Lukoil intenționează să-și vândă afacerea din Bulgaria

Rafinăria „Neftohim” din Burgas

Lukoil intenționează să-și vândă afacerea din Bulgaria, care include rafinăria Neftohim din Burgas, precum și o rețea de depozite de combustibil și benzinării. Intenția a fost anunțată marți, chiar de companie, pe pagina sa de internet.

Ministrul bulgar de Finanțe Asen Vasilev a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că Lukoil intenționează să facă acest lucru, dar compania a negat la momentul respectiv, scrie Europa Liberă Bulgaria.

Decizia vine după o serie de măsuri luate de parlament, guvern și autoritățile de reglementare împotriva companiei ruse în ultimele luni.

Ele fac parte din refuzul UE de a mai importa combustibil rusesc după ce Kremlinul a invadat Ucraina în februarie 2022.

Bulgaria nu mai importă gaze rusești, iar importurile de petrol au fost permise doar până la sfârșitul anului 2024.

Anunțul Lukoil de marți spune că compania își va „revizui strategia în ceea ce privește activele” din Bulgaria, pe motiv că s-a schimbat și condițiile în care-și desfășoară activitatea.

„Cu ajutorul consultanților internaționali, vor fi analizate diverse opțiuni, inclusiv vânzarea afacerii”, se arată în anunț.

La scurt timp după publicarea anunțului, ministrul bulgar de Finanțe Asen Vassilev a spus că guvernul avea deja informații despre intențiile Lukoil. El a spus că nu există riscul ca Bulgaria să rămână fără combustibil în urma acestei decizii.

Potrivit companiei, autoritățile statului bulgar au adoptat „legi discriminatorii” și au luat „decizii politice părtinitoare”.

În noiembrie, GERB și DPS, aflate la guvernare, au amenințat de mai multe ori Lukoil că vor retrage derogarea pentru importul de combustibil rusesc. GERB a anunțat că-și va retrage cererea dacă Lukoil va plăti imediat taxele datorate statului.

Derogarea i-a permis Bulgariei să importe petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, singura țară din blocul comunitar care a beneficiat de această excepție din partea UE.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns Rusia să dețină cele mai scumpe proprietăți din centrul Sofiei, capitala Bulgariei

Lukoil deține o poziție dominantă pe piața bulgară a combustibililor. Ani de zile nu a plătit impozit pe venit, ceea ce a fost posibil pentru că a lucrat în Bulgaria prin Litasco, care a cumpărat țiței de la compania rusească Lukoil și l-a vândut rafinăriei. În 2023, însă, întreaga activitate economică a companiei s-a mutat în Bulgaria.

Potrivit GERB și DPS, rafinăria Lukoil datorează taxe de 500 de milioane de leva bulgărești. Lukoil spune că și-a plătit taxele la timp.

La sfârșitul lunii noiembrie, partidul Continuăm schimbarea - Bulgaria Democrată (PP-DB), susținută de GERB și DPS, a decis ca derogarea pentru importul de petrol rusesc să fie abrogată în martie 2024, iar până atunci cantitatea acestuia să fie redusă treptat.

În ultimele luni, guvernul bulgar a întreprins mai multe acțiuni împotriva Lukoil. În iulie, concesiunea sa pentru portul Rosenets a fost reziliată. În plus, a fost acceptată și posibilitatea ca controlul rafinăriei să fie preluat de un manager comercial special desemnat de guvern.

Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC) a amendat Lukoil de două ori. Motivul a fost abuzul de poziție dominantă pe piața combustibililor.

De asemenea, a fost interzis exportul din Bulgaria de țiței originar din Rusia și de combustibili obținuți din prelucrarea acestuia în temeiul sancțiunilor europene împotriva Moscovei.

Îți mai recomandăm Rusia folosește Bulgaria pentru a ocoli sancțiunile petroliere. Profit de un miliard de euro