Ucraina și SUA s-au opus construcției conductei Nord Stream 2 din Marea Baltică, ceea ce le va permite rușilor să ocolească rutele terestre din Ucraina. Țara ar putea pierde miliarde de dolari în taxe de tranzit.
„Ucraina va rămâne o țară de tranzit chiar și după terminarea Nord Stream 2”, a declarat Merkel într-o conferință de presă la Berlin pe 12 iulie, cu ocazia vizitei Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskii.
Germania a refuzat să oprească proiectul de infrastructură. Criticii consideră că Nord Stream 2 va crește dependența Germaniei de gazul natural rusesc și, astfel, va crește și influența Kremlinului asupra Berlinului.
Îți mai recomandăm Gazul rusesc ține aprinsă flacăra spionajului: serviciile de informații germane avertizează cu privire la Rusia„Sunt griji pe partea ucraineană, pe care le luăm în serios”, conform Angelei Merkel. Aceasta a adăugat că Germania va „face tot ce îi stă în puteri” pentru a păstra sursa de venit pentru Ucraina.
Departamentul de stat din SUA a anunțat în mai că nu va sancționa nici operatorul rus al conductei, Nord Stream 2 AG, nici pe directorul Matthias Warnig (un aliat al lui Putin).
Vorbind la Berlin, Zelenskii a reamintit că Nord Stream 2 este „o potențială amenințare a securității Ucrainei și a întregii regiuni”. Merkel a răspuns că va încerca să păstreze gazul rusesc în conductele din Ucraina în viitor: „asta am promis Ucrainei, iar eu îmi țin promisiunile, și asta cred că va face orice viitor Cancelar al Germaniei”, a spus Merkel.
Îți mai recomandăm Angela Merkel, sfârșitul unei ere. Cine vine în urma saProiectul controversat al conductei se va afla pe agenda întâlnirii din 15 iulie dintre Angela Merkel și Joe Biden la Casa Albă. Aceasta va fi prima vizită a Cancelarului german din timpul mandatului lui Biden - probabil și ultima, fiindcă Merkel se va retrage după alegerile din septembrie.
Pe 12 iulie, Merkel a declarat că nu întrevede vreun sfârșit al dezacordurilor între Germania și SUA pe tema proiectului Nord Stream 2. „Nu știu dacă birocrația va fi finalizată, să spunem așa. Tind să cred că nu”, a spus Angela Merkel, adăugând că „aceste discuții vor fi importante pentru construirea unei poziții comune”.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a repetat pe 23 iunie, la Berlin, avertismentele americane despre Nord Stream 2. Acesta a declarat că, împreună cu ministrul german de externe Heiko Maas, cele două puteri vor lua pași decisivi pentru a se „asigura că Rusia nu poate folosi energia ca unealtă coercitivă împotriva Ucrainei sau a Europei”.
Îți mai recomandăm Președintele Ucrainei a fost invitat de Joe Biden să viziteze Casa Albă