Cine vrea să-l schimbe pe Ciucă din fruntea PNL? Discuție pe un grup intern: „Îți boicotăm scaunul. Așa se face. Nu cu demisii”

Deși oficial toți liderii PNL fac declarații de loialitate, în spatele ușilor se formează coaliții. Una dintre „facțiuni” încearcă să-l îndepărteze pe Nicolae Ciucă din fruntea partidului.

Deși oficial toți liderii PNL fac declarații de loialitate, în spatele ușilor se formează coaliții. Una dintre „facțiuni” încearcă să-l îndepărteze pe Nicolae Ciucă din fruntea partidului.

La finele anului trecut, în PNL a apărut un curent care dorește înlocuirea actualului președinte de partid odată cu rocada premierilor, programată în mai, când funcția va fi preluată de PSD. Informațiile au fost obținute de Europa Liberă de la lideri liberali situați în apropierea lui Lucian Bode.

Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu sunt cei trei lideri liberali în jurul cărora s-ar fi format aripa PNL care dorește schimbarea lui Nicolae Ciucă din fruntea partidului, așa cum reiese din declarațiile și informațiile pe care Europa Liberă le-a obținut de la lideri și membri ai acestei formațiuni politice, în urma unei întâlniri din Satu Mare.

Cel mai probabil la această tabără se referea actualul premier, la ședința internă a partidului organizată duminică la Vila Lac, atunci când a declarat „opriți lupta internă din partid”, conform G4media.

Ședința din Satu Mare

La începutul lunii ianuarie, cei trei lideri PNL care vor schimbarea lui Nicolae Ciucă au organizat o ședință internă în care au dorit să atragă membri importanți ai partidului de partea lor.

Aceștia au trimis sau au invitat o parte din susținători la o întâlnire informală în județul Satu Mare, prin Adrian Cozma (președintele organizației) și a lui Robert Sighiartău, vicepreședinte, ambii apropiați de Rareș Bogdan.

În timpul întâlnirilor au fost mai multe discuții în vederea schimbării conducerii PNL, așa cum ne-au declarat surse care au participat la ședință.

Din partea lui Iulian Dumitrescu au participat, la ședința de la Satu Mare, Eugen Pîrvulescu (președinte PNL Teleorman) și George Stângă (președinte PNL Galați).

Îți mai recomandăm Iohannis, de la „toleranță zero” față de plagiat la toleranță maximă față de Bode și Ciucă

Au mai fost prezenți Alin Nica (președinte PNL Timiș) - un apropiat al fostei președinte PNL Alina Gorghiu, Adrian Vestea (președinte PNL Brașov) - un apropiat al lui Iulian Dumitrescu, Ion Iordache (președinte PNL Gorj) - un apropiat al lui Gigel Știrbu, dar și Ciprian Ciucu (PNL București), Paul Moldovan (sector 6), Virgil Guran (președinte PNL Dâmbovița).

Despre această ședință, Rareș Bogdan recunoaște că a avut loc, dar spune că nu a fost organizată ca să crească tabăra celor care doresc schimbarea conducerii PNL.

Liderii revoltei se jură că nu e răzmeriță

Contactat telefonic de Europa Liberă, Rareș Bogdan a negat orice implicare într-o eventuală tentativă de debarcare a lui Nicolae Ciucă din fruntea partidului.

„Este prima dată când aud așa ceva. Eu pot fi acuzat că sunt în tabăra domnului Ciucă, nu că sunt împotriva sa. Ultimele trei zile le-am petrecut alături de el, cum să fiu împotriva sa. Și aseară, m-am despărțit târziu de premier, cum aș fi împotriva lui. Chiar o să-l sun să-i spun de asta, că sunt acuzat că sunt unul dintre liderii care vor să-l schimbe”, a fost prima reacție a europarlamentarului PNL.

Congresul PNL din 2021, atunci când Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rares Bogdan, Emil Boc erau în tabăra celor care l-au dat jos pe Florin Cîțu din fruntea partidului.

Acesta ne-a mai răspuns că, din punctul său de vedere, Nicolae Ciucă trebuie să rămână în fruntea partidului și după rotativă din luna mai.

„Mereu partidul a pierdut în ultimii ani după scandalurile interne, că a fost vorba de Ludovic Orban și apoi de Florin Cîțu. PNL nu a pierdut din cauza luptei cu PSD sau pentru că a fost la guvernare într-o perioadă de criză, ci doar din cauza luptelor interne. Eu sunt pentru ca PNL să respecte rotativa, PSD să preia funcția de premier. PNL nu trebuie apoi să mai facă un congres înainte de termen pentru a alege dacă Nicolae Ciucă rămâne în funcție”, a mai completat Rareș Bogdan.

Iulian Dumitrescu (primul din dreapta) este unul dintre liderii cei mai influenți din PNL, deși evită să iasă deseori cu declarații publice.

Iulian Dumitrescu (președintele Consiliului Județean Prahova), un alt lider important din PNL, nominalizat de o parte din membrii partidului că ar dori debarcarea lui Ciucă, a promis că revine cu un răspuns.

În schimb, Dan Motreanu (europarlamentar și șeful filialei PNL Giurgiu) nu a dorit să ne răspundă la apeluri, nici după ce l-am anunțat prin mesaje că dorim să-l întrebăm dacă dorește înlocuirea lui Nicolae Ciucă din fruntea PNL.

„Asistenta” lui Rareș Bogdan

Un alt indiciu al revoltei pregătite în interiorul PNL, pe care Europa Liberă l-a primit de la membrii partidului, îl reprezintă mai multe comentarii dintr-un grup intern al PNL, mesaje postate de Crina Dobre.

Aceasta este membră a PNL Diaspora, organizație condusă de Rareș Bogdan. Crina Dobre îndeamnă la îndepărtarea lui Ciucă din fruntea partidului, la distanțarea de Iohannis și la ruperea coaliției cu PSD.

Crina Dobre a fost prezentată de mai mulți lideri din PNL ca o „asistentă de comunicare” a lui Rareș Bogdan, ne-au explicat surse din partid.

Europarlamentarul a negat acest lucru. „Nu este adevărat. Nu lucrează pentru mine. Nu conduce filiala PNL Diaspora. Eventualele sale mesaje sunt opiniile sale. Nu sunt mesaje scrise la indicația mea”, ne-a răspuns Rareș Bogdan.

Profilul de Facebook al Crinei Dobre

La rândul său, Crina Dobre a recunoscut că a scris mesaje mai contondente pe un grup intern.

„Să le fie rușine celor care v-au dat mesajele. Este un grup privat. Eu sunt membră a PNL Diaspora. Nu sunt opiniile lui Rareș. Sunt părerile mele”, punctează aceasta.

Discuție internă într-un grup de whatsapp al PNL

Ea a mai fost prezentată conducerii PNL, de către Rareș Bogdan și Dan Motreanu, ca unul dintre oamenii cheie care se vor ocupa de „gherila online” a partidului, ne-a mai declarat o sursă din partid.

După preluarea conducerii PNL Diaspora de către Rareș Bogdan, acesta l-a numit prim-vicepreședinte pe unul dintre apropiații săi, Valentin Cocoș (șef PNL Barcelona) și pe Crina Dobre, ca să se ocupe de administrarea comunicării cu membrii partidului.

Îți mai recomandăm Analiză | „Opriți lupta internă din partid”. Marile probleme ale PNL înaintea rocadei premierilor

Rareș Bogdan a negat că Dobre ar avea vreo altă calitate în organizația pe care o conduce în afară de cea de simplu membru.

Cele mai importante mesaje din grupul intern PNL

Mesajele sunt scrise în perioada decembrie-ianuarie și îi aparțin Crinei Dobre. Aceasta moderează discuții cu alți membri PNL Diaspora care își scriu opiniile despre partid. Crina Dobre moderează grupul și comentariile sale sunt toate indicate spre o schimbare în partid.

  • Mesaje pentru înlocuirea lui Ciucă:

„Ciucă e președinte PNL ales abuziv. Ori execută, ori va trebui să suporte consecințele din partea membrilor PNL Diaspora”.

„În fine ... obiectivul pentru prima jumătate a acestui an este lupta pentru alungarea veneticilor și readucerea PNL în mâinile liberalilor”.

„Buni, proști, cum suntem noi, e partidul nostru și o să avem grijă de el mult mai bine decât infiltrații”.

„Nene, dacă nu rezolvi bucătăria internă în maximum o lună, îți boicotăm scaunul. Așa se face. Nu cu demisii”.

„Păi în așa hal a ajuns PNL! Condus ca la armată. Ce zice generalul, aia se face. Restul sunt păpuși pe acolo”.

  • În premieră, aceasta postează și mesaje de distanțare față de președintele Klaus Iohannis:

„Iar voturi nu primim noi cu armata și cu președintele țării (pe final de mandat) la conducerea unui partid liberal”.

Discuție internă pe un grup de whatsapp al PNL

  • Sunt și comentarii prin care membrii PNL sunt anunțați că partidul va muri electoral dacă îi permite PSD-ului să preia funcția de premier:

„Dacă vine rotativa și PSD preia guvernarea (fix în anul în care proiectele PNRR vor începe să dea rezultate), noi nu vom mai conta nici cât o ceapă degerată”.

„Ne spulberă PSD”.

  • Alte mesaje pentru revoltă:

„Nu mai e piatră pe piatră în PNL”.

„Fiecare face ce îl taie capul. Nu mai funcționează NIMIC”.

„La cât cunosc eu dracii de oamenii ai PNL-ului, asta vor face. Vor lua partidul înapoi”.

„Eu îmi vreau partidul înapoi”.

„Ce se întâmplă acum cu PNL nu este normal”.

„Dacă (sic) conducerea PNL nu revine liberalilor, partidul ăsta al nostru va ieși cel mai prost și hulit dintre toate după cele patru rânduri de alegeri din 2024”.

Cine e lăudat

În comentariile din grupul intern al PNL diaspora sunt și mesaje pozitive, în afară de cele negative la adresa lui Iohannis și Ciucă. Este vorba de comentarii la adresa altor membri din biroul de conducere.

„Vă supărați degeaba pe restul membrilor biroului de conducere al partidului. Și între ei sunt probleme ca și între noi. Cum se ridică unul să facă un pic de ordine, îl carotează cei din jur”, este unul dintre comentarii.

Un alt membru adaugă: „Vedem ce rezolvăm cu Domnul Rareș (n.r. - Rareș Bogdan)”.

Îți mai recomandăm Marcel Ciolacu amenință cu alegerile anticipate dacă nu are loc rotația premierilor

Crina Dobre recunoaște că are o poziție contondentă la adresa șefului partidului, deși în discuția cu reporterul Europa Liberă aceasta a fost mult mai politicoasă față de Nicolae Ciucă.

„Da, sunt opiniile mele. Eu sunt un lider mai vechi din partid. Am venit de la PDL când au fuzionat cele două partide și nu vrea ca partidul să piară electoral. Nu am nimic personal cu domnul Nicolae Ciucă”, ne spune aceasta.

Vicepreședintele PNL Diaspora, poziție radicală

Și subordonatul lui Rareș Bogdan din PNL Diaspora, vicepreședintele Valentin Cocoș, a avut în luna ianuarie poziții radicale legate de schimbarea conducerii partidului.

Acest lucru reiese dintr-un memoriu trimis de membrii partidului către Biroul Permanent Diaspora al PNL, organism condus de Rareș Bogdan.

„Comentariile jignitoare la adresa colegilor pe grupurile de comunicare, comportamentul abuziv al acestuia față de întreaga echipă, intrigile în care implică o parte din membrii PNL Italia sunt nedemne de o persoană care ocupă un loc în echipa noastră”, este scris în memoriul trimis pe 15 ianuarie la biroul condus de Rareș Bogdan.

Îți mai recomandăm Omerta plagiatului în PNL și PSD. De ce tac politicienii, miniștrii, premierul, președintele? USR: Bode, demisia!