Manifestații în Serbia: Protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului

Protestele antiguvernamentale din Serbia au continuat pentru a patra noapte consecutiv.

Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care manifesta în capitala Serbiei, pentru a patra noapte consecutiv, față de modul în care autoritățile sârbe au gestionat pandemia de coronavirus.

Protestatarii furioși au aruncat cu petarde și pietre în direcția forțelor de ordine care păzeau clădirea Parlamentului din Belgrad pe 10 iulie, rupând o barieră de securitate pentru a încerca să pătrundă în clădire.

Îți mai recomandăm Proteste violente la Belgrad după reimpunerea de restricții, inclusiv carantină

Forțele de ordine s-au folosit de scurturi pentru a-i îndepărta pe protestatari și apoi au încercat să disperseze mulțimea.

Majoritatea celor câteva mii de protestatari erau paşnici, dar grupuri, adesea formate din tineri cu feţele mascate, au aruncat cu petarde, au scandat sloganuri naţionaliste sau care proclamau tutela sârbă asupra Kosovo, înainte de a trece barierele de securitate şi de a urca treptele care duc la parlament, au potrivit jurnaliştilor de la AFP, citați de Agerpres.

Protestele au continuat și în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraș al Serbiei, unde protestatarii au blocat temporar autostrada care duce către Belgrad.

Îți mai recomandăm Noi proteste joi seară la Belgrad, pașnice și cu măsuri de protecție

Președintele Aleksandar Vucic a spus că „brutele” care au stârnit incidente în fața Parlamentului „vor fi înfrânți, mulți vor fi arestați și vor trebui să răspundă pentru toate crimele pe care le-au comis”.

Manifestaţiile de la Belgrad au început marţi seară, după anunţul preşedintelui Vucic de a reintroduce restricţii totale de circulaţie în weekend ca urmare a creşterii numărului de cazuri de contaminare cu noul coronavirus. Potrivit datelor publicate pe 10 iulie, în ultimele 24 de ore, Serbia a înregistrat 18 decese din cauza Covid-19.

În Serbia, au fost confirmate cu noul coronavirus peste 17.000 de persoane, iar numărul deceselor a ajuns la 370, potrivit Universității Johns Hopkins.