.
- Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.
- După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament.
- Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament.
- Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare.
- Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor.
- Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic.
- Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.
Cine este Florin Cîțu
Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.
Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.
A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005.
A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011. Florin Cîțu este membru în Comisua pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.
A devenit finanţistul liberalilor şi s-a înscris în partid o dată cu intrarea în parlament, în 2016.
S-a remarcat prin conflictul deschis cu fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. La ambele sale audieri în parlament, el a primit aviz negativ, fiind ținta deschisă a atacurilor PSD și în special ale lui Teodorovici. Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, că, prin numirea sa în board-ul Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.
Ce propuneri au făcut partidele la consultările de la Cotroceni
Liderul Pro Romania, Victor Ponta, s-a autopropus pentru funcția de premier și a spus că este capabil să formeze o majoritate parlamentară. ”I-am spus președintelui că am mai făcut asta de patru ori”, a declarat Ponta la ieșirea de la consultările de la Cotroceni.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că formațiunea sa vrea un premier independent și a spus că nu va vota un guvern PNL.
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, l-a propus pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru.
"Soluţia este un guvern politic. Cristian Diaconescu este persoana cea mai potrivită care poate forma un cabinet rapid. E o personalitate puternic conectată la mediul internațional și cel intern", a declarat Tomac.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR nu vrea alegeri anticipate și nici un guvern tehnocrat.
"Până la alegerile parlamentare ne trebuie un guvern stabil. Nu susținem ideea unui guvern tehnocrat și nu credem că un guvern monocolor ar rezista prea mult. Așteptăm desemnarea pe care o va face președintele României și apoi vom putea spune mai multe. Alegerile anticipate trebuie uitate, nu reprezintă o prioritate".
Dan Barna, liderul USR, a declarat că participarea USR la guvernare ar trebui să aibă ca obiectiv Ordonanța privind alegerea primarilor în două tururi de scurtin.
Barna a spus că, dacă se va constitui o majoritate care să susțină numele de premier ce va fi avansat de președinte, atunci partidul dorește să participe la guvernare.
USR a venit cu propunerea Dacian Cioloș ca premier, dar Barna a spus că președintele nu a dat niciun răspuns.
PSD nu a venit cu nicio propunere. Marcel Ciolacu: "Noi am spus că dacă se vine cu un premier și un guvern format din specialiști nu avem nicio problemă să îi votăm".
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la finalul consultărilor că este convins că șeful statului va lua o decizie corectă în ceea ce privește propunerea de premier. "Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă pe care noi o vom susține. Veți afla la finalul consultărilor decizia. Noi vom încerca să strângem o majoritate", a afirmat Orban.
Orban a spus referitor la faptul că nu a anunțat chiar el depunerea mandatului de premier desemnat că: "atâta timp cât președintele mi-a dat un mandat, era firesc ca eu să merg la el și să îmi depun mandatul. Iar cel care comunică într-o astfel de situație este președintele, pentru că el mi-a încredintat mandatul".
Despre alegeri anticipate, liderul PNL a mai spus: „Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, va fi rezultatul evenimentelor care se vor petrece în Parlamentul României. PNL acționează în conformitate cu prevederile Constituției, cu prevederile legale. Și în 24 februarie, parlamentarii PNL au fost prezenți, în timp ce PSD a chiulit”.
***
Klaus Iohannis a anunțat marți seară că premierul desemnat, Ludovic Orban, și-a depus mandatul și că va convoca, pentru miercuri, consultări la Cotroceni.
„În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament, pentru Cameră și Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, știm, am spus și ieri - se datorează, această situație, PSD-ului. Din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a spus președintele Klaus Iohannis marți seară.
Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președinții PSD ai Camerei Deputaților și Senatului și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.
De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.
„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.
Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.
„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.