Deputații au adoptat, marți, Legea privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, cu 224 de voturi pentru, 1 vot contra și 49 de abțineri.
Legea prevede introducerea educației sanitare în școli începând cu clasa a 8-a doar cu acordul scris al părinților.
Actul normativ a fost contestat de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, dar Curtea i-a respins obiecțiunile, așa că acesta a retrimis legea în Parlament, la reexaminare.
În sesizarea sa către Curtea Constituțională, Iohannis a contestat condiționarea predării educației sexuale în școli de acordul părinților și a cerut CCR să constate că legea de modificare a legii 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului este neconstituțională, în tot ansamblul său.
Îți mai recomandăm Educația sexuală în școli | Cum și cine ar trebui să decidă ce învață copiiiSintagma „educație sexuală” a fost cea a încins spiritele și la votul de marți, în special în rândul parlamentarilor PSD și AUR, care s-au coalizat împotriva celor de la USR, care nu sunt de acord ca legea să se numească a educației „sanitare”, ci „sexuale”.
AUR: Nu avem nevoie de masturbarea copiilor
„Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a alege cum ne creștem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor, într-un cuvânt”, a spus deputatul AUR Ilie Coleșa.
El a primit imediat replica deputatei USR Simina Tulbure.
„Nici n-am înțeles ce a spus, pentru că de fapt nici el n-a înțeles ce a spus. Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, da? Mame minore (...) Suntem în topul țărilor din Uniunea Europeană unde violența domestică există în familii. Trebuie să vorbim despre consimțământ, pentru că elevii noștri nu cunosc ideea de consimțământ. Așadar, nu înțeleg de ce trebuie să vorbim despre educație sanitară într-o țară în care suntem în spatele Uniunii Europene din nou, pentru că nu suntem la curent cu ceea ce se întâmplă cu elevii noștri în școală. Elevii noștri care învață despre sex pe internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializați în școli care să vorbească despre educație sexuală”.
Precizările colegei sale de la USR nu l-au sensibilizat pe Ilie Coleșa, de la AUR, care a spus că este o minciună faptul că educația sexuală ar reduce sarcinile cu mame minore, el susținând că, dimpotrivă, prin educația respectivă s-ar produce o „supersexualizare” care nu ar face decât să pună „gaz pe foc”.
Îți mai recomandăm Dezbatere | Educația sexuală în școli: o întrebare, multe răspunsuri. Cum ar trebui să arate legea?„O mare minciună. Prin acest tip de educație tocmai asta se face, se ridică, se crește numărul de sarcini nedorite prin sexualizare, prin supersexualizare, prin hipersexualizare timpurie. Se toarnă gaz pe foc.”
Gaz pe foc a pus și liderul AUR, George Simion, care a pronuțat de trei ori demonstrativ cuvântul „sex”, întrebându-și retoric colegii dacă sunt mulțumiți.
„Colegii de la USR au o problemă cu titlul acestei legi, vor neapărat educație sexuală. Nu au auzit când erau mici de suficient de multe ori cuvântul 'sex'. Asta ... clamează ... Și vor să audă; sex sex sex. Sex sex sex. Na! Sunteți mulțumiți? Este o lege a educației sanitare și este o formă binevenită a acestei legi, educație care se va face în școli de abia după clasa a 8-a cu consimțământul părinților.”
Deputatul PSD Adrian Solomon, cel care a introdus modificările la Legea Educației, mutilând-o, pentru ca educația sexuală să nu poată fi făcută în școli, a profitat de ocazie pentru a susține că, de fapt, legea ar fi fost mutilată chiar de inițiatoarea ei, care ar fi introdus un amendament. Discursul său a frizat insulta.
„Bazaconiile pe care le spun unii și alții de la această tribună nu au nicio legătură cu legea. Au legătură doar cu un amendament pe care o fostă colegă de-a noastră l-a strecurat pe la egalitate de șanse, crezând că astfel va introduce în școli nu știu ce programe revoluționare despre cum și în ce fel trebuie să transformăm tinerele generații în progresiști sau neo-marxiști..sau ce să-i facem. Eu nu cred că știți când vorbiți despre lucrurile astea ce credea Lenin despre familie și despre rolul femeii în societate și a copiilor. Sper să vă opriți la nivelul pe care-l povestea colega noastră cu gura plină aici. Haideți să terminăm discuțiile și să votăm legea despre drepturile copilului.”
Orele de educație „pentru sănătate” sunt opționale în prezent, iar datele de la Ministerul Educației arată că la fiecare clasă (de la clasa întâi până la a XII-a) doar 7 - 9% dintre elevi urmează aceste cursuri.
Ministerul Educației a fost cel care a propus ca ora de educație sexuală să devină obligatorie, dar cu acordul părinților. La fel ca ora de religie.
Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că educația sexuală ar trebui predată de psihologi, singurii care învață în facultate despre vârstele copiilor și cum să le vorbim despre sex.
Îți mai recomandăm CCR: Educația sexuală în școli doar cu acordul părințilorPSD și PNL, de aceeași parte a redutei
Legea, adoptată inițial pe 3 iunie 2020 de Camera Deputaților a modificat sintagma „educație sexuală”, în „educație sanitară”.
Inițiativa modificării legii în vigoare a aparținut PSD și PNL.
Modificarea legii a fost făcută mai întâi în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, condusă de Adrian Solomon (PSD), printr-un proiect de lege fără legătură cu educația sexuală, acesta fiind folosit pe post de cal troian, pentru a putea modifica legea Educației în vigoare, promulgată de președinte, care prevede și introducerea unor cursuri de educație sexuală în școli și care a nemulțumit BOR, care a apreciat-o la momentul respectiv ca pe un „atentat la inocența copiilor”, spunând că a optat mereu pentru caracterul opțional al disciplinei.
USR a fost singurul partid care s-a opus modificării de la acea vreme.
„Azi a fost un festival al ipocriziei în Parlament! PSD si PNL au depus un amendament pe repede inainte, la o altă lege, cu alt obiect de reglementare, eliminând accesul neîngrădit la educație pentru sănătate și informații din surse sigure în școli, deși au votat deja pe 10 martie această lege promulgată deja de 2 luni!”, spunea deputatul USR Cristina Iurișniți, inițiatoarea legii în vigoare, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Educația sexuală nu distruge inocența copilăriei, o sarcină la 13 ani, da”, mai arăta deputatul care atrage atenția că România este campioana Europei la mame minore cu 18 000 de nașteri!
„Avem zeci de mii de abuzuri sexuale, trafic de minori, agresiuni sexuale în familie, lipsa de igiena personala si stil de viață sănătos! De aceea e esențială și educația părinților care ar trebui sa dea mai des pe la școală, să se intereseze de copiii lor în mod constant! Este o obligație nu o optiune! Dar iată că PSD si PNL au decis în mod pervers în Parlament prin intermediul unei legi despre adopție că educația pentru sănătate cu componenta educației pentru sănătatea reproducerii si sexualitate sa ajungă la copiii si tinerii noștri doar cu acordul părinților!”, a spus Iurișniți.
Îți mai recomandăm Raport favorabil pentru eliminarea sintagmei „educație sexuală" în școliBiserica Ortodoxă Română a militat pentru caracterului opțional al educației sexuale în școli, spunând că acestea reprezintă „un atentat asupra inocenței copiilor (...), marcându-i pentru întreaga viață".
Conferinţa Episcopilor catolici din România (CER) spune că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României".
Un sondaj realizat în urmă cu tre ani de School Education Center - Platforma europeană online dedicată învăţământului preuniversitar - arată că 81% dintre cei intervievați au răspuns că părinții și tutorii reprezintă varianta optimă pentru a le vorbi copiilor despre sănătatea sexuală și reproductivă, 74% au spus că cei care ar trebui să facă acest lucru sunt consilierii școlari.
Un procent de 72% de respondenți au spus că medicii și instituțiile de sănătate, iar 68% au spus că profesorii.