Rusia: Jurnalista care s-a opus invadării Ucrainei, 8,5 ani închisoare

Curtea de la Moscova a condamnat-o pe jurnalista Marina Ovsianikova, care a protestat în direct pe postul național de televiziune din Rusia împotriva invaziei rusești în Ucraina, la opt ani și jumătate de închisoare.

Jurnalista de 45 de ani, care a fost judecată în lipsă, a fost găsită vinovată pentru „difuzarea de informații false cu bună știință” despre forțele armate ruse, transmite BBC.

Ea a fugit din Rusia împreună cu fiica ei anul trecut, după ce a scăpat din arestul la domiciliu. Ea a spus că acuzațiile care i se adus sunt „absurde”.

Marina Ovsianikova fusese plasată în arest la domiciliu din august trecut, fiind acuzată de distribuirea de informații false despre forțele armate ruse, o acuzație care după lansarea invaziei ruse în Ucraina poate fi pedepsită cu până la 10 ani închisoare.

Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022, dar legislația rusească, adoptată între timp, consideră ilegală numirea invaziei, pe care Kremlinul o numește „operațiune specială”.

O lege semnată de Putin în martie prevede pedepse lungi cu închisoare pentru distribuirea de „informații false” despre așa-zisa „operațiune militară specială”.

De altfel, în primele zile ale invaziei, când a protestat Ovsianikova, autoritățile de la Moscova nici nu recunoșteau că trupele țara vecină ar fi bombardată de Rusia. Propagandiștii canalului rus de televiziune transmiteau imagini video false de la camerele de stradă din Ucraina care arătau că țara nu ar fi atacată și bombardată.

Îți mai recomandăm O jurnalistă din Rusia a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina

Instanța care a condamnat-o a declarat miercuri că Ovsianikova a fost condamnată la opt ani și șase luni de închisoare cu executare într-o „colonie penală cu regim general”.

De asemenea, i-a interzis să se implice în orice activitate legată de media electronică - inclusiv internetul - timp de patru ani.

În timpul procesului, mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv fostul ei soț și fiu, s-au exprimat de partea acuzării, potrivit site-ului rus Mediazone.

Zeci de persoane au fost condamnate la închisoare sau amendate pentru „discreditarea” armatei ruse. Grupurile pentru drepturile omului spun că în Rusia are loc o reprimare fără precedent a libertății de exprimare sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin.

Ovsianikova a câștigat notorietate internațională pe 14 martie, când a intrat pe platoul programului de știri de la „Pervîi Kanal”, ținând un afiș pe care scria: „Opriți războiul. Nu da crezare propagandei. Te mint”.

Ea a mai strigat: „Opriți războiul! Nu războiului!".

În iulie 2022, ea a organizat un nou protest lângă Kremlin, reședința oficială a președintelui Putin. Ea a fost văzută ținând un afiș pe care scria „Putin este un criminal. Soldații lui sunt fasciști”.

Protestul Marinei din 15 iulie 2022

Ovsiannikova, născută în Ucraina, era producătoare la „Pervîi Kanal” în momentul protestului. Ulterior, ea a fost reținută și amendată cu 30.000 de ruble (490 de dolari) de către o instanță, pentru protest ilegal.

Ovsianikova a demisionat de la „Pervîi Kanal” și a petrecut câteva luni în străinătate, inclusiv în Ucraina, condamnând în repetate rânduri invazia rusească în Ucraina.

După ce s-a întors la Moscova în iulie, a fost condamnată de un tribunal la o nouă amendă de 40.000 de ruble (660 de dolari) pentru postările online în care condamna războiul.

Îți mai recomandăm Marina Ovsianikova, jurnalista care a spus la televizor că rușii sunt mințiți: „Rusia este un stat totalitar”