Președintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri, un apel pentru realizarea de proiecte prin care să fie atrași bani din fondurile europene, circa 80 de miliarde de euro, pe care România poate să le atragă după acordul privind bugetul UE și fondurile de redresare economică.
„La sosire în aeroport am avut și o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale. (...) Am avut un mesaj clar: construiți proiecte pentru bani europeni. Știți că am negociat 80 de miliarde de euro, bani europeni, pentru România, bani care vor putea fi folosiți în următorii ani cu mare succes. I-am invitat să pregătească din timp proiecte pentru Craiova, pentru județ, pentru întreaga regiune - infrastructură, dezvoltare economică, dezvoltarea sistemului educațional, fiindcă acești investitori au nevoie de mână de lucru calificată și toate acestea pot fi făcute și vor fi făcute folosind prioritar bani europeni. De asta m-am bătut acolo pentru bani europeni, nu pentru mine, ci pentru România și pentru dezvoltarea României, pentru restartarea României”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia unui vizete la fabrica Ford de la Craiova unde a văzut noul model Puma, cu care a făcut un test-drive.
„Mi-a plăcut mașina și cred că e important ca România să fie cunoscută pentru astfel de unități, astfel de uzine de mare succes. Nu e un secret pentru nimeni - industria de automotive, producția de mașini, e vitală pentru România. Nu numai că e vitală, însă se poate dezvolta încă foarte mult. Avem potențial. Acum vom avea și banii pentru a face investițiile care transformă România să fie mult mai atractivă pentru investitori”, a mai afirmat șeful statului.
Îți mai recomandăm INTERVIU Cristian Păun, economist: O țară coruptă și birocratică, cum e România, are un risc mare de risipire a banilor europeniLiderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.
Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.
În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.
România are la dispoziție, în urma acordului pe buget și pe fondul de relansare economică, 79,8 miliarde, care se împart în:
- 46,3 fonduri nerambursabile din bugetul UE;
- 16,8 miliarde subvenții nerambursabile;
- 16,7 miliarde împrumuturi potențiale (pe care România e liberă să le ceară sau nu).
Parlamentul European, a cărui aprobare este obligatorie, va analiza ansamblul acordului în ședință plenară, joi 23 iulie, însă rezultatul este sigur, principalele grupuri parlamentare sprijinindu-l deja în stadiul actual.
Îți mai recomandăm Cum se împart miliardele României de la UE?