Ministrul Tîlvăr: Dronele rusești au căzut accidental la Tulcea. Raportul, la Parchet

Teritoriul României nu a fost vizat de dronele rusești care au căzut în Tulcea, dar acestea au ajuns pe teritoriul țării după ce au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană, a spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, miercuri în plenul Senatului, la Ora Guvernului.

„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a mai spus el.

El a spus că expertizele tehnice ale fragmentelor găsite în zona Deltei sunt finalizate iar raportul a fost înaintat Parchetului General pentru instrumentarea dosarului care a fost deschis.

„Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă, în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, citat de News.ro.

„Impactul acestor drone nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti sau cu pierderi materiale”, iar dronele nu aveau exploziv, a spus ministrul.

El a explicat că nu au putut fi receptate de sistemele de supraveghere şi avertizare pentru că zboară la înălţimi mici şi foarte mici, dar și din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei.

Tîlvăr a dat asigurări că aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta.

Pe 12 septembrie, senatorii USR au depus o solicitare de chemare a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, pentru a da explicații privind prăbușirea dronelor rusești pe teritoriul României.

Senatorii USR i-au cerut ministrului să prezinte măsurile luate de Ministerul Apărării Naționale pentru protejarea siguranței cetățenilor români din zona Deltei Dunării în contextul „atacurilor criminale ale Federației Ruse asupra porturilor ucrainene Izmail și Reni, soldate cu căderea pe teritoriul României a unor fragmente ale unor drone folosite de armata rusă.”

De asemenea, senatorii USR i-au cerut ministrului să prezinte Senatului și stadiul implementării măsurilor de înzestrare a Armatei, în special cu tehnică și mijloace menite să întărească capacitatea de luptă a forțelor armate în zona Mării Negre.

„Avem un război la graniță. Marea Neagră este teatru de război, dar președintele Iohannis se duce în Deltă doar ca turist, iar armata nu reușește să găsească rămășițele a două drone pe care localnicii le-au localizat după o oră, asta este realitatea necoafată a guvernării PSD-PNL, susținută de Klaus Werner Iohannis”, a motivat senatorul Radu-Mihai Mihail demersul USR.

Oficialii de la Kiev au avertizat România pe 4 septembrie că o dronă a forțelor armate ruse a ajuns pe teritoriul său și că au dovezi. În tot acel timp, România a negat vehement, inclusiv prin vocea președintelui Klaus Iohannis.

În noaptea de luni, 4 septembrie, cel puțin o dronă rusească Shahed ar fi căzut și s-ar fi detonat pe teritoriul României, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko. Aceasta ar fi fost parte din atacul împotriva portului ucrainean Ismail/Ucraina, aflat la 500 de metri de România și ar fi căzut la Ceatalchioi/Tulcea.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale din România (MApN) a infirmat în mod categoric „informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

Autoritățile române au adăugat că mijloacele de atac ale Rusiei nu au amenințat în niciun moment România.

Puse în fața faptului împlinit, autoritățile de la București au informat miercuri NATO, miercuri, despre descoperirea dronelor căzute pe teritoriul județului Tulcea.

Un purtător de cuvânt al organizației a transmis că Alianța „monitorizează îndeaproape situația”.

România are deja un istoric de negare a acestor tipuri de evenimente: în august, în aceeași comună în care au ajuns și acum bucăți de dronă, autoritățile locale au spus că au văzut drone rusești deasupra României. Și atunci, Ministerul Apărării a negat informațiile însă, spunând că nu a găsit dovezi concrete.

Îți mai recomandăm Consilierul lui Zelenski spune că Rusia folosește spațiul aerian al României pentru a ataca Ucraina