Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că bugetul nu permite dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor cu 40%.
El a arătat că aceste creșteri sunt greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, iar creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.
„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus premierul la România TV, citat de Mediafax.
Premierul a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.
„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a mai spus Ludovic Orban.
Majoritatea formată de PSD în Parlament a respins Ordonanța de Urgență care amâna dublarea alocațiilor pentru 1 august și a obligat guvernul să crească suma alocată copiilor de la 150 la 300 de lei. Impactul bugetar este anul acesta de peste 3 miliarde de lei, bani care nu se regăsesc în bugetul pe 2020.
Premierul Orban a avertizat în momentul votării bugetului că România se află într-o situație dificilă și că bugetul „nu mai suportă o cheltuială suplimentară”.
De asemenea, conform legii, pensii ar trebui să se mărească cu 40% de la 1 septembrie. Liberalii au arătat că va avea loc o majorare a acestor, dar procentul de 40% este greu de atins din considerente bugetare. PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură dacă pensiile nu sunt mărite cu 40%.
Presiunea pe buget s-a mărit considerabil după apariția epidemiei de coronavirus, deficitul bugetar fiind majorat, fiind posibil să fie de 10% în 2020.
Citește și:
PNL, între amenințarea cu moțiunea de cenzură și creșterea pensiilor cu 40%. Ce jocuri face PSD