Clericii ortodocși georgieni de rang înalt și grupurile religioase conservatoare marchează pe 17 mai Ziua Purității Familiei, cu un marș de susținere a guvernului pe bulevardul central Rustaveli din Tbilisi.
Bulevardul este de câteva săptămâni scena unor proteste împotriva unui proiect de lege de inspirație prorusă privind așa-zișii „agenți străini”, adoptat de parlament la începutul acestei săptămâni.
Îți mai recomandăm Legea agentului străin, aprobată de parlamentarii georgieni. Protestele continuă în stradăZiua Purității Familiei a fost instituită de Biserica Ortodoxă conservatoare din Georgia în 2014, ca răspuns la Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei (IDAHOBIT), marcată în fiecare an pe 17 mai pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la încălcările drepturilor LGBT din întreaga lume.
Pentru a evita confruntarea, nu sunt programate mitinguri împotriva legii „agentului străin” în timpul marșului de Ziua Purității Familiei.
Evenimentul, care este marcat de o zi liberă oficială în acest an, este susținut de partidul de guvernământ Visul Georgian, care a promovat un proiect de lege care reduce drepturile LGBT în martie, cu doar câteva săptămâni înainte de a reintroduce în parlament proiectul de lege al „agenților străini”, considerat ca fiind modelat pe o lege rusească restrictivă și care reprimă drepturile omului, societatea civilă și presa independentă.
Proiectul de lege anti-LGBT al Visului Georgian interzice operațiile transgen, adopția de copii de cuplurile de același sex, indicarea sexului diferit la bărbat și femeie în documentele oficiale și organizarea de evenimente publice care propagă relațiile între persoane de același sex.
Ambele acte legislative sunt văzute ca încercări ale partidului Visul Georgian, fondat de miliardarul prorus Bidzina Ivanișvili, de a-și consolida controlul asupra puterii înaintea alegerilor programate să aibă loc în octombrie.
Președintele Parlamentului, Șalva Papuașvili, a postat un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare pe 17 mai, în timp ce mai mulți oficiali și-au anunțat participarea.
Atenția oficială acordată evenimentului pare să fie o încercare de a înlătura impactul săptămânilor de proteste masive împotriva proiectului de lege privind „agentul străin” aprobat de parlament la începutul acestei săptămâni, în timp ce poliția a reprimat cu violență manifestanții.
Președintele pro-occidental Salome Zurabishvili, care a fost în dezacord Visul Georgian, a numit legislația „inacceptabilă” și „neconcordantă” cu calea țării către integrarea în instituțiile euroatlantice.
Zurabișvili a promis că se va opune legii, mișcare pentru care are la dispoziție 10 zile după votul de aprobare din 14 mai în parlament.
Dar majoritatea parlamentară a partidului Visul Georgian îi va permite să ignore cu ușurință vetoul prezidențial.
Legea a fost condamnată de Statele Unite, Uniunea Europeană și organele de supraveghere a drepturilor, care au subliniat asemănarea ei cu legislația folosită de președintele Vladimir Putin pentru a zdrobi disidența în Rusia și a înăbuși instituțiile independente, determinând georgienii să numească măsura „legea rusă”.
Your browser doesn’t support HTML5
Zurabișvili a avertizat că supraviețuirea Georgiei ca stat este în pericol din cauza legislației, care cere ca instituțiile media, ONG-urile și alte organizații nonprofit să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.
„Este inacceptabil pentru că reflectă o întorsătură a atitudinilor georgiene față de societatea civilă, față de mass-media și față de recomandările Comisiei Europene care nu sunt în concordanță cu politica noastră declarată de a merge către o integrare europeană”, a declarat Zurabișvili pentru Associated Press, într-un interviu acordat pe 16 mai.
Pe 15 mai, protestatarii au mărșăluit împreună cu miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Islandei, într-un gest de solidaritate cu aspirațiile occidentale ale georgienilor, a declarat o sursă RFE/RL de la Bruxelles.
Charles Michel a avut discuții cu Zurabișvili și prim-ministrul Irakli Kobakhidze, în care a subliniat că poporul georgian trebuie să-și determine propriul viitor, urmând agenda minorității politice" și i-a acuzat că dau dovadă de o „mare iresponsabilitate" față de țara lor.
Forțele de securitate controlate de Visul Georgian au reprimat în mod repetat protestatarii în ultimele săptămâni folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Activistul Davit Kațarava, care a fost reținut cu violență în fața parlamentului și a suferit răni grave la față pe 14 mai, și-a amintit calvarul prin care a trecut într-un interviu acordat RFE/RL de pe patul de spital.
„Mi-au încătușat mâinile la spate și au chemat un minivan care era parcat în apropiere. Am fost adus la microbuz și l-am auzit pe unul dintre ei ordonând altora: „Fă un inel [uman]”. Aproximativ 10 bărbați m-au bătut fără milă”, a declarat pentru RFE/RL Kațarava cu fața încă plină de urmele violenței.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violența folosită pentru a reprima protestatarii.
„Este cu adevărat îngrijorător ceea ce vedem întâmplându-se în stradă când vine vorba de intimidări și brutalitate”, a spus el într-un interviu acordat RFE/RL în Tbilisi.
„Trebuie să se oprească”, a spus el.
Turbulențele au început să afecteze economia țării, forțând banca centrală pe 16 mai să intervină pe piața locală pentru a susține lari, moneda națională, care coborase cu aproape 5 la sută în cursul zilei până la un minim de aproape doi ani, pe fondul temerilor unei crize politice prelungite.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.