Când Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul pentru Resurse Juridice, a coborât în subsolul Căsuței lu'Min, un azil din Bărdești județul Mureș, a crezut că a ajuns prea târziu pentru unul dintre rezidenți.
O fată scheletică, plină de fecale și scabie, acoperită cu muște, părea să nu mai respire. Georgianei i-a fost teamă să o atingă și a rugat un medic care o însoțea să o verifice.
Fata a mișcat un deget, la atingerea doctorului. „Trăiește! Chemați SMURD-ul!”
Îi vom spune Mara, deși o cheamă altfel.
Ieșirea Marei din iad
La 25 de ani, Mara, fata din subsolul Căsuței lu'Min, avea 17 kilograme. Nu avea pe nimeni pe lume. Cei care răspundeau de viața ei, din punct de vedere juridic, erau la București, într-o direcție din subordinea Primăriei Sector 6.
Mara a părăsit azilul din Mureș într-o ambulanță, asistată de un medic care s-a temut că nu va mai trăi până la spital.
„A venit o singură ambulanță cu un medic de la SMURD și o asistentă și un ambulanțier”, își amintește Georgiana Pascu ziua de 27 iulie 2023.
Când salvatorii au coborât la subsol și au văzut în ce stare erau cei șapte oameni ținuți acolo, au cerut de urgență ajutor suplimentar: o ambulanță pentru victime multiple.
„Medicul de pe SMURD mi-a spus că trebuie să fugă repede la spital cu Mara, că nu știe cât mai trăiește”, povestește Georgiana Pascu. „Nu voia să-i lase pe ceilați [șase] acolo, dar trebuia să plece cât mai repede.”
Ambulanța a dus-o pe Mara la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, dar echipa de la Centrul de Resurse Juridice a cerut transferul ei imediat la un spital de urgență din Capitală.
Teoretic, cinci dintre ei cei șapte oameni din subsolul Căsuței lu'Min erau în grija Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 - București, dar au ajuns la peste 350 de kilometri distanță în Mureș, în urma unei tranzacții comerciale: direcția a cumpărat servicii de la centrul din centrul țării.
Ceilalți doi erau din județul Mureș.
A durat, însă, mai mult de o zi ca Mara să fie transferată.
Eu nu mi-am închipuit niciodată că un om poate ajunge așa. Credeam că lucrurile astea erau la Auschwitz.
Ajunsă, în cele din urmă, la București, Mara a fost internată mai întâi la Spitalul Obregia și apoi la Universitar. De unde a fost externată la două zile după internare.
„Am aflat că urma să fie externată la câteva ore după ce a fost internată. Repet, pacientă despre care medicii inițial au afirmat că nu se știe cât mai trăiește în subsolul din Bărdești”, povestește Georgiana Pascu.
Activista civică i-a găsit Marei un loc potrivit nevoilor ei, la un cămin din Voluntari.
Cu acceptul conducerii Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) din Sectorul 6 al Capitalei, Mara a ajuns la Asociația Don Orione.
Iubirea, drumul Marei spre lumină
„Eu nu mi-am închipuit niciodată că un om poate ajunge așa. Credeam că lucrurile astea erau la Auschwitz, că s-au întâmplat acum 100 de ani, dar în ziua de azi să putem lăsa un om în acel hal nu mi-am închipuit”, povestește preotul Marius Bereșoaie, de la Asociația Don Orione, momentul în care a văzut-o pe Mara.
„Am fost cu toții răvășiți. Zile la rând. Toți, și infimiere, și medici, conducerea, eu, ca preot, foarte greu ne-a fost să acceptăm o situație de acest fel.”
Când a ajuns la Don Orione, Mara se ferea de oameni și tresărea la orice atingere. „Avea un reflex mult mai frecvent de a se feri, ceea ce arăta că probabil a fost lovită, îmbrâncită”, explică Georgiana Pascu.
După nici două săptămâni, cu îngrijire adecvată, cu tratamente medicale complexe, kinetoterapie și mai ales înconjurată cu multă dragoste, Mara a început să-și revină. „Arata deja a om”, spune preotul Bereșoaie.
„La jumătatea lui august, au scos-o afară în curte și era întinsă pe un pat. Începuse să-și ridice puțin capul. Când a ajuns acolo, nu mișca nimic și se ferea”, își amintește Georgiana Pascu.
Recuperarea Mariei a continuat ușor și sigur, zi după zi, lună după lună.
„Noi ne-am îngrijit de ea. Îngrijit însemnând pur și simplu a avea grijă de un om, de a-l hrăni, de a-l hidrata, într-un mediu demn de o persoană umană”, vorbește preotul despre tratamentul care a schimbat soarta Mariei.
„Eu cred că ce s-a observat la ea a fost în primul rând că s-a simțit iubită, îndrăgită, nu doar că i s-a dat să mănânce. Și cred că asta este, nu o spun eu, o spun studiile științifice în materie - că persoanele cu dizabilități severe, în ciuda faptului că nu comunică așa cum comunicăm noi verbal și non-verbal, simt iubirea”, concluzionează Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice.
Mara, acum
Tânăra râde în fotografia în care e alături de Georgiana Pascu. Nu-i puteți vedea bucuria din ochi, fericirea pe care privirea ei o emană, pentru că suntem obligați să-i respectăm dreptul la imagine.
Dar puteți vedea că Mara e în picioare, că a început să ia în greutate, că încearcă să pășească.
Drumul de la patul în care zăcea aproape moartă, la Mara stând lângă Moș Crăciun - care i-a adus, pentru prima oară în viața ei un cadou - a fost lung și anevoios. Dar acum e bine.
„Cu siguranță a înțeles că la noi e foarte bine. Iar dacă nu a reușit să ne transmită verbal acest lucru, adică să fie recunoscătoare, între ghilimele, pentru grija pe care i-o purtăm, e de la sine înțeles că se simte bine, pentru că e cu totul alta. E altă fată în momentul de față. E o domnișoară!”, spune preotul Marius Bereșoaie.
„Ultima oară când am fost la ea, s-a ridicat din pat, m-a luat de mână, s-a ridicat și alerga cu mine pe hol. După care, conștientă de ce trebuia să facă, s-a așezat în șezut pe canapea și m-a tras și pe mine să stau lângă ea. Asta îți arată că ea este prezentă, că știe ceea ce face”, spune Georgiana Pascu.
Pe pagina de Facebook a Asociației Don Orione sunt sute de fotografii. În multe apare și Mara. Sunt oameni cu probleme, cu dizabilități grave, majoritatea în scaune cu rotile. Ce-ți atrage atenția este că toți zâmbesc. Sunt poze în care oamenii arată fericiți, dincolo de problemele pe care le au, probleme care par greu de acceptat pentru oamenii obișnuiți.
„Nu, nu avem niciun secret, nu e un miracol în sine, nu am făcut nimic altfel”, spune preotul Bereșoaie.
„Doar ne-am făcut datoria de oameni, toți, de la infirmiere la medici”, explică Marius Bereșoaie.
Cei mai puțin norocoși ca Mara
Dintre cei șapte oameni găsiți în subsolul de la Bărdești mai trăiesc acum doar cinci: Mara, Alina, Cristina, George și Ionel (numele nu sunt reale, pentru protecția lor) au fost trimiși acolo de Direcția de asistență socială (DGASPC) Sector 6 București.
Cei doi oameni care au murit în toamna anului trecut erau din județul Mureș.
Pe urmele lor a plecat și Carla Tănasie, jurnalistă Digi24. Pe Alina a găsit-o în același spital în care era și în octombrie, când Europa Liberă a scris despre soarta ei.
Povestea Alinei, fata care așteaptă din septembrie, într-un spital de psihiatrie, ca autoritățile să decidă o altă soartă pentru ea, o spune Carla:
„Nimeni nu se interesează de ea. Ar trebui să se intereseze DGASPC Sector 6 București, pentru că este în grija acestei instituții. Directoarea direcției spune că toți beneficiarii lor găsiți în centrul din Mureș sunt bine acum. Exact cum mie îmi spuneau și după ce au fost găsiți în acel subsol.”
Pe Ionel, Carla l-a găsit la Dridu, într-un centru cu mari probleme, după cum arată raportul Consiliului de monitorizare a implementării convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Vrea să plece de acolo, dar nimeni nu-l aude.
„E clar că statul a pierdut legătura cu ei și că acel scandal al azilelor și toate acele controale de după scandalurile de astă vară au fost doar pentru a ne lua ochii și autoritățile să ne arate că fac ceva și au promis reformă care nu s-a întâmplat nici până acum”, concluzionează jurnalista.
Cristina e internată tot la Obregia, ca și Anca. După ce a trecut și el pe același spital, George e acum în grija familiei.
Îți mai recomandăm Prefectul județului Mureș și-a dat demisia în urma descoperirilor de la azilul din BărdeștiPatronii de la Căsuța lu'Min, cercetați pentru ucidere din culpă
La sfârșitul lui iulie 2023, când încă nu se stinseseră ecourile scandalului „azilurile groazei” ale familiei Godei, din Voluntari (Ilfov), o altă grozăvie a ieșit la iveală.
Într-un cămin dintr-un sat din Mureș, șapte oameni erau ținuți în condiții mizere într-un subsol. Toți erau în grija statului și fuseseră trimiși aici ca să primească îngrijire adecvată problemelor lor.
Instituțiile statului făcuseră mai multe controale la căminul cu pricina, dar nu îi găsiseră pe cei șapte oameni ascunși în beciul fetid. I-au găsit reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice, care au ajuns acolo după o sesizare.
În total, în Căsuța lu'Minde de la Bărdești erau 30 de oameni. 23 erau cazați în încăperile de sus ale căminului, în condiții ceva mai bune. După descinderea autorităților, toți au fost duși la spitale, pentru evaluare medicală, și apoi mutați.
Dosarul ororilor de la azilul Căsuța lu'Min din județul Mureș a fost preluat, în iulie 2023, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Mureș.
Îți mai recomandăm Jumătate dintre copiii dispăruți ai României vin din centrele statuluiTrei persoane - cei doi patroni și administratorul căminului - au fost acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Procurorii DIICOT susțin că, sub paravanul unei asociații, banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate erau folosiți în beneficiul membrilor grupării.
Este vorba de Cosmin Păpuc, fost angajat al statului și patronul azilului din Bărdești, Jolan Pascu, angajată a spitalului din Târgu Mureș și directoare a căminului groazei, și fiul acesteia, Flavius Pascu, fost polițist.
Cei trei au stat în arest preventiv timp de șase luni, iar acum sunt sub control judiciar. Dosarul lor nu a ajuns, încă, la instanță.
S-a întâmplat, însă, altceva.
În noiembrie 2023, Judecătoria Târgu Mureș a acceptat o cerere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș. Procurorii solicitau să redeschidă urmărirea penală într-o cauză care îi privește pe aceiași trei - Păpuc, Pascu și Pascu.
În această anchetă mai veche cei trei fuseseră acuzați de ucidere din culpă, după moartea, în august 2022, a unei rezidente de la Căsuța lu'Min.
În august 2022, o îngrijitoare de Căsuța lu'Min găsește decedată o rezidentă din azil. Polițiștii califică moartea ca fiind neviolentă. Autopsia scoate la iveală cauza decesului - ocluzie intestinală.
Femeia suferea de mai multe afecţiuni psihice şi avea handicap locomotor. Cu o lună înainte să moară, femeia căzuse de la o fereastră a căminului, se rănise, dar nu a fost dusă la spital.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș au închis dosarul, „reţinând că probele administrate în cauză nu au reliefat, sub aspectul laturii obiective a infracţiunii, săvârşirea unei acţiuni sau inacţiuni ilicite de ucidere a victimei”.
Îți mai recomandăm Cum au ratat autoritățile de trei ori să îi salveze pe oamenii ținuți captivi în subsolul azilului din Bărdești/MureșAceiași procurori pun acum faptele în context cu altele, descoperite de DIICOT: alte trei decese suspecte la Căsuța lu'Min. În total, patru decese, apărute înainte de scandalul azilelor, din iulie 2023.
„Din probele administrate în dosarul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Târgu Mureş a rezultat că în toate cele patru cazuri de deces, inculpaţii sunt cei care gestionau în fapt toate problemele legate de funcţionarea centrelor pentru persoanele cu dezabilităţi, au luat decizia de a nu se apela la serviciul de ambulanţă, deşi situaţia concretă şi starea de sănătate a victimelor o impunea”, scrie în întâmpinarea despusă de procurori la Judecătoria Târgu Mureș.
Cei trei - Păpuc, Pascu și Pascu - „ar fi dat medicilor legişti din cadrul IML Târgu Mureş, sume de bani cuprinse între 500 şi 1.000 lei, pentru ca aceştia să nu insereze în rapoartele medico-legale de necropsie aspecte relevante constatate, cum ar fi traumatisme sau prezenţa unor corpuri străine în stomac, denaturând astfel constatările privind cauza reală a morţii”.
„S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de omor calificat”, scrie în întâmpinarea Parchetului.
Epilog - Centrul de Resurse Juridice, curatorul legal al Marei
Pe 8 aprilie 2024, Tribunalul București a decis că Mara are un nou curator special, un avocat de pe lista de avocați din oficiu. Ce înseamnă curator special? O persoană care apără, protejează interesele uneia alteia, care nu se poate îngriji singură, nu poate lua decizii singură.
Până la momentul deciziei instanței, Mara nu avea curator legal. DGSAPC S6, fără consimțământul ei sau a unui reprezentant legal, îi hotăra soarta.
Centrul de Resurse Juridice, cel care a cerut în instanță desemnarea unui curator al Marei, spune că are speranțe că din acest moment fata va fi mai protejată și nu va mai ajunge în subsolul mizer al vreunui azil.
Șapte oameni au fost găsiți în subsolul Căsuței lu' Min din Bărdești, județul Mureș. Doi dintre ei au murit, doi sunt internați la Spitalul Obregia, unul într-un centru din Dridu, unul e în grija familiei, iar Mara e bine, în centrul Asociației Don Orione.
Europa Liberă a solicitat informații de la DGSAPC Sector 6, printr-un e-mail, în octombrie 2023. Nu am primit, încă, niciun răspuns. Tot fără răspuns au rămas și întrebările trimise, pe WhatsApp, directoarei direcției, Gabriela Schmutzer, și primarului sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Îți mai recomandăm Salvați din azilele groazei, ajunși în cămine supraaglomerate sau legați de pat
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.