Marcel Ciolacu, despre vizita la Bruxelles: Miniştrii nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordine

Marcel CIolacu a spus că miniștrii care îl vor însoți la Bruxelles nu se vor „ploconi”, ci vor avea discuții normale cu Comisia Europeană.

Marcel CIolacu a spus că miniștrii care îl vor însoți la Bruxelles nu se vor „ploconi”, ci vor avea discuții normale cu Comisia Europeană.

Marcel Ciolacu va merge săptămâna viitoare la Bruxelles însoțit de mai mulți miniștri pentru a discuta despre închiderea mai multor jaloane din PNRR.

„Cred că ipocriţii care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi să-şi aducă aminte ce reforme şi ce jaloane au trecut în PNRR, când au zis că vor fi scoase excepţiile din Codul Fiscal al României”, a atacat premierul opoziția, încercând să explice că miniștrii săi nu merg la Bruxelles să se ploconească, ci să negocieze mai bine pentru România.

Prim-ministrul a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că vizita este normală și e un dialogul constant care are loc cu Comisia Europeană.

„Am văzut o întreagă dezbatere publică legată de vizita mea şi a unor miniştri din Guvern la Bruxelles. De aceea aş dori să fiu foarte clar cu această ocazie. Premierul României şi miniştrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.

El a precizat ce discuţii vor purta miniştrii la Bruxelles.

„Concret, ministrul Muncii, doamna Bucura - Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR, un lucru cât se poate de normal. Domnul ministru de Finanţe, Marcel Boloş, va merge pentru o discuţie despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară. Ele sunt trecute ca şi jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată”, a explicat Ciolacu.

Îți mai recomandăm De ce ezită guvernul Ciolacu să ia măsuri fiscale și ce categorii profesionale nu-și permite să supere în an electoral

Ciolacu a menţionat şi ce îşi propune ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, din această vizită.

„De asemenea, o să meargă şi domnul Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, care are de închis până pe 31 august renegocierea PNRR şi planul REPowerEU. Concret, ne propunem să obţinem la REPowerEU peste 1,1 miliarde de euro, bani care să fie direcţionaţi direct către populaţie pentru achiziţia de panouri fotovoltaice astfel încât românii în viitor să plătească cât mai puţin la facturile de curent”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Guvernul va cere tranșa a treia din PNRR, 3 miliarde de euro, peste două luni. Tranșa a patra de 3 miliarde de euro, ca și pierdută în 2023

Problemele pentru care premierul Ciolacu merge la Bruxelles sunt legate de faptul că România riscă să piardă bani din PNRR din cauză că nu a încheiat reformele la care s-a angajat. Este vorba de legea pensiilor speciale și legea pensiilor normale, dar si reformele fiscale. În maximum o lună, Parlamentul României ar trebui să adopte legea pensiilor speciale pentru a putea depune cererea pentru cea de-a treia tranșă din PNRR.

Inițial, cele două partide aflate la guvernare au zis că va exista o sesiune extraordinară a parlamentului pentru pensiile speciale, dar parlamentul nu a mai fost convocat. Până acum, au existat mai multe proiecte de lege pentru pensiile speciale, dar niciunul nu a fost adoptat. În plus, proiectul de lege propus de coaliție a fost declarat neconstituțional, motiv pentru care ar trebui refăcut.

Îți mai recomandăm CCR: Reforma privind sistemul public de pensii trebuie să ia în considerare jurisprudența Curții

Vizita demnitarilor români la Bruxelles vine în contextul în care Guvernul României are termen 31 august să anunțe Comisia Europeană la care dintre investițiile prevăzute în PNRR renunță.

În privința legii pensiilor normale ( bazate pe contributivitate), Ministerul Muncii susține că are în lucru mai multe proiecte pentru recalcularea și reașezarea sistemului de pensii.

O altă problemă pe care România trebuie să o rezolve este deficitul bugetar pe care România s-a angajat să îl aibă în acest an de 4,4%. În ulimul său raport, Consiliul Fiscal arată că acest deficit va fi peste 6% din PIB în acest an, în absenţa unor măsuri de corecţie a derapajului bugetar.

Guvernul a anunțat că va lua mai multe măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar, dar deocamdată acest măsuri nu au fost anunțate oficial.

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a spus că va anunța aceste măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare în septembrie pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor europene. Printre măsurile anunțate pe surse care au circulat în spațiul public se află reducerea posturilor vacante de la diverse ministere.

Îți mai recomandăm Ciocnirea orgoliilor în Guvern, faza pe economie. Ce conține ordonanța premierului Ciolacu și la ce alimente de bază se vor reduce prețurile