MAE: Ne-am informat aliații despre tentativa de interferență externă în alegeri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că România și-a informat aliații despre încercarea de interferență externă în alegerile prezidențiale și că instituțiile statului vor lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia.

Rapoartele declasificate ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) referitoare la alegerile prezidențiale, turul I, „arată o interferență externă fără precedent”, a transmis joi Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat în care precizează că aliații României au fost informați despre situație.

„Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte care cuprind informații relevante privind operațiuni externe maligne, inclusiv finanțare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale și atacuri cibernetice de amploare care au avut ca țintă alegerile prezidențiale din România”.

Comunicatul MAE nu menționează explicit o posibilă interferență a Rusiei.

„Rapoartele declasificate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice”, arată MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, „aceste acţiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistentă de a submina angajamentul ferm al României faţă de valorile euroatlantice şi faţă de apartenenţa noastră la UE şi NATO.”

„Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea”, mai transmite MAE.

Mesajul MAE vine aproape simultan cu anunțul Comisiei Europene, care a cerut TikTok să înghețe toate informațiile și probele legate de activitatea pe platformă în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declasificat informațiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT din 28 noiembrie.

SRI arată că au fost obţinute date privind o campanie de promovare agresivă care încalcă legile electorale și exploatează algoritmii unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.

La rândul său, SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

Îți mai recomandăm Parchetul General face cercetări după desecretizarea CSAT. Suspiciuni: infracțiuni electorale și spălare a banilor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.