Lagărele lui Ceaușescu, ep. 4 | Numele celor vinovați de moartea copiilor sunt în dosare. Istorici IICCMER: Procurorii să își facă datoria!

Dosarul Plătărești, întocmit de IICCMER, care a fost trimis la Parchetul General, are peste 1500 de pagini.

Medici psihiatri și neurologi au analizat fișele medicale ale copiilor internați între 1978 și 1991 la căminul-spital din Plătărești/Călărași. Minorii erau abuzați și neîngrijiți. Istoricii cer Parchetului General să investigheze penal „sistemul de exterminare” din azilele pentru copii din România comunistă. 

Experții medicali Mihai Bran, psihiatru, și Florin Scărlătescu, neurolog, au fost cooptați în echipa de cercetare de la IICCMER (Insititul de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) care vrea să afle ce s-a întâmplat în căminele în care au fost internați în perioada comunistă copiii cu dizabilități psihice și fizice.

Așa au ajuns în posesia a 112 foi de observație medicală a copiilor internați în căminul-spital nr. 4, de la Plătărești, județul Călărași.

Copil internat în anii 80 la Căminul-spital nr.4 Plătărești, jud. Călărași. Imaginea este tipărită în albumul „Images of Romania”, foto: John Behets

Opinia lor medicală era necesară pentru denunțul penal prin care istoricii IICCMER vor să convingă procurorii că la Plătărești a fost exterminare în masă dirijată de regimul comunist și pusă în aplicare de angajații instituției.

Secția pentru copii a Căminului-spital de la Plătărești a fost deschisă în 1978. Din cei 881 de copii internați aici până în 1991, 463 au murit. Europa Liberă a scris despre acest caz aici:

Îți mai recomandăm Jumătate dintre copiii protipendadei comuniste asistați în căminul-spital Plătărești au murit

Unele dintre fișele copillor internați, studiate de către cei doi medici, nu erau lizibile, altele erau incomplete. Chiar și în aceste condiții, experții și-au putut da seama că ceea ce se întâmpla în căminele - spital nu era conform cu o practică medicală obișnuită, nici măcar la nivelul standardelor din România comunistă a anilor 80.

Psihiatrul Mihai Bran, expert consultat de IICCMER pentru analiza dosarelor medicale ale copiilor de la Plătărești.

Ce a atras atenția au fost cauzele de deces. „Sunt cumva copy-paste”, explică medicul psihiatru Mihai Bran.

„Există perioade când pacienții decedau exclusiv prin infecții pulmonare, prin bronho-pneumonii, după care, dintr-o dată, următorul lot, următoarea perioadă, pacienții decedează prin status epilepticus. Înțelegem faptul că se poate deceda prin status epilepticus, dar acest lucru nu ar trebui să se întâmple sau nu ar fi trebuit să se întâmple într-o pondere atât de mare”, explică Mihai Bran.

În Căminul-spital nr. 4 Plătărești au fost internați, în perioada 1978-1991, 881 de copii. Jumătate dintre ei au murit. Imaginea este tipărită în albumul „Images of Romania”, foto: John Behets

În foile de observație apar inadvertențe legate de gradul de dizabilitate al celor internați. Copiii care, în leagănele din care proveneau, se deplasau fără sprijin -conform foilor de observație - ajung, imediat după ce sunt internați la Plătărești, nedeplasabili.

„La fel, anumite diagnostice, dar și tratamente aplicate acestor pacienți nu sunt corespunzătoare cu diagnosticul pus”, mai spune Bran.

Your browser doesn’t support HTML5

Căminul-Spital Plătărești. Foștii angajați vorbesc despre condițiile de trai ale copiilor (1)

Copiii erau lipsiți de supraveghere și îngrijire. Mai multe foi de observație consemnau că aveau arsuri sau că fuseseră opăriți. Unii au fost tratați și apoi transferați către alte centre.

La Plătărești ajungeau, conform fișelor medicale, și copii febrili sau cu boli infecțioase, care mureau la câteva zile de la internare. Era practic un loc unde nimeni nu trăgea pe nimeni la răspundere.

„Toate aceste aspecte cumva ne pun semne de întrebare legate de standardul de îngrijire la momentul respectiv. Atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere al îngrijirii pe care ar fi trebuit să-l aibă acești copii din partea respectivei instituții”, afirmă Bran.

Istoric - copiii erau bătuți, înfometați și abuzați

Istoricul Florin Soare a început acum șapte ani cercetarea căminelor-spital care au funcționat în România comunistă începând cu anii '50.

A văzut zeci de mii de file de dosare și fișe medicale, a săpat în arhivele spitalelor, ale direcțiilor de muncă sau de protecția copilului în căutarea de dovezi. A trăit dezamăgirea închiderii, de către procurorul Marius Iacob, a Dosarului Siret, din lipsă de probe.

Despre Cazul Siret, Europa Liberă a scris aici:

Îți mai recomandăm Cum au fost folosiți copiii cu dizabilități pentru certificarea medicamentului Aslavital

Pentru cazul Plătărești, echipa cu care lucrează Florin Soare a reușit să strângă suficiente dovezi care probează cruzimea cu care erau tratați copiii internați în căminul-spital.

„Erau ținuți în condiții insalubre, erau subnutriți, subdezvoltați, erau bătuți, erau legați, erau tranchilizați, erau înghețați la propriu de frig. Iarna avem nenumărate, nu doar mărturii, dar avem documente în care personalul medical, chiar conducerea spitalului, recunoaște că mortalitatea din anul respectiv s-a datorat exclusiv frigului din saloane”, explică Florin Soare.

Istoricul Florin Soare cercetează de mai bine de șapte ani ceea ce se întâmpla în căminele-spital din România.

Iarna, temperatura din saloanele spitalului Plătărești era de 6-7° Celsius. „Pornind de la rata incredibil de mare a mortalității - vorbim de peste 50% -și de la faptul că cea mai mare parte a celor care au decedat aici au murit din cauza condițiilor existente, putem susține cu argumente această ipoteză a unui regim de exterminare la Plătărești”, spune Soare.

Istoricii-anchetatori de la IICCMER au trimis pe 12 decembrie, la Parchetul General, Dosarul Plătărești. Are 1.500 de pagini. Alte 10.000 de fișe medicale care susțin spusele istoricilor vor ajunge în perioada următoare la Parchet. În denunț este lista tuturor celor care, de-a lungul celor 13 ani de existență a căminului-spital Plătărești, ar fi trebuit să răspundă de sănătatea și viața copiilor.

Romica Penciu este simbolul campaniei „Ocrotiți prin exterminare”. Istoricii vor ca opinia publică să înțeleagă ce s-a întâmplat în căminele-spital din România. Născută pe 23.09.1969, internată la Plataresti în 1978 și transferată la adulți în 1987, a murit în spital în 2000.

Directorul IICCMER, Daniel Șandru, cere ca toate cele cinci dosare privind spitalele-cămin trimise de Insitutut la Parchet să fie reunite într-unul singur pentru că este vorba despre același program de exterminare.

Până acum, IICCMER a documentat cazurile spitalelor-cămin Siret (jud. Suceava), Cighid (jud. Bihor), Plătărești (jud. Călărași), Sighet (jud. Maramureș) și Păstrăveni (jud. Neamț).

Istoricii-anchetatori de la IICCMER au trimis pe 12 decembrie, la Parchetul General, Dosarul Plătărești, un dosar de 1.500 de pagini.

„Societatea românească nu mai poate purta şi această povară istorică după sine. Sunt deja prea multe: represiunea din anii ’50 – ’60, torţionarii, represiunea din anii ’70 – ’80, Dosarul Revoluţiei, Dosarul Mineriadei. Astea, toate, în condiţiile în care avem o tendinţă nostalgică, bazată pe ignoranţă şi pe minciuni, în creştere, după epoca Ceauşescu, după epoca în care eram, vezi Doamne, suverani şi independenţi.

Comunismul a fost condamnat formal în România, ca regim ilegitim şi criminal. Nu putem continua să discutăm în termeni abstracţi despre un «sistem», pentru că în spatele acestui sistem au stat oameni, cu nume şi prenume. Procurorii îi au acum în acest dosar. Îi rugăm să treacă la treabă!”, a declarat în cadrul conferinței de presă referitoare la denunțul de la Plătărești, Daniel Șandru, președintele IICCMER.

Europa Liberă publică un serial despre căminele-spital pentru copii cu deficiențe din România, din anii comunismului.
2.643 de morți suspecte ale unor copii cu dizabilități psihice au fost documentate până acum numai în cinci din cele 29 de cămine-spital (Sighet, Siret, Păstrăveni, Cighid, Plătărești), care au funcționat în perioada 1954-1989. Încă 38 de copii au murit acolo, dar nu au acte de deces.
Istoricii de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vorbesc despre „exterminarea în masă” a unei comunități lipsită de ajutorare, adică a mii și mii de copii, pe baza unor dovezi de tip judiciar - acte, mărturii, posibilitatea unor deshumări.
Parchetul General închide însă dosarul Siret, invocând lipsa de probe.
În cei 34 de ani de la Revoluția Română, nimeni nu a răspuns pentru cruzimile la care au fost supuși zeci de mii de copii. Pare că e mult prea târziu pentru dreptate.
Pe 12 decembrie 2023, istoricii IICCMER au anunțat rezultatele investigației privind căminul de la Plătărești (Călărași), unde 436 de copii au murit în perioada februarie 1978-iunie 1991.
Când au fost deschise primele cămine spital, ce s-a întâmplat acolo și cum reacționează autoritățile din 2023, vedeți aici: